Jesień to najlepszy czas w kuchni - tak uważa kucharz Piotr Kucharski. W kuchn i Dzień Dobry TVN przygotował dania z warzyw i owocow ze swojej działki. Skorzystajcie z przepisów Piotra na pudding marchewkowo-dyniowy, sandacza na kolorowych warzywach, sałatkę z buraczków, boćwiny i kurek, zupę krem z rukoli oraz placek z brzoskwiniami. Zupa krem z rukoli
Składniki:
1 cebula
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
3 ziemniaki
600 ml wywaru warzywnego
2 duże garście dojrzałej rukoli
50 g masła
100 g twarogu
sól i pieprz
kwiaty rukoli do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, aż będą miękkie. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Dusić całość przez chwilę. Zalać wywarem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie dokładnie zagnieść ser z odrobiną mleka i 3 łyżkami posiekanej rukoli. Przy pomocy dwóch łyżek uformować „łezki”i ułożyć po 3 na talerzach. Do zupy dodać resztę rukoli i masło. Gotować przez 2-3 minuty i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Zalać serek na talerzu. Udekorować kwiatami rukoli.
Pudding marchewkowo-dyniowy z sosem ziołowym
Składniki:
300 g korzenia pietruszki
150 ml mleka
300 g marchewki
300 g miąższu z dyni
1 cebula
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
starta skórka z cytryny
2 żółtka
1 jajko
sól i pieprz
Sos ziołowy:
50 ml oliwy z oliwek
5 łyżek posiekanych mieszanych ziół
sól i pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i ugotować w mleku, aż będzie miękka. Następnie zmiksować na puree. Marchewkę i dynię pokroić w dużą kostkę i poddusić na oliwie z oliwek, aż będą miękkie. Wymieszać z purre z pietruszki, dodać skórkę z cytryny, żółtka i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do formy do zapiekania (około 1 l/pojemności) i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 30-40 minut. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą zmiksować. Ciepły pudding podawać polany odrobiną sosu.
Sandacz na kolorowych warzywach
Składniki:
2 filety z sandacza
1 kg warzyw: cebula, marchew
dynia, pasternak, patison, jarmuż
oliwa z oliwek
klarowane masło do smażenia
szałwia
tymianek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Filety pokroić na mniejsze kawałki i naciąć każdy od strony skóry. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie z oliwek. Pozostałe warzywa pokroić w grube zapałki (z wyjątkiem jarmużu, który należy lekko porwać), dodać do cebulki. Dodać kilka gałązek tymianku, i szałwii. Dusić, aż warzywa będą miękkie. W tym samym czasie podsmażyć rybę na maśle z dodatkiem gałązki tymianku, zaczynając od strony skóry. Podczas smażenia cały czas podlewając rybę masłem. Rybę podawać na warzywach, całość polane masłem ze smażenia.
Sałatka z buraczków, boćwiny i kurek
Składniki:
8 buraczków
pęczek boćwiny
300 g kurek
200 g sera do smażenia np. halum
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
pieprz i sól
tymianek
masło
oliwa
Przygotowanie:
Buraczki skropić oliwą, owinąć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie. W tym czasie z buraka liściowego (boćwiny) wytnij łodygi, pokrój na kawałki i podsmaż na maśle. Liście pokrój w paski i po chwili, gdy łodyga zmięknie, dodaj na patelnię razem z miodem i octem. Przypraw solą i pieprzem. Kurki należy podsmażyć na patelni z masłem. Ser pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą. Buraczki po ugotowaniu obrać i pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu, a na nim ułożyć boćwinę, razem z powstałym sosem z patelni, podsmażone kurki, a na końcu ser. Wierzch posypać listkami tymianku. Przyprawić solą i pieprzem.
Placek z brzoskwiniami
Składniki:
5 brzoskwiń
100 g cukru
4 łyżki miodu
240 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
skórka otarta z jednej cytryny
240 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Brzoskwinie przekroić na połowę i usunąć pestkę. Ugotować w syropie z 1 litrze wody i 100 g cukru, aż będą miękkie. Na tortownice wylać 4 łyżki miodu i ułożyć brzoskwinie przekrojoną częścią do dołu. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać skórkę z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do formy z brzoskwiniami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 40-45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"