Przepisy kulinarne

Pyszne letnie desery

W kuchni Dzień Dobry TVN: pomarańcza z natką pietruszki, sorbet mango marakuja, czekolada mleczna z borowikami, wanilia z palonym masłem, sorbet z truskawek, masło orzechowe wegańskie czyli letnie desery w wykonaniu mistrza lodziarskiego Pawła Petrykowskiego. Smacznego!

 

Pomarańcza z natką pietruszki

700 g soku z pomarańczy
100 g wody
120 g cukru nierafinowanego z buraka
60 g glukozy w proszku
20 g inuliny
natka pietruki
sok z cytryny

Sorbet mango marakuja

350 g mango
140 g marakuja
160g cukru nierafinowanego z buraka
50 g glukozy w proszku
300 g wody

Czekolada mleczna z borowikami

150 g czekolady mlecznej
75 g śmietanki 36 proc
575 g mleka 3,2 proc
100 g cukru
35 g glukozy w proszku
45 g mleka odtłuszczonego w proszku
10 g kakao
10 g borowik suszony

Wanilia z palonym masłem

500 g mleka
250 g śmietanki
50 g żółtka
30 g masła palonego
130 g cukru
40 g glukozy w proszku
1-2 laski  wanilii

Sorbet z truskawek

700 g truskawek
100 g woda
140 g cukru
60 g glukozy w proszku

Masło orzechowe wegańskie

210 g miazgi arachidowej
160 g cukru nierafinowanego z buraka
80 g glukozy w proszku
520 g wody
30 g inulina
2 g sól

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0