Materiał promocyjny

Przystawki z serem camembert według Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne przystawki z serem camembert: ser camembert na pergaminie z owocami; ser camembert z domowymi bułeczkami, pomidorami i papryką; rydze z patelni, grzanki z serem camembert oraz smażone jabłka, suszone śliwki i aromatyczny camembert.

Camembert na pergaminie z owocami

Składniki:

  • 4 sery camembert naturalne President 120 g
    • 1 szt. niesłodkiego pieczywa
      • 2 czarne winogrona
        • 6 niedużych jabłek
          • 10 czerwonych śliwek
            • 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia
              • opakowanie mini kiwi
                • 2-3 łyżki miodu
                  • mielone goździki
                    • 200 g orzechów laskowych młodych w łupinie i prażonych
                      • doniczka świeżej szałwii

                        Przygotowanie:

                        Ser camembert wyjmujemy z lodówki minimum 30 min. przed podaniem - w przypadku, kiedy chcemy podać go na zimno z ciepłymi dodatkami. Ja namawiam, aby ser ułożyć na pergaminie i wstawić do piekarnika, podgrzewać aż w środku stanie się miękki, będzie pięknie łączył się z owocami. Jabłka wstawimy do piekarnika do pieczenia, kiedy tylko będą się rumienić, skórka zacznie na niektórych pękać, dodajemy pokrojone winogrona na mniejsze grona, połówki śliwek umieszczamy na papierze pergaminowym, miód łączymy z mielonymi goździkami i polewamy owoce po wierzchu. Na maśle przesmażamy kromki chałki, zdejmujemy z patelni, a na ich miejsce wrzucamy mini kiwi. Podgrzany ser układamy na desce lub wystylizowanym pergaminie, wokół układamy upieczone owoce. Posypujemy na koniec listkami szałwii, które dodatkowo możemy usmażyć na tłuszczu jak chipsy.

                        Fot. Kamila Piklikiewicz / East News

                        >>> Zobacz także:

                        Ser camembert z domowymi bułeczkami, pomidorami i papryką

                        Składniki:

                        • 4 sery camembert naturalne President 120 g
                          • 120 g sera camembert do smarowania
                            • 2 jajka
                              • czarnuszka
                                • pomidory koktajlowe na gałązkach
                                  • kawałek dyni pieczonej
                                    • świeży imbir
                                      • papryka grillowana
                                        • rozmaryn
                                          • gruba sól morska

                                            Bułeczki:

                                            • 500 g mąki
                                              • 75 ml mleka
                                                • 150 ml wody
                                                  • 100 ml oleju
                                                    • łyżeczka soli
                                                      • łyżka cukru
                                                        • 30 g drożdży
                                                          • świeża bazylia

                                                            Przygotowanie:

                                                            Z mąki, mleka, wody, oleju, drożdży, soli i cukru przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia, formujemy bułeczki i układamy na pergaminie. Smarujemy jajkiem, posypujemy grubą solą wymieszaną z posiekanym rozmarynem. Ser camembert obtaczamy z jednej strony w jajku i czarnuszce, układamy wśród bułek. Wszystko wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Na drugiej blaszce układamy pomidory w kiściach, które skrapiamy miodem z pieprzem, i podpiekamy. Dynię miksujemy z miodem, imbirem i gałką muszkatołową. Dla lepszej konsystencji możemy dodać trochę sera camembert do smarowania. Paprykę grillowaną łączymy z posiekaną bazylią.

                                                            Fot. Kamila Piklikiewicz / East News

                                                            Rydze z patelni, grzanki z serem camembert

                                                            Składniki:

                                                            • ser camembert President do smarowania
                                                              • pęczek natki pietruszki
                                                                • 200 g świeżych rydzów
                                                                  • 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia
                                                                    • szklanka bulionu warzywnego
                                                                      • bagietka rustykalna

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Bagietkę kroimy w grubsze kromki, obtaczamy w jajku z jednej strony i smażymy na maśle. Po usmażeniu, smarujemy serem camembert i wstawiamy do zapieczenia. Grzyby oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż pojawi się lekko pomarańczowy kolor soku z grzybów. Dodajemy bulion, wszystko mieszamy i dodajemy na koniec natkę pietruszki

                                                                        Smażone jabłka, suszone śliwki i aromatyczny camembert

                                                                        Składniki:

                                                                        • camembert aromatyczny President 120 g
                                                                          • jabłko
                                                                            • 70 g suszonych śliwek
                                                                              • czerwona cebula
                                                                                • masło klarowane do smażenia
                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                    • świeży tymianek

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Ser wstawiamy do piekarnika, chwile podgrzewamy. Ziemniak kroimy jak na frytki i wysmażamy na złoty kolor na patelni, osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Na maśle przesmażamy gałązki tymianku, aromatyzując w ten sposób masło. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę czerwoną, jabłka w kawałkach, suszone śliwki. Na koniec dodajemy jeszcze listki tymianku. Ser wykładamy na talerz, na serze układamy chrupiące ziemniaki, wokół brukselka z dodatkami.

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości