Pyszne i proste przepisy na kotlety ziemniaczane i burgery warzywne

Zaskocz domowników i przygotuj warzywne burgery. Janek Kuroń prezentuje przepisy na kotlety z soczewicy, ciecierzycy i ziemniaczane z brokułami i serem pleśniowym. Pycha!

Burgery wegańskie z soczewicy

  • 400 g żółtej soczewicy (może być inna, np. czerwona)
    • 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy
      • 1 spora cebula pokrojona w kostkę
        • łyżka suszonego cząbru lub majeranku
          • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
            • pół szklanki mielonego siemienia lnianego
              • 3 łyżki bułki tartej
                • łyżeczka pieprzu ziołowego
                  • sól, pieprz

                    Przygotowanie:

                    Soczewicę delikatnie rozgotuj. Na patelni, rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj cząber oraz czosnek i mieszając smaż kolejne 2 – 3 minuty. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, bez termoobiegu. Odstaw patelnię oraz soczewicę do ostygnięcia. Połącz cebulę, bułkę tartą oraz siemię lniane, czosnek i soczewicę. Dopraw pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj. Formuj kotlety i piecz je przez 20 minut.

                    Burgery z ciecierzycy

                    Składniki:

                    • 2 łyżki oleju lub oliwy
                      • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
                        • 2 ząbki czosnku posiekane
                          • 1 duża starta marchewka
                            • 100 ml bulionu lub wody
                              • łyżka kuminu w ziarnach
                                • 1/2 łyżeczki pokruszonych ziaren kolendry
                                  • 400 g odcedzonej cieciorki z puszki lub ugotowanej
                                    • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
                                      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                        • 1 jajko
                                          • 4 łyżki bułki tartej + do oprószenia
                                            • sól, pieprz

                                              Przygotowanie:

                                              Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj czosnek, kumin i kolendrę i smaż mieszając około 5 minut (mały gaz). Dodaj startą marchewkę, dolej 100 ml wody lub bulionu i duś zanim płyn nie odparuje. Odstaw do ostygnięcia. Cieciorkę rozgnieć porządnie widelcem lub zmiksuj. Połącz przesmażoną masę z cieciorką. Dodaj jajko, natkę pietruszki, sos sojowy i bułkę tartą. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Lekko natłuszczonymi dłońmi formuj burgery, następnie oprósz je w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotej barwy. Stwórz burgery wg własnych preferencji

                                              Kotlety ziemniaczane z brokułami i serem pleśniowym

                                              Składniki:

                                              • 600 g ziemniaczanego puree
                                                • 2 łyżki oleju
                                                  • 1 cebula posiekana w kostkę
                                                    • 200 g ugotowanego na parze brokuła
                                                      • 1 jajko M
                                                        • 3 łyżki bułki tartej
                                                          • 100 g startego sera blue
                                                            • koperek pęczek
                                                              • odrobina soli, pieprz
                                                                • ew. posiekana papryczka pepperoni
                                                                  • Piekarnik nagrzej do 180 C.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Ziemniaki ugotuj odparuj i ugnieć na puree. Odstaw do ostygnięcia. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z papryczką pepperoni (jeśli korzystasz). Do ziemniaków dodaj rozdrobnionego brokuła, ser pleśniowy, cebulę, jajko, bułkę tartą, koperek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i lekko natłuszczonymi rękoma uformuj 4 kotlety.

                                                                    Jasiek Kuroń

                                                                    Zobacz też:

                                                                    Lane ciasto na słono i na słodko. Przepisy Andrzeja Polana

                                                                    Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                    Lasagne na różne sposoby. Gotuje Daria Ładocha

                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości