Pyszne dania z kalafiora. Przepisy Darii Ładochy

Pokrojony kalafior w misce
Fot. GettyImages / istetiana
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania z kalafiora. Smacznego!

Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym i płatkami kokosowymi

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
    • 2 kalarepki
      • 200 g fasolki szparagowej
        • 1 cebula
          • 3 ząbki czosnku
            • 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
              • 1 l bulionu warzywnego
                • 1 puszka mleka kokosowego
                  • sok z 1 cytryny
                    • skórka z 1 cytryny
                      • garść posiekanego koperku
                        • szczypta oregano
                          • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
                            • 2 ziela angielskie
                              • 2 liście laurowe
                                • 2 ogórki małosolne
                                  • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                    • sól

                                      Do podania: płatki kokosowe (opcjonalnie)

                                      Przygotowanie:

                                      Nastaw piekarnik na 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej różyczki kalafiora, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek obrany ze skórki, ziemniaki i kalarepę pokrojoną w kostkę. Całość posyp solą, pieprzem cytrynowym i oliwą oraz oregano i piecz w piekarniku około 40 minut. W tym czasie blanszuj w wodzie z solą fasolkę szparagową. Gdy warzywa się upieką, wyłóż je do garnka i zalej gorącym bulionem z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotuj przez 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, fasolkę szparagową i ogórki małosolne pokrojone w małą kostkę. Zagotuj. Dopraw do smaku i dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj koperkiem, skórką z cytryny i płatkami kokosowymi.

                                      Kalafior z soczewicą, pastą harissa i bakłażanem

                                      Składniki:

                                      • 1/2 bakłażana
                                        • 1 kalafior
                                          • 2 łyżki pasty harissa
                                            • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                              • 1/2 łyżeczki soli
                                                • sok z limonki
                                                  • 1 cebula drobno posiekana
                                                    • 4 ząbki czosnku
                                                      • 3 szklanki wody lub wywaru z jarzyn
                                                        • 250 g pomidorków koktajlowych
                                                          • 300 g czerwonej soczewicy
                                                            • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
                                                              • 1 papryczka chili
                                                                • sól
                                                                  • pieprz
                                                                    • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                      • 1 szklanka mleka kokosowego
                                                                        • garść liści świeżej kolendry

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          W miseczce wymieszaj past z harissy, łyżkę oliwy z oliwek, sól i sok z limonki. Bakłażana pokrój w cienkie plasterki i jeszcze raz na pół oraz kalafiora na małe różyczki. Dorzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Zapiekaj warzywa w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Pamiętaj, by w czasie pieczenia obracać warzywa na drugą stronę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj pomidorki cherry, soczewicę oraz passatę pomidorową oraz wodę i gotuj około 30 minut. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy, mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Na sam koniec dodaj bakłażana i kalafiora. Udekoruj świeżą kolendrą.

                                                                          Kalafiorowa pasta z czosnkiem i zieloną pietruszką

                                                                          Składniki:

                                                                          • 1 główka kalafiora
                                                                            • 4 ząbki czosnku
                                                                              • 4 szklanki wywaru z jarzyn
                                                                                • 2 szklanki wody
                                                                                  • 2 łyżki masła
                                                                                    • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                      • sól
                                                                                        • pieprz
                                                                                          • 3 łyżki posiekanej pietruszki
                                                                                            • 2 łyżki ziarenek granatu
                                                                                              • 4 kromki chleba na zakwasie do podania
                                                                                                • 4 łyżki orzechów nerkowca namoczonych w wodzie

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  Pokrój kalafiora na różyczki lub na jeszcze mniejsze kawałki. W dużym garnku wymieszaj bulion z wodą. Dodaj obrany czosnek. Płyn powinien całkowicie przykryć kalafiora. Gotuj około 20 minut. Przecedź kalafiora i czosnek i przerzuć do innego naczynia. Odsącz orzechy. Dodaj resztę składników oprócz granatu i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na kromkach chleba lub z warzywami, udekorowane granatem i pozostałą pietruszką.

                                                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości