Pudding marchewkowo-dyniowy czy zupa z rukoli?

Jesień to najlepszy czas w kuchni - tak uważa kucharz Piotr Kucharski. W kuchn i Dzień Dobry TVN przygotował dania z warzyw i owocow ze swojej działki. Skorzystajcie z przepisów Piotra na pudding marchewkowo-dyniowy, sandacza na kolorowych warzywach, sałatkę z buraczków, boćwiny i kurek, zupę krem z rukoli oraz placek z brzoskwiniami.

Zupa krem z rukoli

Składniki:

1 cebula

4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

3 ziemniaki

600 ml wywaru warzywnego

2 duże garście dojrzałej rukoli

50 g masła

100 g twarogu

sól i pieprz

kwiaty rukoli do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, aż będą miękkie. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Dusić całość przez chwilę. Zalać wywarem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie dokładnie zagnieść ser z odrobiną mleka i 3 łyżkami posiekanej rukoli. Przy pomocy dwóch łyżek uformować „łezki”i ułożyć po 3 na talerzach. Do zupy dodać resztę rukoli i masło. Gotować przez 2-3 minuty i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Zalać serek na talerzu. Udekorować kwiatami rukoli.

Pudding marchewkowo-dyniowy z sosem ziołowym

Składniki:

300 g korzenia pietruszki

150 ml mleka

300 g marchewki

300 g miąższu z dyni

1 cebula

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

starta skórka z cytryny

2 żółtka

1 jajko

sól i pieprz

Sos ziołowy:

50 ml oliwy z oliwek

5 łyżek posiekanych mieszanych ziół

sól i pieprz

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Pietruszkę obrać i ugotować w mleku, aż będzie miękka. Następnie zmiksować na puree. Marchewkę i dynię pokroić w dużą kostkę i poddusić na oliwie z oliwek, aż będą miękkie. Wymieszać z purre z pietruszki, dodać skórkę z cytryny, żółtka i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do formy do zapiekania (około 1 l/pojemności) i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 30-40 minut. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą zmiksować. Ciepły pudding podawać polany odrobiną sosu.

Sandacz na kolorowych warzywach

Składniki:

2 filety z sandacza

1 kg warzyw: cebula, marchew

dynia, pasternak, patison, jarmuż

oliwa z oliwek

klarowane masło do smażenia

szałwia

tymianek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Filety pokroić na mniejsze kawałki i naciąć każdy od strony skóry. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie z oliwek. Pozostałe warzywa pokroić w grube zapałki (z wyjątkiem jarmużu, który należy lekko porwać), dodać do cebulki. Dodać kilka gałązek tymianku, i szałwii. Dusić, aż warzywa będą miękkie. W tym samym czasie podsmażyć rybę na maśle z dodatkiem gałązki tymianku, zaczynając od strony skóry. Podczas smażenia cały czas podlewając rybę masłem. Rybę podawać na warzywach, całość polane masłem ze smażenia.

Sałatka z buraczków, boćwiny i kurek

Składniki:

8 buraczków

pęczek boćwiny

300 g kurek

200 g sera do smażenia np. halum

1 łyżka miodu

1 łyżka octu winnego

pieprz i sól

tymianek

masło

oliwa

Przygotowanie:

Buraczki skropić oliwą, owinąć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie. W tym czasie z buraka liściowego (boćwiny) wytnij łodygi, pokrój na kawałki i podsmaż na maśle. Liście pokrój w paski i po chwili, gdy łodyga zmięknie, dodaj na patelnię razem z miodem i octem. Przypraw solą i pieprzem. Kurki należy podsmażyć na patelni z masłem. Ser pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą. Buraczki po ugotowaniu obrać i pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu, a na nim ułożyć boćwinę, razem z powstałym sosem z patelni, podsmażone kurki, a na końcu ser. Wierzch posypać listkami tymianku. Przyprawić solą i pieprzem.

Placek z brzoskwiniami

Składniki:

5 brzoskwiń

100 g cukru

4 łyżki miodu

240 g miękkiego masła

200 g cukru

4 jajka

skórka otarta z jednej cytryny

240 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Brzoskwinie przekroić na połowę i usunąć pestkę. Ugotować w syropie z 1 litrze wody i 100 g cukru, aż będą miękkie. Na tortownice wylać 4 łyżki miodu i ułożyć brzoskwinie przekrojoną częścią do dołu. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać skórkę z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do formy z brzoskwiniami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 40-45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości