Przysmaki z ciecierzycy

Monika Mrozowska z pomocą Katarzyny Jaworskiej przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki z ciecierzycy. Skorzystajcie z przepisów Moniki Mrozowskiej na szparagi w cieście z ciecierzycy z czerwonym pesto, ryż basmati z ciecierzycą w mleku kokosowym, gęstą zupą z ciecierzycą i mascarpone i humus.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Hummus

Składniki:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

2 ząbki czosnku

4 łyżki sezamu

1/2 cytryny

2 delikatnej łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżki kminu rzymskiego

sól do smaku

mały pęczek pietruszki

200 g bobu

Sezam podprażamy na złocisty kolor, a następnie połowę miksujemy w młynku do kawy. Na oliwie podprażamy kmin rzymski. Ciecierzycę miksujemy z wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, kminem z oliwą oraz zmiksowanym i całym sezamem na jednolitą masę. Solimy do smaku, posypujemy drobno poszatkowaną pietruszką i podajemy z ugotowanym w lekko osolonej wodzie bobem.

Burgery z ciecierzycy

Składniki:

3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

1 średnia marchewka

1/2 ostrej czerwonej papryki

1 łyżeczka lubczyka

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

3 łyżki mąki z ciecierzycy

bułka tarta

oliwa z oliwek

Ciecierzycę ugniatamy i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, bardzo drobno poszatkowaną cebulą, drobno startą marchewką, poszatkowaną ostrą papryką, lubczykiem, pieprzem ziołowym i mąką z ciecierzycy. Następnie masę dzielimy na porcje wielkości dużej śliwki. Każdą z nich spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą i polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut aż kotlety się przyrumienią.

Szparagi w cieście z ciecierzycy z czerwonym pesto

Składniki:

500 g zielonych szparagów

4 łyżki mąki z ciecierzycy

3 łyżki mąki pszennej

1 szkalnki wody

szczypta soli

oliwa z oliwek

5 suszonych pomidorów

ząbek czosnku

3 łyżki przyprażonych migdałów

3 łyżki tartego parmezanu

Suszone pomidory, wyciśnięty czosnek, zmielone migdały i parmezan miksujemy na jednolitą masę.

Mąkę z ciecierzycy i mąkę pszenną ze szczyptą soli mieszamy z taką ilością wody, żeby uzyskać

rzadkie ciasto naleśnikowe. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, maczamy w cieście i smażymy w głebokim tłuszczu (oliwa z oliwek) na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z pesto.

Ryż basmati z ciecierzycą w mleku kokosowym

Składniki:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

¾ szklanki ryżu basmati

2 łyżki masła

sól do smaku

2 ząbki czosnku

mały kawałek imbiru

mały pęczek kolendry

mały pęczek pietruszki

1 mała ostra zielona papryka

sok z 1 limonki

½ łyżeczki cukru trzcinowego

1 duża czerwona papryka

2 łyżki oliwy z oliwek

puszka mleka kokosowego

sos sojowy do smaku

garść orzeszków ziemnych

Wyciśnięty ząbek czosnku i starty imbir miksujemy na jednolitą pastę z poszatkowaną kolendrą, pietruszką, ostrą papryką, sokiem z limonki i cukrem. Następnie pastę podsmażamy na oliwie z oliwek i dorzucamy pokrojoną na małe kawałki czerwoną paprykę, dolewamy mleko kokosowe, dorzucamy cieicerzycę i całość dusimy 5 minut. Doprawiamy sosem sojowym do smaku. Ryż gotujemy z dodatkiem masła i odrobiny soli w podwójnej ilości wody, aż całą wchłonie i stanie się miękki i sypki. Ryż podajemy z ciecierzycą w mleku kokosowym i posypujemy przyprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.

Gęsta zupa z ciecierzycą i mascarpone

Składniki:

1/2 szklanki namoczonej ciecierzycy

2 łyżki zielonej soczewicy

2 łyżki czerwonej soczewicy

3 łyżki żółtego namoczonego grochu

2 pałeczki selera naciowego

1 duży por

1 mała marchewka

3 ząbki czosnku

4 łyżki masła klarowanego

łyżka ziół prowansalskich

puszka pomidorów z puszki

2 łyżki mascarpone

sól do smaku

doniczka bazylii

Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojonego na małe kawałki selera naciowego, pora, pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i poszatkowany czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość zalewamy 2 szklankami wody. Dorzucamy ciecierzycę, soczewicę zieloną, czerwoną i groch. Dodajemy zioła prowansalskie. Całość gotujemy aż strączkowe będą miękkie (30-40 minut). Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze 10 minut. Solimy do smaku i dodajemy mascarpone.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości