Pyszne ciasteczka i kurczak w sosie pomidorowym

W naszej kuchni urzędowała dziś Cristina Catese. Przygotowała pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka wg przepisu swojej mamy, gnocchi i kurczaka w pomidorach.

CIAMBELLINE AL VINO – ciasteczka Antoni, mamy Cristiny

Dla mnie te ciasteczka oznaczają trzy rzeczy: miłość, dom i wspólne rodzinne gotowanie. To przepis, którego uczą się w mojej rodzinie wszystkie dzieci!

Składniki (na 40-45 CIASTECZEK):

1 filiżanka mąki (+ mąką, którą możemy dołożyć do ciasta)

1 filiżanka oliwy z oliwek

1 filiżanka cukru

1 filiżanka białego wina

½ łyżki ziaren anyżu albo 2 łyżki czekoladowych dropsów

8 g. proszku do pieczenia

sól

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180° C, i zalania ziaren anyżu z winem i moczymy 20 min. Przesypujemy przez sitko mąkę i mieszamy ją z solą i proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy cukier. Całość wysypujemy w formie kopca na blat. Do środka kopca wlewamy oliwę i wino, w którym namaczaliśmy wcześniej ziarna anyżu. Całość energicznie zagniatamy do momentu, w którym ciasto nie będzie jednolite.

Bierzemy garść ciasta i dłońmi formujemy cienkie paseczki o długości mniej więcej 15-20 cm. Łączymy ze sobą końce paseczka tworząc w ten sposób okrąg. Oprószamy cukrem tylko z jednej strony i kładziemy je pocukrzoną stroną do góry na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Pieczemy przez 25-30 minut. Pozostawiamy do ochłodzenia i przechowujemy w zamkniętym hermetycznie pojemniku.

Porada: Zamiast białego wina możecie użyć czerwonego, dzięki którym Wasze pączki nabiorą ciemniejszego odcienia. Ziarna anyżu możecie natomiast zastąpić garścią pokrojonych na kawałki orzechów włoskich.

GNOCCHI ALLA ROMANA

Składniki (na ok. 40 sztuk)

250 g semoliny

1l mleka

100g masła

2 żółtka

100 g sera Parmigiano Reggiano

40 g sera Pecorino

7 g soli

Szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Umieść mleko na patelni, dodaj masło, sól i szczyptę gałki muszkatołowej, gdy tylko zacznie wrzeć. Dodaj semolinę energicznie mieszając trzepaczką, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Gotuj przez 4/5 minut lub do czasu, aż semolina będzie gęsta, a następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj dwa żółtka do mieszaniny, mieszając drewnianą łyżką, dodaj starty ser Parmigiano Reggiano. Teraz wylej połowę gorącej mieszanki na papier do pieczenia, zwiń i uformuj w rulon, a następnie owiń go papierem do pieczenia. Powtórz tę samą operację dla drugiej połówki ciasta, odłóż na bok i włóż do lodówki na 20 minut.

Po schłodzeniu zwilżonym wodą nożem pokrój ciasto w plasterki (krążki).

Gdy już masz około 40 sztuk, umieść je na blasze do pieczenia posmarowane masłem i posyp go gorącym masłem. Posyp powierzchnię serem Pecorino Romano i piec w rozgrzanym piekarniku w 200 ° przez 20-25 minut

Na zakończenie – grilluj przez 4-5 minut.

POLLO CON PEPERONI, czyli rzymski klasyk - aromatyczny kurczak z patelni z sosem pomidorowym i kolorową papryką

Składniki:

1 kurczak o wadze 1 kg

4 papryki (czerwona i żółta)

2 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

½ szklanki białego wytrawnego wina

4-5 dużych pomidorów (na sos)

Sól i pieprz

Świeże oregano i majeranek

Sposób przygotowania:

Papryki oczyszczamy i tniemy z grubsza. Pomidory obieramy i tniemy na kawałki.

Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy czosnek, aż będzie przyrumieniony, dodajemy kurczaka i smażymy aż będzie złocisty, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje, dodajemy do kurczaka pomidory i paprykę i gotujemy ok. 45-50 minut i serwujemy ze świeżym oregano i majerankiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości