Materiał promocyjny

Pyszna i aromatyczna kawa. Przygotuj ją w domu jak zawodowy barista

Sposoby na aromatyczną, świąteczną kawę
Dobra kawa to sposób na doskonały początek dnia. Filiżanka aromatycznego napoju umili także rodzinne spotkanie. Poznaj przepisy na piernikowe caffé latte, świąteczny flat white oraz caffé Bon Bon. Tajniki przyrządzania kawy zdradza Anna Oleksak - ekspertka kawy COSTA COFFEE i certyfikowany sędzia międzynarodowych zawodów dla baristów.

Piernikowe caffé latte

Rozpieszczające zmysły caffé latte, które wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój dzięki dodatkom: puszystej bitej śmietanie i ciasteczkom korzennym, które kochamy zwłaszcza w święta. To pyszna propozycja na relaksujący podwieczorek. Śmiało zastąpi deser, wprowadzając błogi, rozpieszczający zmysły nastrój i uśmiechy na twarzach.

Składniki na piernikowe caffé latte

  • espresso na bazie COSTA COFFEE Signature Blend
    • 190 ml pełnotłustego mleka
      • bita śmietana
        • herbatnik
          • pokruszone ciasteczka korzenne

            Jak przygotować piernikowe caffé latte

            Mleko podgrzewamy do ok. 60-70 stopni C, spieniamy i wlewamy do wysokiej szklanki. Czekamy ok. pół minuty, a następnie wlewamy do szklanki espresso. Bitą śmietanę układamy na powierzchni napoju. Dekorujemy herbatnikiem i pokruszonymi ciasteczkami.

            Świąteczny flat white

            Przepis na udany świąteczny flat white, to szczypta kreatywnej zabawy. Stwórzmy szablon z ulubionym świątecznym motywem i posypmy wierzch kawy kakao lub czekoladą tak, aby powstał wzór. Do wycinanek można zaprosić dzieci i bawić się wspólnie lub zyskać kilka ekstra wolnych chwil. Świetny pomysł na udany poranek, który wprowadzi nas w wesoły, świąteczny nastrój.

            Składniki na świąteczny flat white

            • podwójne espresso na bazie COSTA COFFEE Signature Blend
              • 160 ml pełnotłustego mleka
                • czekoladowa posypka i szablony do dekoracji

                  Jak przygotować świąteczne flat white

                  Zaparzamy espresso i wlewamy je do filiżanki. Mleko podgrzewamy do ok. 60-70 st. C i delikatnie spieniamy, a następnie wlewamy je do espresso. Gdy na powierzchni cremy pojawi się równomierna pianka, dekorujemy kawę, przesypując posypkę czekoladową przez szablon, aby powstał na niej wzór.

                  Caffé Bon Bon

                  Przepis na espresso macchiato z odrobiną ekstra słodyczy, którym zaskoczymy najbardziej wytrawnego kawosza. Odrobina karmelowego skondensowanego mleka przypomina smaki dzieciństwa i ożywia pełne radości wspomnienia. Doskonale się odnajdzie jako "coś słodkiego" po obiedzie. Serwowana w kieliszku wprowadza odrobinę finezji na świąteczny stół czy też na karnawałowy czas.

                  Składniki na caffé Bon Bon

                  • espresso na bazie COSTA COFFEE Signature Blend
                    • 15 ml mleka skondensowanego o smaku karmelowym
                      • 2 łyżki spienionego mleka

                        Jak przygotować caffé Bon Bon

                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku .

                        Zobacz też:

                        Tort kawowy. Coś słodkiego nie tylko dla miłośników "małej czarnej"

                        Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

                        Słodkości od naszych widzów. Poznaj mini serniczki według przepisu Agnieszki Gapińskiej

                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                        Autor: Adrianna Kowalczyk

                        Materiał promocyjny
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości