Pyszne i pożywne zupy na wiosnę. Przepisy Piotra Kucharskiego

Zupa szpinakowa z pistacjami, wiosenna minestrone i wiosenna zupa z zielonym makaronem. Poznajcie przepisy Piotra Kucharskiego na witaminowe bomby idealne na okres przedwiośnia.

Wiosenna zupa z zielonym makaronem Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    • oliwa z oliwek
      • 2 litry bulionu drobiowego
        • 2 marchewki
          • 1 pęczek rzodkiewki
            • 200 g młodego szpinaku
              • 1 pęczek koperku
                • Sól i pieprz do smaku

                  Zielony makaron:

                  • 300 g mąki pszennej
                    • 2 duże jajka
                      • 2 pęczki pietruszki
                        • kilka liści szpinaku
                          • sól

                            Sposób przygotowania:

                            Filety pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z oliwek. Zalać bulionem. Marchewkę pokroić w zapałki i ugotować do miękkości w bulionie. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i dodać do zupy (Jeśli listki są ładne, można dodać do zupy). Szpinak oczyścić i dodać do zupy. Całość gotować około 15 minut.

                            Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

                            Makaron:

                            Jajka zmiksować blenderem razem z pietruszką i liśćmi szpinaku. Z mąki usypać na stolnicy kopczyk i w środku zrobić dołek. Masę jajeczną wylać do dołka. Całość posolić 2 szczyptami soli. Widelcem wymieszać mąkę z jajkami następnie wyrabiać przez kilka minut na gładką i elastyczną masę. Jeśli jest zbyt wilgotna dodać więcej mąki. Ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 10 minut żeby odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy na cienki placek, zwinąć i pokroić na 0,5 cm paski. Ugotować w osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Przełożyć do miseczki. Zalać zupą.

                            Szpinakowa z pistacjami Składniki:

                            • 2 łyżki masła
                              • 1 por
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • 400 g ziemniaków
                                    • 2 litry bulionu drobiowego
                                      • sól i pieprz do smaku
                                        • 200 g szpinaku
                                          • 2 łyżki posiekanej pietruszki
                                            • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
                                              • 1 łyżka soku z cytryny
                                                • 3 łyżki oliwy z oliwek

                                                  Posypka z pistacji:

                                                  • 100 g solonych pistacji
                                                    • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
                                                      • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
                                                        • 1 ząbek czosnku
                                                          • 1 łyżeczka skórki z cytryny
                                                            • sól i pieprz

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Na maśle podsmażyć pokrojony na małe kawałki por. Dodać czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć przez chwilę. Dodać soli i pieprzu. Zalać bulionem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać szpinak, zioła sok z cytryny i oliwę z oliwek. Gotować około 2 minut (nie dłużej żeby nie straciły koloru). Zupę zmiksować na gładki krem. Jeśli będzie za gęsta dolać więcej bulionu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

                                                              Pistacje podprażyć na patelni aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pietruszką, szczypiorkiem, posiekanym ząbkiem czosnku i skórką cytryny, dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem.

                                                              Zupę przelać do misek, na górę nałożyć posypkę z pistacji i skropić oliwą z oliwek.

                                                              Wiosenna minestrone Składniki:

                                                              • 1 młode cebule dymki
                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                  • 2 marchewki
                                                                    • pęczek zielonych szparagów
                                                                      • połowa kalafiora
                                                                        • 1 cukinia
                                                                          • 2 ziemniaki
                                                                            • 3 pomidory malinowe
                                                                              • skórka parmezanu
                                                                                • 3 litry wywaru drobiowego lub warzywnego
                                                                                  • sól i pieprz
                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                      • mała garść połamanego spaghetti

                                                                                        Pesto:

                                                                                        • garść orzechów nerkowca
                                                                                          • 1 ząbek czosnku
                                                                                            • 30-40 g parmezanu
                                                                                              • pęczek czosnku niedźwiedziego
                                                                                                • oliwa z oliwek

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Pozostałe warzywa z wyjątkiem pomidorów oraz pokroić na kawałki podobnej wielkości i podsmażyć przez chwilę na oliwie. Do warzyw dodać skórkę parmezanu. Po kilku minutach dodać pomidory oraz wywar. Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać połamany makaron. Doprawić solą i pieprzem.

                                                                                                  W tym czasie podprażyć orzechy nerkowca a następnie zmiksować je razem z czosnkiem i parmezanem. Dodać czosnek niedźwiedzi i dużo oliwy. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.

                                                                                                  Zupę podawać z pesto u góry i oliwą z oliwek.

                                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości