Pyszne dania na grilla - dla wegetarian i mięsożerców. Przepisy Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka w Dzień Dobry TVN
Sezon grillowy przed nami, dlatego Katarzyna Bosacka pokazała w Dzień Dobry TVN swoje pomysły na pyszne dania z grilla: karkówkę po bosacku, paprykę z serem i oregano, cukinię z tymiankiem, bakłażana po grecku, pomidory z mozarellą i pieczarki z masłem czosnkowym. Palce lizać!

Karkówka po bosacku z grilla

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki

    Marynata:

    • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
      • łyżeczka miodu
        • 2 łyżki musztardy francuskiej
          • 2 łyżki oleju
            • sól

              Przygotowanie:

              Karkówkę rozbić. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Jeśli będzie bardzo gęsta, dodać trochę wody. Karkówkę wysmarować marynatą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Grillować powoli, na niewielkim żarze, na tacce. Podawać z sałatą i warzywami z grilla.

              Szparagi z grilla dla wegetarian i mięsożerców

              Składniki:

              • pęczek zielonych szparagów
                • szynka suszona (np. szwarcwaldzka) lub boczek
                  • cukinia
                    • sok z cytryny
                      • szczypta suszonego tymianku
                        • sól

                          Przygotowanie:

                          Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Szparagi w wersji dla mięsolubnych trzeba po prostu zawinąć w plasterki szynki czy boczku.

                          Szparagi w wersji wege zawinąć w długie plasterki cukinii (można je zrobić za pomocą obieraczki do warzyw) skropionych sokiem z cytryny, lekko posolonych i posypanych suszonym tymiankiem. Grillować krótko, bo szparagi są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę.

                          Papryka z serem i oregano

                          Składniki:

                          • kilka kolorowych papryk
                            • resztki serów - może być feta, ser pleśniowy, twaróg, ser śmietankowy do smarowania pieczywa
                              • garść oliwek czarnych lub zielonych
                                • świeże lub suszone zioła do smaku
                                  • oliwa do skropienia

                                    Przygotowanie:

                                    Paprykę umyć, pociąć nożykiem od szypułki wzdłuż wgłębień po bokach tak, by otrzymać łódeczki. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Dodać pokrojone oliwki, świeże lub suszone zioła - np. oregano, natkę, skroić oliwą. Grillować dopóki ser się nie rozpuści.

                                    Cukinia z tymiankiem

                                    Składniki:

                                    • 1-2 cukinie
                                      • szczypta soli
                                        • kilka łyżek oliwy z oliwek
                                          • świeży lub suszony tymianek
                                            • kilka łyżek sera koziego twarogowego (do smarowania pieczywa)
                                              • kilka suszonych pomidorów

                                                Przygotowanie:

                                                Cukinie umyć, pokroić w skośne plastry, posolić, skropić oliwą, posypać suszonym tymiankiem. Grillować krótko. Ser wymieszać ze świeżym tymiankiem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Po zdjęciu cukinii z grilla podawać ją posmarowaną kozim serem.

                                                Bakłażan po grecku

                                                Składniki:

                                                • bakłażan
                                                  • 1-2 pomidory
                                                    • duża czerwona cebula
                                                      • ser feta (ok. 50-100 g)
                                                        • sól
                                                          • suszone oregano
                                                            • kilka listków świeżej bazylii, natki pietruszki czy kolendry
                                                              • oliwa z oliwek do skropienia warzyw
                                                                • 1-2 ząbki czosnku

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić z jednej strony, zostawić na kilka minut aż puszczą soki i wyjdzie z nich goryczka. Pomidory i cebulę umyć, pokroić w cienkie grube plastry. Bakłażany grillować z jednej strony, przełożyć na drugą, posmarować oliwą wymieszaną z solą i przetartym czosnkiem, ułożyć na nich najpierw plaster pomidora, potem cebuli i na końcu fetę obtoczoną w suszonym oregano. Grillować jeszcze kilka minut pod przykryciem, aż feta nieco się rozpuści. Podawać udekorowane świeżymi ziołami.

                                                                  Pomidory z mozarellą

                                                                  Składniki:

                                                                  • 2-3 dość duże pomidory
                                                                    • kulka klasycznej mozarelli
                                                                      • listki świeżej bazylii
                                                                        • oliwa z oliwek
                                                                          • sól

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Pomidory umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć. Miąższ odcedzić mocno na sitku (sok pomidorowy można wypić), pokroić drobno i dodać pokrojoną w kostkę mozarellę, poszarpaną bazylię, lekko posolić i skropić oliwą. Dokładnie wymieszać. Sałatkę nałożyć w wydrążone pomidory i ułożyć je na grillu. Podgrzewać aż mozarella lekko się rozpuści.

                                                                            Pieczarki z masłem czosnkowym

                                                                            Składniki:

                                                                            • 10 średnich pieczarek
                                                                              • 1/4 kostki masła
                                                                                • kilka ząbków czosnku
                                                                                  • gałązka rozmarynu
                                                                                    • sól
                                                                                      • pieprz

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Pieczarki umyć, wyłamać nóżki, lekko posolić i popieprzyć. Z masła, rozgniecionego czosnku, soli i posiekanego rozmarynu zagnieść masło ziołowo-czosnkowe. Pieczarki faszerować masłem i grillować aż masło całkowicie się rozpuści.

                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości