Pyszne dania z kurkami. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

Trwa sezon na kurki, warto więc to wykorzystać i przygotować z nich pyszne dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak zrobić: pierogi ruskie ze smażonymi kurkami i serem owczym, tartę z cukinią, kurkami i kolorowymi pomidorkami, a także kurki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem francuskim.

Pierogi ruskie ze smażonymi kurkami i serem owczym

Składniki na pierogi ruskie:

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki pszennej
    • łyżeczka soli
      • 220 ml gorącej wody

        Farsz do pierogów:

        • 500 g ugotowanych ziemniaków
          • 250 g kurek
            • 100 g białej cebulki
              • 200 g twardego owczego sera (może być pecorino romano)
                • 2 pęczki cebuli dymki, tylko górna część
                  • mały pęczek natki pietruszki
                    • 3 żółtka

                      Przygotowanie pierogów ruskich:

                      Ciasto: wymieszaj mąkę razem z solą, a następnie wsyp do miski z gorącą wodą. Mieszaj aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Odstaw ciasto na godzinę. Wyjmij i wałkuj cienki płat. Następnie za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka tnij okrągłe plastry.

                      Farsz z pierogów: ugotowane ziemniaki przetrzyj na prasce, dodaj posiekane i podsmażone na maśle z cebulką kurki, starty owczy twardy ser, posiekaną cebulę dymkę, natkę pietruszki i surowe żółtka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw, aby składniki się "przegryzły".

                      Gotowy farsz nakładaj na plaster ciasta pierogowego, zwiń dowolny kształt i wrzuć do gotującej się gorącej wody na 5 minut. Wyjmij i przełóż na papierowy ręcznik.

                      Na talerzu ułóż porcje pierogów, dodaj łyżkę kwaśnego mleka, posyp smażonymi na maśle kurkami i udekoruj świeżymi ziołami.

                      Tarta z cukinią, kurkami i kolorowymi pomidorkami

                      Składniki na tartę z cukinią:

                      Ciasto kruche:

                      • 350 g mąki pszennej
                        • 100 g cukru pudru
                          • 200 g masła
                            • łyżeczka soli
                              • 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
                                • 2 żółtka

                                  Farsz do tarty:

                                  • 250 g świeżych kurek
                                    • 50 g masła
                                      • 2 białe cebule
                                        • 500 g kolorowych pomidorków
                                          • łyżeczka chili w proszku
                                            • mały pęczek bazylii
                                              • łyżeczka soli i cukru
                                                • cukinia żółta i zielona
                                                  • kabaczek
                                                    • marchew
                                                      • bakłażan
                                                        • małe opakowanie świeżej rukoli
                                                          • małe opakowanie pesto bazyliowego

                                                            Przygotowanie tarty z cukinią:

                                                            Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać na stolnice za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem dopóki nie zrobię się „kruszonka”, następnie dodaj sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1h.

                                                            Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm, wytnij za pomocą miski duże kręgi, nałóż na pergamin, nabij widelcem aby ciasto się piekło równomiernie z reszty ciasta wytnij cienkie podłużne paski, zwiń jak warkocz i nałóż na ranty ciasta. Wstaw do piekarnika 180 st. 15-18 minut.

                                                            Plaster tarty możesz podawać z liśćmi rukoli i pesto bazyliowym.

                                                            Farsz do tarty: kurki potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na maśle, dodając posiekaną cebulkę i kawałki kolorowych pomidorów. Gotuj sos tak długo aż zgęstnieje, a cały płyn odparuję, na koniec dodaj chili w proszku, posiekaną bazylię oraz dopraw solą i cukrem. Warzywa (cukinia zielona i żółta, kabaczek, marchew i bakłażan) potnij za pomocą krajalnicy albo szerokiej obieraczki na cienkie paski, następnie paski przetnij wzdłuż. Na spód upieczonego ciasta nałóż warstwę sosu kurkowego z pomidorkami, pocięte warzywa układaj na tarcie, tworząc spirale, nie muszą być po kolei, ważne, by kolory za każdym razem były inne. Gotową tartę posmaruj masłem klarowanym, posyp solą i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 st. C. Wyjmij i gdy lekko przestygnie, potnij na cienkie plastry

                                                            Kurki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem francuskim

                                                            Składniki na kurki zapiekane:

                                                            • 500 g piersi z kurczaka
                                                              • łyżeczka soli, mielonego pieprzu, suszonego tymianku
                                                                • 2 łyżki oleju do smażenia
                                                                  • 500 g kurek
                                                                    • 2 cebule szalotki
                                                                      • 5 ząbków czosnku
                                                                        • 50 g masła
                                                                          • 50 ml białego wina
                                                                            • 500 ml słodkiej śmietany 36 proc.
                                                                              • 2 opakowanie liści młodego szpinaku
                                                                                • 3 żółtka
                                                                                  • 2 opakowania ciasta francuskiego

                                                                                    Przygotowanie kurek zapiekanych:

                                                                                    Pierś kurczaka pokrój w grubszą kostkę, dopraw solą, pieprzem mielonym i suszonym tymiankiem. W garnku podsmaż na oleju wyczyszczone kurki, a następnie dodaj posiekaną cebulkę szalotkę, czosnek i zimne masło. Po paru minutach, gdy kurki zmiękną podlej je białym winem, poczekaj aż odparują i dodaj słodką śmietanę, gotuj aż śmietana zgęstnieje, dodając na koniec liście młodego szpinaku i doprawiając solą oraz pieprzem.

                                                                                    Plaster ciasta francuskiego rozwiń z foli, lekko rozwałkuj wałkiem, posmaruj za pomocą pędzla żółtkiem.

                                                                                    Do głębokiego naczynia wlej porcje kurczaka w sosie z kurkami i szpinakiem, zakrywając plastrem ciasta. Ciasto posyp po górze solą w płatkach i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 195 st. C. Wyjmij gorące naczynie z ciastem i ułóż na serwetkach. Zapiekane kurki można podawać z mieszanką świeżych sałat.

                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                    >>> Zobacz także:

                                                                                    Kurki mają wartości odżywcze niemal takie same jak... kefir!

                                                                                    Pyszny lucjan z grilla. Poznaj prosty przepis na doskonałe danie

                                                                                    Polskie pierogi jako meksykańskie taco. Znany kucharz zaskoczył nietypowym daniem

                                                                                    Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek

                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                    Autor: Iza Dorf

                                                                                    Źródło: Sebastian Olma

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości