Przepisy kulinarne

Pyszna kuchnia marokańska

Maciej Szaciłło przygotował w kuchni Dzień dobry TVN marokańskie potrawy.

Czarne oliwki marynowane w harissie

Składniki:


500 g czarnych oliwek


1 mała grillowana czerwona papryka


1 ząbek czosnku


2 łyżeczki pasty harissa


125 ml oliwy z oliwek



Przygotowanie:


Czerwoną paprykę drobno szatkujemy i mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, pastą harissa i oliwą z oliwek. Odstawiamy przykryte do lodówki na minimum jeden dzień. Można przechowywać w lodówce 10 dni.



Harira z boczniakiem

Składniki:


250 g boczniaków


1 duża cebula


100 g zielonej soczewicy namoczonej przez noc w wodzie


100 g ciecierzycy namoczonej przez noc w wodzie


100 g selera naciowego


200 g drobno pokrojonych pomidorów bez skórki, mogą być z puszki


2 łyżeczki słodkiej papryki


1/2 łyżeczki imbiru


1 łyżeczka kurkumy


1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu


1/2 łyżeczki mielonego cynamonu


Sól i pieprz do smaku


4 łyżki oliwy z oliwek


Woda do zalania składników


4 łyżki masła sklarowanego


Garść poszatkowanej natki pietruszki


Garść poszatkowanej kolendry


2 łyżki koncentratu pomidorowego


1 łyżka mąki



Przygotowanie:


W garnku dusimy na oliwie i dwóch łyżkach masła sklarowanego grubo poszatkowaną cebulę i pokrojonego w plasterki selera naciowego. Dodajemy wszystkie przyprawy i po chwili dodajemy pomidory. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Dusimy wszystko na małym ogniu pod pokrywką 1 1/2 do 2 godzin, dolewając od czasu do czasu wrzącej wody, jeśli to będzie konieczne (aby się nie przypaliło). Na końcu dodajemy pastę pomidorową, podsmażone na maśle sklarowanym plasterki boczniaka, rozrobioną w 1 szklanki wody mąkę, poszatkowaną natkę i kolendrę. Całość gotujemy jeszcze 2 minuty. Masło skalowane: w małym garnku rozpuszczamy na małym gazie kostkę masła i zbieramy łyżką powstałą pianę. Po pewnym czasie pozostanie nam złocistożółty płyn, który przelewamy przez cienką gazę na sitku.



Harissa

Składniki:


1/2 łyżeczka kminu rzymskiego


1/2 łyżeczki ziaren kolendry


1/2 łyżeczki kminku


2 ostre czerwone suszone chili


2 ząbki czosnku


1/4 łyżeczki grubej soli


1 czerwona zgrilowana papryka


2 łyżki oliwy z oliwek



Przygotowanie:


W młynku do kawy mielimy kmin rzymski, kolendrę, kminek, czerwone suszone chili i sól. Wsypujemy do moździerza i dodajemy wyciśnięty czosnek, poszatkowaną obraną ze skórki zgrillowana paprykę i oliwę z oliwek. Całość dokładnie ucieramy do konsystencji jednolitej pasty.


Papryka grillowana. Nakłuwamy paprykę w paru miejscach wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni z termoobiegiem i pieczeniem od góry. Papryka powinna mieć całą czarną skórkę, więc po jakimś czasie przekręcamy ja na druga stronę. Następnie paprykę wyjmujemy, wkładamy do pojemnika z pokrywką i szczelnie zamykamy. Po ostygnięciu zdejmujemy skórkę.



Marokański chleb

Składniki:


3 szklanki mąki pszennej razowej graham


3 szklanki maki pszennej


2/3 szklanki kaszki kukurydzianej


1/3 kostki drożdży


2 łyżeczki cukru


2 łyżki oliwy


2 łyżeczki soli


woda do zarobienia ciasta



Przygotowanie:


Drożdże rozrabiamy z cukrem, dolewamy 1 szklanki wody i dodajemy 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Mąki mieszamy z solą i oliwą, dodajemy zaczyn drożdżowy i tyle wody, aby wyrobić miękkie i sprężyste ciasto. Formujemy kulki wielkości piłki do tenisa i rozwałkowujemy na placki grubości ok 1 1 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę i palcami przyciskamy, tak, aby znowu je spłaszczyć. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika z termoobiegiem (temp. 230 st.) i pieczemy na złoto-brązowo.



Nummoora-ciasto z kaszy manny z wodą z kwiatów pomarańczy

2 1/2 szklanki kaszy manny


2 szklanki jogurtu


1/2 szklanki cukru trzcinowego


1 łyżeczka proszku do pieczenia


syrop



Sałatka z marchewki i pomarańczy

Składniki:


4 średnie marchewki


Mała szczypta soli


1 łyżeczka cukru trzcinowego


1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy


sok z połówki cytryny


1 pomarańcza


2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek



Przygotowanie:


Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Polewamy mieszanką soli, soku z cytryny, cukru, wody z kwiatów pomarańczy i oliwy. Dekorujemy plastrami pomarańczy.



Tagine z młodych ziemniaków i marchewki

2 duże cebule, pokrojone na osiem części


1 główka czosnku


50 g masła


5 łyżek oliwy z oliwek


300 g małych młodych ziemniaków


200 g marchewki


75 g śliwek


1 szklanka wywaru warzywnego


3 łyżki miodu


1/2 łyżeczki cynamonu


szczypta szafranu


1/2 łyżeczki kminu rzymskiego


1/4 łyżeczki imbiru w proszku


sól i pieprz do smaku


migdały bez skórki do przybrania



Przygotowanie:


Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło i dusimy cebulę, aż stanie się miękka i zbrązowieje. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażamy ziemniaki, marchewkę i obrane lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Jeśli potrzeba, to dodajemy trochę oliwy. Warzywa przekładamy do naczynia z cebulą razem z pozostałymi składnikami. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45 minut.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0