Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit

Jagody w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jagodzianki, zwłaszcza te po brzegi wypełnione jagodami to chyba jeden z najbardziej popularnych letnich wypieków. Leśne owoce zapewniają im niepowtarzalny smak, a miękkie drożdżowe ciasto przywodzi na myśl tradycyjną kuchnię polską. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jagodzianki możemy bowiem przyrządzić w standardowy sposób bądź też zdecydować się na ich niskokaloryczną wersję. Sprawdź nasze przepisy.

Jagodzianki to wyjątkowo apetyczny rodzaj słodkich bułek, których nadzienie z założenia powinno być przygotowywane ze świeżych, leśnych jagód. Może się jednak okazać, że nie uda nam się nigdzie kupić tych owoców. W takim wypadku możemy zastąpić je borówkami, a wypełnione nimi bułeczki powinny smakować równie dobrze.

Przepis na tradycyjne jagodzianki

Klasyczna wersja jagodzianek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Dlaczego? Świeżo upieczone ciasto drożdżowe kusi wyjątkowym zapachem, a zamknięte w jego wnętrzu owocowe akcenty sprawiają, że słodkie bułeczki błyskawicznie znikają ze stołu.

Składniki na ciasto do jagodzianek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
    • 7 g suchych drożdży
      • szczypta soli
        • 250 ml mleka
          • 1 jajko
            • 80 g masła
              • 1/2 szklanki białego cukru
                • 1 łyżeczka cukru waniliowego

                  Składniki na nadzienie do jagodzianek:

                  • 300 g świeżych jagód leśnych (w razie konieczności można zastąpić je borówkami)
                    • 3 łyżki cukru
                      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

                        Przygotowanie jagodzianek:

                        1. Wszystkie składniki na nadzienie wsyp do szklanej miseczki, starannie wymieszaj i odstaw na bok.
                          1. Masło rozpuść na patelni i odstaw do wystygnięcia.
                            1. Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto (roztopione masło najlepiej dodawać na samym końcu).
                              1. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, którą następnie przełóż do oprószonej mąką miski. Przykryj naczynie ręcznikiem i postaw je w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
                                1. Po upływie tego czasu ponownie wyrób ciasto, a potem podziel je na 16 równych części. Uformuj z nich zgrabne, okrągłe bułeczki. Następnie rozwałkuj je tak, by powstały z nich placki.
                                  1. Sięgnij po miseczkę z nadzieniem i nałóż równą jego ilość na środek każdego placka. Tak przygotowane placki zlep jak pierogi i rozwałkuj ręką, nadając im owalny kształt.
                                    1. Umieść jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw na około 45 minut.
                                      1. Po tym czasie włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
                                        1. Gotowe jagodzianki można po wystygnięciu ozdobić lukrem.

                                          Przepis na jagodzianki w wersji fit

                                          Jagodzianki w wersji fit pozbawione są białego cukru, który nie jest mile widziany w menu osób przechodzących na dietę. Ciasto do wypieku zdrowego przysmaku wyrabiamy też z innej mąki, po to, by maksymalnie ograniczyć kaloryczność deseru. Jagodzianki w odsłonie fit wciąż pozostają nie lada przysmakiem, są miękkie, aromatyczne i dosłownie rozpuszczają się w ustach.

                                          Składniki na ciasto fit jagodzianek:

                                          • 200 g mąki orkiszowej
                                            • 20 g świeżych drożdży
                                              • 130 ml mleka roślinnego
                                                • 1 łyżeczka cukru kokosowego
                                                  • 2 łyżki ksylitolu
                                                    • 2 żółtka jaj

                                                      Składniki na nadzienie fit jagodzianek:

                                                      • 2 łyżki świeżych leśnych jagód (można zastąpić je borówkami)
                                                        • 1 łyżka ksylitolu

                                                          Przygotowanie fit jagodzianek:

                                                          1. Mleko wlej do rondelka i lekko podgrzej - nie powinno być zbyt gorące.
                                                            1. W średniej wielkości miseczce pokrusz drożdże, wsyp cukier kokosowy, a następnie zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
                                                              1. Mąkę orkiszową wsyp do miski. Dodaj ksylitol i żółtka, a następnie wyrośnięte drożdże. Wyrób ciasto i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.
                                                                1. W tym czasie przygotuj nadzienie, delikatnie rozgniatając jagody i mieszając je z ksylitolem.
                                                                  1. Z wyrośniętego ciasta uformuj kulki, a następnie rozwałkuj je na placki.
                                                                    1. W środku każdego z nich umieść nadzienie, po czym uformuj jagodzianki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Autor: Magdalena Brzezińska

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości