Pstrąg w galarecie. Jak przygotować pstrąga faszerowanego i bez ości w galarecie?

Pstrąg
Fot. VICUSCHKA / Getty Images
Szukając zdrowych i efektownych dań, warto zwrócić uwagę na pstrąga w galarecie. Ryba ta jest lekkostrawna, a jeśli jest zalana galaretą, ciekawie wygląda. Dobrze przyrządzone danie szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jak w prosty sposób możesz zrobić pstrąga w galarecie bez ości i w całości.

Pstrąg w galarecie to przykład dania z ryby, które będzie się dobrze prezentowało na świątecznym stole i równie dobrze smakowało. Ponieważ przyrządzenie pstrąga w galarecie nie wymaga wiele pracy, a jedynie wcześniejszego zaplanowania, o przygotowanie tej potrawy można pokusić się nawet w ciągu tygodnia. Wystarczy wziąć pod uwagę to, że galareta musi stężeć w lodówce. Poniżej znajduje się kilka przepisów na pysznego pstrąga w galarecie.

Jak zrobić pstrąga w galarecie?

Przepisów na pstrąga w galarecie możemy znaleźć wiele, ale szybko zauważymy, że w każdym pojawiają się pewne wspólne elementy. Jaka jest podstawowa receptura na pstrąga w galarecie w całości? Potrzebujemy 2 pstrągów, korzenia pietruszki, 2 marchewek, 2 liści laurowych, pęczku pietruszki, pół szklanki octu, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżek żelatyny, szczypty pieprzu i soli, łyżeczki przyprawy typu „Kucharek”.

W osolonej wodzie gotujemy pokrojone w talarki marchewki i korzeń pietruszki. Dodajemy wszystkie przyprawy. Po 10 minutach zdejmujemy szumy. Do wywaru z warzyw wrzucamy wypatroszone i dobrze umyte ryby. Zmniejszamy temperaturę i delikatnie dolewamy ocet. Pstrągi gotujemy 10 minut, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wywar powinien być przelany przez sito i uzupełniony o żelatynę. Należy ją dobrać w odpowiedniej proporcji do ilości wywaru, według wskazań na opakowaniu. Dla dekoracji można dodać część warzyw z wywaru. Naczynie z pstrągiem w galarecie wstawiamy do lodówki, by całość stężała.

Pstrąg w galarecie bez ości

Wiele osób nie przepada za rybami ze względu na konieczność uciążliwego usuwania ości w trakcie jedzenia. Dla nich idealnym rozwiązaniem jest pstrąg w galarecie bez ości. Jak go przyrządzić? Do garnka wkładamy sprawionego i umytego pstrąga, dodajemy cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól. Wszystko zalewamy litrem wody i gotujemy 25 minut. Osobno do miękkości gotujemy marchewkę, mały seler i korzeń pietruszki. Kiedy pstrąg wystygnie, zdejmujemy skórę i obieramy go z ości. Oba wywary przecedzamy, mieszamy i doprawiamy. Pół litra wywaru odlewamy, po czym rozpuszczamy w nim 3 łyżeczki żelatyny. Do przezroczystego naczynia wlewamy odrobinę wywaru z żelatyną, a po jego stężeniu dodajemy rybę i gotowane warzywa. Całość zalewamy resztą tężejącego wywaru i wstawiamy do lodówki. Pstrąga w galarecie bez ości można podać na stół w naczyniu lub wyjąć i ułożyć danie na liściach sałaty.

Zobacz film: Tymiankowe risotto. Źródło: Dzień Dobry TVN

Pstrąg faszerowany w galarecie

Ciekawym pomysłem na przyrządzenie tej słodkowodnej ryby jest jej faszerowanie. Pstrąg faszerowany w galarecie będzie smaczny i oryginalny. Do przygotowania dania potrzebne są 2 pstrągi, włoszczyzna, bułka namoczona w mleku, jajko, czerwona cebula, pół pęczka natki pietruszki, żelatyna, sól i pieprz. Wypatroszone ryby dokładnie czyścimy. Delikatnie oddzielamy mięso od skóry tak, aby jej nie uszkodzić. Mięso i namoczoną bułkę mielimy i dodajemy jajko, natkę pietruszki, pokrojoną cebulę, sól i pieprz. Masę mieszamy i układamy w skórze, którą trzeba delikatnie zaszyć lub spiąć. Ryby gotujemy w wywarze warzywnym przez 25 minut i wykładamy na naczynie. Do wywaru dodajemy żelatynę i robimy galaretę, którą zalewamy ryby. Tak przygotowanego faszerowanego pstrąga w galarecie odstawiamy do lodówki, aby stężał. Ryba w takiej odsłonie sprawdzi się podczas każdych świąt i na każdym przyjęciu.

Pstrąg w galarecie na wigilię

Pstrąg w galarecie na wigilię jest często przyrządzany jako alternatywa dla tradycyjnego karpia. W tym przypadku nie musi to być ryba w całości, filet z pstrąga w galarecie też dobrze się sprawdzi. Do wykonania potrzebujemy 4 płatów pstrąga, 150 g pokrojonej włoszczyzny, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, żelatynę, sól, 4 białek jajek, łyżkę soku z cytryny lub winnego octu.

Przyrządzanie pstrąga w galarecie rozpoczynamy od pokrojenia ryby na mniejsze plastry. Do garnka wkładamy włoszczyznę, zalewamy litrem wody i gotujemy przez 40 minut, przy czym po 30 minutach dosypujemy sól. Następnie dodajemy wcześniej pokrojoną rybę i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie pstrąga wyjmujemy. Wywar musimy sklarować poprzez dodanie soku z cytryny i piany z białek. Całość gotujemy na małym ogniu, zbieramy szum i przecedzamy. Dodajemy żelatynę i zostawiamy do wystygnięcia. Galaretę wraz z rybą przekładamy do mniejszych miseczek. Pstrąg w galarecie na wigilię może być ozdobiony cytryną, jajkiem na twardo lub groszkiem konserwowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"