Przepisy kulinarne

Pstrągi i kwaśnica, czyli to, co górale lubią najbardziej

Gdyby nie zostali muzykami to poszliby w ślady Roberta Kubicy. Kochają szybkie samochody. Kiedy tylko pojawiają się na scenie, ludzi ogarnia ludyczny trans. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz i Paweł Golec z żonami: Edytą i Katarzyną! A pstrągi przywieźli prosto z górskiego potoku :)



 

 

Tatar z pstrąga
Składniki:
świeży filet z pstrąga( bez ości i skóry)
oliwa
koperek
cytryna
kapary
grzybki marynowane
ogórek kiszony
pieprz i sól

Kwaśnica
Składniki dla 4-6 osób:
żeberka wieprzowe  – 0,5 kg,
podgardle wieprzowe – 0,5 kg,
kapusta kiszona z sokiem – 1 kg,
marchew – 2 sztuki,
pietruszka – 2 sztuki,
seler -1/2
czosnek – 3-6 ząbków,
sól, pieprz, liść laurowy
Ziemniaki

Przygotowanie:
Mięso zalewamy 3 litrami wody i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Po mniej więcej godzinie dodajemy warzywa i przyprawy .Gotujemy je, aż staną się miękkie. Na końcu dokładamy kapustę ( można wcześniej podgotować) i gotujemy wszystko jeszcze przez około 30 minut. Doprawiamy do smaku drobno posiekanym, lub wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą. Podajemy z ziemniakami, które należy ugotować oddzielnie. Smacznego!

Sernik z "mrówkami"
Masa "mrówkowa"
Składniki:
250 g masła
4 duże jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ekstraktu migdałowego

Masa serowa
Składniki:
0,5 kg twarogu mielonego
3 jajka
pół szklanki cukru
dwie łyżki mąki ziemniaczanej
Słoiczek kwaśnego dżemu

Przygotowanie:
Twaróg połączyć z jajkami ubitymi z cukrem. Formę wysmarować masłem. masło utrzeć z cukrem do białości - stopniowo wbijać po jednym jajku. Później powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać mak i ekstrakt. Wylać ciasto do formy. Na wierzch wyłożyć masę serową i dżemik. wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok godziny do tzw suchego patyczka.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0