Pyszne truskawki w sosie śmietankowym

W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Todorczuk Perchuć i Andrzej Polan przygotowali smaczne dania, w którym główną rolę odgrywa śmietanka. Na stole pojawiły się: tarta z dymki, porów, suchej krakowskiej i śmietanki, risotto śmietankowe z kalafiorem białym i zielonym (idealne do ryby) oraz truskawki w sosie śmietankowym. Smacznego!

Tarta z dymki, porów, suchej krakowskiej i śmietanki

Składniki:

200 g mąki pszennej

200 g masła

2 jajka

2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy i wyklejamy nim foremkę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem. Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. - tak aby ciasto miało złoty kolor.

Składniki:

4 pęczki cebuli dymki

3 pory

śmietanka łaciata 18% (1 szklanka)

20 plasterków kiełbasy krakowskiej suchej

6 jajek

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

ser dojrzewający

szczypiorek

Przygotowanie:

Białe części pora oraz odcięte młode cebulki wrzucamy do wrzątku lekko osolonego, gotujemy 3-4 min. i wrzucamy do zimnej wody. Pora kroimy w plastry 2-centymetrowe, cebulę przekrawamy na połówki i dzielimy na pojedyncze łódeczki. Warzywa układamy na upieczonym blacie, śmietankę łaciatą łączymy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Masę wylewamy na tartę, wykładamy na wierzch cienkie plasterki kiełbasy krakowskiej i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C.

Risotto śmietankowe z kalafiorem białym i zielonym (idealne do ryby)

Składniki:

300 g ryżu arborio

śmietanka łaciata 12% (600 ml)

1 l bulionu warzywnego

2 szalotki

olej do smażenia

kalafior biały

kalafior romanesco

sól

pieprz do smaku

gałka muszkatołowa

100 g sera dojrzewającego

1 cytryna

koperek

300 g filetu z łososia

świeża bazylia

liść laurowy

lubczyk

koperek

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy pokrojoną szalotkę, dodajemy ryż i smażymy chwilę. W trakcie podlewamy białym winem; kiedy wino odparuje, dodajemy partiami gotujący bulion na przemian z gorącą śmietanką. Mniej więcej w połowie przygotowywania, do risotto dodajemy różyczki z kalafiora białego. Kiedy już risotto będzie prawie gotowe, dodajemy różyczki z kalafiora zielonego, koperek i skórkę z cytryny, doprawiamy czarnym pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy masło i ser. Podajemy np. do łososia. Wodę zagotowujemy, dodajemy sporą ilość soli, tak aby powstała solanka. Do solanki dodajemy wszystkie zioła i przyprawy, wrzucamy do łososia na 8 min.

Truskawki w sosie śmietankowym

Składniki:

śmietanka łaciata 30% (500 ml)

8 żółtek

150 g cukru

wanilia

syrop z pędów sosny

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. 250 ml śmietanki ubijamy, a kolejne 250 ml zagotowujemy. Gotującą śmietanką zalewamy jajka, intensywnie mieszając. Do powstałej przestudzonej masy dodajemy ubitą wcześniej śmietankę. Garnek ponownie wstawiamy na palnik i mieszając podgrzewamy do momentu aż krem nam zgęstnieje. Truskawki kroimy na połówki, skrapiamy syropem z pędów sosny i podajemy na puszystym sosie ze śmietanki łaciatej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości