"Flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami, dorsz z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem, łosoś w sosie miodowo-koperkowym, a także pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej – takie pyszne dania na parze przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń."Flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami
Składniki na "flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami:
"Flaki":
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- duża cebula
- duża marchewka
- pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 małego selera
- 5 liści laurowych
- 500 g boczniaków ostrygowatych
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Pulpeciki:
- 1/2 szklanki soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- mała cebula posiekana w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 4 płaskie łyżki bułki tartej
- przyprawy użyte do zupy
- łyżka oleju
Jak przygotować "flaki" jarskie z boczniaków z pulpecikami
"Flaki": na średnio rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj stratą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę razem z selerem oraz posiekany drobno czosnek. Dorzuć liście laurowe i smaż całość przez 5 minut, na ostatnie 2 minuty dodaj paprykę oraz chili. Następnie dodaj pokrojone w drobne paski boczniaki. Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Pulpeciki: kaszę oraz soczewicę ugotuj, a nawet rozgotuj i odstaw do wystygnięcia. Na średnio rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Dopraw wedle uznania. Wymieszaj kaszę, soczewicę, cebulę i bułkę tartą. Formuj pulpeciki i gotuj (możesz we "flaczkach") przez 2 minuty.
Dorsz zapiekany z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem
Składniki na dorsza zapiekanego z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem:
- filet z dorsza (ok. 150 g)
- 1/4 czerwonej papryki
- 100 g ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki
- ząbek czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- odrobina oliwy z oliwek
- łyżka posiekanych czarnych oliwek
- sól
- pieprz
Jak przygotować dorsza zapiekanego z papryką, fasolą, czarnymi oliwkami i tymiankiem
Na kawałku folii aluminiowej rozprowadź odrobinę oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłem oleju z suszonych pomidorów). Posól, popieprz i ułóż fasolę. Na całość wyłóż rybę, na niej połóż płatki czosnku, paski papryki, posiekane oliwki oraz gałązki tymianku. Wszystko posól i dopieprz. Folię zawiń i zapiekaj na grillu przez 10 minut.
Łosoś w sosie miodowo-koperkowym
Składniki na łososia w sosie miodowo-koperkowym:
- 500 g wędzonego łososia
- 1/2 pęczka koperku
- łyżka miodu
- sok z 2 cytryn
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Jak przygotować łososia w sosie miodowo-koperkowym
Plastry wędzonego łososia ułóż na schłodzonym talerzu w "różyczki". Z pozostałych składników zrób sos, którym polej łososia. Podawaj z bagietką.
Pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej
Składniki na pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej:
- kurczak z dobrego źródła o wadze 1,5 kg
- roztwór solankowy do przykrycia mięsa (60 g soli na litr wody)
- 5 gałązek rozmarynu
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- cytryna
- 2 gałązki rozmarynu
- 10 ziaren kolendry
- sól
- pieprz
Jak przygotować pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej
Przygotuj solankę – do osolonej zimnej wody dodaj ćwiartki cytryn i rozgniecione zioła. Kurczaka dobrze osusz i włóż do naczynia, które nie wchodzi w reakcję z solą, np. kamionka. Zakryj solanką, możesz przygnieść mięso czystym talerzem.
Piekarnik rozgrzej do 135 st. C, bez termoobiegu. Po wyjęciu kurczaka dobrze go osusz. Do środka włóż połówki cytryny, rozmaryn, kolendrę i czosnek. Zabezpiecz wykałaczkami, nogi zwiąż. Z zewnątrz natrzyj mięso solą i pieprzem.
Piecz przez 2 godziny. Następnie wyjmij na 15 minut, posmaruj kurczaka masłem i włóż na 20 minut do 240 st. C.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Warzywne arcydzieła, czyli kuchnia milenialsów Michała Korkosza
Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Jasiek Kuroń
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"