Pstrąg z piekarnika. Jak przygotować pstrąga łososiowego i tęczowego z piekarnika?

Pstrąg na talerzu z warzywami
Fot. gustavo ramirez / Getty Images
Wśród ryb słodkowodnych, pstrąg cieszy się największym powodzeniem. Pstrąg z piekarnika jest szybki w przygotowaniu, więc można go przyrządzić nawet w ciągu tygodnia. Pstrąg z piekarnika może być w folii i bez, w jaki sposób go przyrządzić?

Pstrąg z piekarnika może być daniem prostym, które podamy domownikom na zwykły obiad, ale może być też zaserwowany w ciekawszej oprawie. Wtedy pstrąg z piekarnika może wjechać na stół w trakcie wystawnego przyjęcia. Pstrąg z piekarnika chrupiący , z warzywami, z masłem czosnkowym? Sprawdź, jak w prosty sposób można przygotować rybę, która podbije podniebienia gości i domowników.

Prosty pstrąg z piekarnika

Jeśli do tej pory pstrąg z piekarnika w domu się nie pojawiał, warto zacząć od najprostszych przepisów, których przygotowanie nie wymaga wielu składników. Oto jeden z nich. Wypatroszone i umyte 4 pstrągi nacinamy na wierzchnich bokach. Na zewnątrz i w środku rybę solimy i oprószamy pieprzem. Następnie wkładamy po 2 plasterki cytryny do każdej ryby, gałązkę natki pietruszki i odrobinę masła. Masło kładziemy również do wcześniej zrobionych nacięć. Po wyłożeniu pstrągów na blachę skrapiamy je cytryną. Pstrąga z piekarnika według tego przepisu przygotowujemy bez folii. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 190 stopni. Dobrze będzie się komponował z sałatką lub pieczonymi ziemniakami. W tym, jak i w wielu innych przepisach na pstrąga z piekarnika , można zastosować i pstrąga łososiowego, i tęczowego.

Pstrąg z piekarnika z warzywami

Obecność warzyw na talerzu tuż obok ryby sprawi, że danie będzie wyglądało kolorowo i smacznie. Pstrąg z piekarnika z warzywami będzie aromatyczny i zdrowy. Do tej potrawy potrzebujemy 2 świeżych wypatroszonych pstrągów, które musimy umyć, osuszyć i skropić cytryną. Na jednym boku robimy nacięcia nożem, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą rybę nacieramy oliwą i posypujemy rozmarynem. Do wnętrza wkładamy po ząbku czosnku i plastrze cytryny. Pstrągi układamy na blaszce. Następnie bierzemy jedno opakowanie mrożonych warzyw. Kiedy będą rozmrożone, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Po wymieszaniu układamy je na blaszce obok ryb. Ten pstrąg z piekarnika będzie na ostro, z masłem chili. Roztapiamy więc 40 g masła, dodajemy posiekane chili, starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Częścią masła polewamy ryby, a część zostawiamy do podania. Przez 20-25 minut pieczemy w temperaturze 250 stopni. Pstrąga z piekarnika z warzywami możemy podać z ryżem.

Pstrąg łososiowy z piekarnika w folii

Pstrąg z piekarnika w folii w takiej odsłonie będzie dobrze współgrał z różnymi surówkami i ziemniakami. Do wykonania potrzebujemy 2 filety pstrąga łososiowego, pół pęczka koperku, sok z połówki cytryny, łyżkę masła, łyżkę oleju. Z filetów wyjmujemy ości, myjemy, osuszamy i układamy na folii aluminiowej. Ryby skrapiamy cytryną i doprawiamy solą. Posiekany koperek mieszamy z olejem i masłem, po czym smarujemy ryby. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Pstrąga łososiowego z piekarnika przekładamy na talerze i podajemy. Jeszcze zanim wyjmiemy filet z pstrąga z piekarnika, możemy przygotować pozostałe dodatki.

Zobacz film: Pstrąg z chili i imbirem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Pstrąg tęczowy z piekarnika

Ta odmiana pstrąga najczęściej dotyczy przepisów, w których wykorzystuje się całą rybę. Można rybę przyrządzić według pierwszego przepisu, ale można pokusić się o przyrządzenie pstrąga z piekarnika w folii aluminiowej. Potrzebujemy do tego 1,5 kg ziemniaków, 2 patroszone pstrągi tęczowe, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, sól i oliwę. Przez 10 minut obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, potem kroimy je na ćwiartki i dajemy na blaszkę. Skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami. Wypatroszone i umyte ryby smarujemy z każdej strony pieprzem cytrynowym oraz solą. Obkładamy je plasterkami cytryny, a po 2 plastry cytryny dajemy do środka ryby i owijamy szczelnie folią. Razem z ziemniakami układamy w żaroodpornym naczyniu i przez 15 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy pstrąga z piekarnika i podajemy.

Pstrąg z piekarnika w marynacie

Dla kogoś, kto lubi dania aromatyczne i przesiąknięte smakiem ziół, pstrąg z piekarnika w marynacie będzie doskonały. Marynatę uzyskujemy poprzez połączenie 4 łyżek oleju rzepakowego, 5 łyżek słodkiego sosu sojowego, przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku i 2 łyżeczek estragonu. Po przygotowaniu marynaty odstawiamy ją na jakiś czas, by smaki się połączyły. Rybę czyścimy z łusek i ości, myjemy i osuszamy. Pstrąga kroimy na kawałki i skórą do góry układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy marynatą i na pół godziny wstawiamy do lodówki. Po tym czasie pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Marynata będzie dobra nie tylko do pstrąga z piekarnika , można ją również wykorzystać do ryby grillowanej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości