Przepisy kulinarne

Psie łakocie. Pyszne i zdrowe

Dziś w Dzień Dobry TVN - kuchnia dla zwierząt! Matylda Jagłowska i Paula Domańska prowadzą pierwszą w Polsce... "psiastkarnię". Od samego rana przygotowywały smaczne i zdrowe przekąski dla czworonogów. Nad jakością dzisiejszych potraw czuwała suczka Lula! Robicie samodzielnie łakocie dla swoich podopiecznych?

Psiastka z psią czekoladą i bananem

Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
cały dojrzały banan banan
1/4 szklanki soku jabłkowego
1/4 szklanki wody
3 łyżki mączki chleba świętojańskiego

Przygotowanie: 
Banana rozgniatamy na gładką masę, dodajemy suche składniki, sok i wodę. Zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formujemy w kulki. Pieczemy 40min w piekarniku rozgrzanym do 140st. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu 7-10dni.

Psiafiny z kurczakiem i marchewką

Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki ugotowanego i drobno pokrojonego kurczaka
1/2 szklanki ugotowanej i drobno posiekanej marchewki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, nakładamy do papilotek. Pieczemy 20-25 w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150st. Studzimy.

Psiastkejk z dziczyzną i jabłkiem

Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki ugotowanej i drobno pokrojonej dziczyzny
1/2 drobno posiekanego jabłka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, nakładamy do tortownicy o średnicy około 20cm. Pieczemy 40min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150st. Studzimy.

Puszysty krem do psiastkejków lub psiafinów

Składniki:
250g  schłodzonego serka mascarpone
1-2 łyżeczki miodu
ewentualnie barwnik naturalny do uzyskania pożądanego koloru

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
46
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0