Pyszne przepisy: filety z pstrąga z warzywami oraz krewetki w sosie winno-maślanym

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Bartosz Lisek przygotował dla nas pyszne dania z rybą i krewetkami: filety z pstrąga z warzywami w papilocie oraz krewetki z patelni w sosie winno-maślanym.

Aromatyczny ryż z groszkiem - Pilaw

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
      • 4 ziarna kardamonu
        • 4 goździki
          • 1 świeży liść laurowy
            • 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku

              Przygotowanie:

              Ryż trzeba dobrze wypłukać i namoczyć co najmniej 30 minut w zimnej wodzie. W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy przyprawy (liść laurowy, goździki, kardamon) i smażymy aż olej nabierze aromatu, wyjmujemy łyżką. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w pół-talarki, smażymy aż nabierze koloru, zdejmujemy z ognia. Ryż odcedzamy i dodajemy do rondla, i podsmażamy chwilę ciągle mieszając. Zalewamy gorącą wodą (wody musi być 2 razy tyle co ryżu), na wierzch układamy odłożone wcześniej przyprawy i cebulę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia aż prawie cała woda wsiąknie w ryż. Na wierzch ryżu wysypujemy kilka łyżek mrożonego przepłukanego groszku i przykrywamy szczelnie przykrywką, podkładając pod nią ścierkę.

              >>> Zobacz także:

              Warzywa do nafaszerowania filetów z pstrąga

              Składniki:

              • 1 duża marchew
                • 1 średni por
                  • 2 cm świeżego imbiru
                    • 2 ząbki czosnku
                      • 2 łyżki oleju rzepakowego
                        • 2 łyżki masła
                          • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina

                            Przygotowanie:

                            Marchewkę i por kroimy w słupki, a czosnek i imbir siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, wrzucamy warzywa i blanszujemy chwilę, dodajemy wino i redukujemy z masłem, odstawiamy na bok.

                            Filety z pstrąga z warzywami w papilocie

                            Składniki:

                            • 4 pstrągi
                              • warzywa do faszerowania (przygotowane uprzednio)
                                • sól
                                  • pieprz
                                    • masło rozpuszczone

                                      Przygotowanie:

                                      Oczyszczamy filety ręcznikiem, usuwamy ości, filety solimy i pieprzymy, smarujemy masłem papier i filety. Układamy na maśle skórą do dołu jeden z filetów. Na mięso pstrąga układamy warzywa, a na nich mięsem do dołu układamy drugi filet pstrąga. Dolewamy kilka łyżek wina, zawijamy całość w papilota i układamy na rozgrzanej patelni. Dolewamy niewiele wody i przykrywamy. Dusimy kilka minut.

                                      Krewetki z patelni w sosie winno-maślanym

                                      Składniki:

                                      • 400 g krewetek
                                        • 4 ząbki czosnku
                                          • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                            • 1 chili
                                              • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
                                                • 2 łyżki masła
                                                  • natka pietruszki
                                                    • chrupiąca bagietka

                                                      Przygotowanie:

                                                      Krewetki obieramy i suszymy, solimy, odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię, na niej oliwę. Smażymy krewetki z obu stron. Usuwamy z patelni, dodajemy czosnek i chili, smażymy, deglasujemy winem, dodajemy masło i krewetki, sól i pieprz z młynka, redukujemy. Dodajemy posiekaną natkę. Rwiemy bagietkę i już.

                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości