Przepisy kulinarne

Pyszne placki ziemniaczane

13 listopada przypada Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji jurorka MasterChefa Anna Starmach i Grażyna Kuroń przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN placki ziemniaczane w różnych wariacjach: z gulaszem, z marchewką i cukinią oraz placki "rosti".

Placki ziemniaczane z gulaszem

Składniki:
Placki
600 g ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
1/2 małej cebuli
1małe jajko
sól
olej do smażenia
Gulasz
1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (może być pręga wołowa, krzyżowa dolna, możesz też połączyć dwa rodzaje mięsa)
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól
pieprz
Opcjonalnie
300 g pieczarek
2 czerwone papryki

Przygotowanie:
Placki ziemniaczane: ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, odłóż na 10 min., aby puściły wodę. Wodę odlej, ziemniaki odciśnij. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajko. Z masy smaż cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni.
Gulasz: mięso pokrój w paski, obsyp solą, pieprzem i trzema rodzajami papryk. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, przysmaż mięso partiami, wyciągnij z garnka. W tym samym garnku przysmaż cebule, dodaj mięso, koncentrat, podgrzewaj kilka minut, dodaj szklankę wody. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, dopraw do smaku (mięso wieprzowe będzie potrzebowało ok. godziny, wołowina od 2 do 3 godz.). Możesz osobno przysmażyć pokrojone pieczarki i paprykę, dodać do mięsa pod koniec duszenia.

Placki „Rosti” z samych ziemniaków

Składniki:
500 g ziemniaków
sól
pieprz
olej do smażenia
kwaśna śmietana
2 łyżki koperku

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij, posól. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj cienką warstwę ziemniaków. Smaż do zrumienienia z dwóch stron. Podawaj ze śmietaną i koperkiem albo łososiem wędzonym.

Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią

Składniki:
2 marchewki
1 cukinia
2 ziemniaki
1 mała cebula
1 jajko
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij, dopraw, wymieszaj z jajkiem i mąką. Łyżką nakładaj porcje na rozgrzany na patelni olej. Placki smaż do zrumienienia, podawaj ze śmietaną lub jogurtem.

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków

Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
sól
pieprz
koperek do podania
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki przepuść przez praskę. Cebulę posiekaj i zeszklij, następnie połącz ziemniakami i pozostałymi składnikami. Łyżką nakładaj małe porcje masy, smaż do zrumienienia, podawaj z koperkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
70
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0