Materiał promocyjny

Ptysie na słodko i słono

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała ptysie na słono, ptysiowe pączki oraz ptysiowy tort. Wszystkie dania uświetnione truskawkami, łososiem, czekoladą oraz szczyptą cukru i soli.

Zdjęcie: Jan Kucharzk / East News

Ciasto ptysiowe

Składniki:

250 ml wody

150 g mąki

100 g masła

4 jaja

1 łyżka cukru lub 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ciasto: Zagotuj wodę z masłem, wrzuć mąkę, odrobinę soli łyżkę cukru (lub sól), mieszaj cały czas podgrzewając garnek. Ściągnij go z ognia gdy ciasto trochę „wyschnie” (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki) dodaj jaja, wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego formuj na blasze małe ptysie. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Truskawkowy tort ptysiowy

Składniki:

600 g truskawek

350 ml mleka

200 g śmietanki 30%

100 g drobnego cukru

30 g mąki ziemniaczanej

3 żółtka

Porcja ciasta ptysiowego

Laska wanilii

Przygotowanie:

Ciasto ptysiowe włóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformuj 3-4 krążki ciasta (pamiętaj o zachowaniu odstępów bo ciasto w piekarniku urośnie). Piecz około 2-5 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotuj krem waniliowy:

Mleko podgrzej z rozkrojoną laską wanilii. Żółtka ubij z cukrem i mąką. Gdy mleko się podgrzej przelej je do naczynia z żółtkami , wymieszaj a następnie masę z powrotem umieść w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Wtedy przełóż masę do płaskiego naczynia, przykryj folią i umieść w lodówce aby wystygła.

Na ostudzone blaty ciasta nałóż warstwę kremu, truskawek, na to ciasto, krem, truskawki… Całość udekoruj bitą śmietana i truskawkami.

Profiteroles

Składniki:

500 g lodów waniliowych

200 ml śmietanki kremówki

100 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

Porcja ciasta ptysiowego

Przygotowanie:

Upieczone ptysie przekrój na połówki. Śmietankę zagrzej, wrzuć do niej połamaną na małe kawałki czekoladę, wymieszaj. Za pomocą gałkownicy formuj kulki lodów i umieszczaj je między połówkami ptysiów. Deser podawaj polany gorącą czekoladą.

Ptysiowe pączki

Składniki:

200 g dżemu

Porcja ciasta ptysiowego

Olej do smażenia

Cukier puder

Przygotowanie:

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, na pierze do pieczenia formuj małe ptysie, wrzucaj je pojedynczo do rozgrzanego tłuszczu, wyciągaj gdy zmienią kolor na brązowy, odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem lub/i dżemem.

Ptysie na słono

Składniki:

Porcja ciasta ptysiowego (z solą zamiast cukru)

Rozbełtane jajo

Gruba sól

Sezam

Mak

Farsz rybny:

300 g serka ricotta

250 g łososia wędzonego

Łyżka soku z cytryny

Garść oliwek

Łyżka oliwy

Sól, pieprz

Farsz pomidorowy:

200 g białego sera

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki majonezu

Cebulka dymka

Sól, pieprz

Farsz z awokado:

2 jaja

1 łyżka majonezu

Sok z cytryny

Awokado

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto ptysiowe umieść w rękawie cukierniczym, za jego pomocą formuj na papierze do pieczenia „ptysiowe bułki” kształtem przypominające bułki do hot dogów. Posmaruj je rozbełtanym jajem, posyp makiem, sezamem lub grubą solą. Piecz je około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podawaj przekrojone ma połówki posmarowane z jedną z wybranych past:

Aby przygotować farsz rybny wymieszaj w robocie kuchennym ser, z łososiem sokiem z cytryny i oliwą, dodaj pokrojone oliwki, dopraw do smaku

Aby przygotować farsz pomidorowy wymieszaj ser z koncentratem dodaj majonez, pokrojona cebulkę, dopraw do smaku

Aby przygotować farsz z awokado wymieszaj ugotowane na twardo i pokrojone drobno jaja z miękkim awokado, majonezem sokiem z cytryny, dopraw do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości