Materiał promocyjny

Przysmaki na karnawał

W naszej kuchni królowały dziś tarty i kruche babeczki ze słodkim ryżem. Przygotowała je Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło.

Tarty dział imprezowy

Ciasto:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki kaszy manny

1/3 kostki masła

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 duże łyżki śmietany

Przygotowanie:

Mąkę, kaszę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Masło kroimy na plasterki i mieszamy z suchymi składnikami, ale staramy się robić to dosyć szybko, żeby nie roztapiać masła. Następnie do całości dodajemy śmietanę i chwilę wyrabiamy. Tak powstałe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów , wycinamy fragment trochę większy niź foremka i wykładamy ciastem jej spód. Nadmiar obcinamy nożykiem. Tak przygotowane foremki możemy uzupełniać różnymi dodatkami.

Tarta grecka:

Kruszymy twardą grecką fetę, układamy czarne oliwki, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy szczyptą oregano.

Tarta z pomidorkami cherry:

Tartinkę polewamy sosem beszamelowy, posypujemy odrobiną startego żółtego sera i szczyptą pieprzu oraz świeżo startej gałki muszkatołowej. Następnie układamy przekrojone na pół pomidorki i całość posypujemy szczyptą asafetidy.

Tarta pieczarkowa:

Tartinkę polewamy sosem beszamelowym, na którym układamy dwa cienkie plasterki sera gorgonzola. Całość przykrywamy plasterkami pieczarek.

Tarta cieciorkowa:

Tartinkę polewamy sosem beszamelowym, na którym układamy ugotowaną lub z puszki cieciorkę, drobno pokrojoną i podduszoną 5 minut na oliwie czerwoną paprykę i pokrojone w plasterki zielone oliwki.

Sos beszamelowy (na 4 małe tartinki):

1 szklanka mleka

1 duża łyżka masła

1 łyżka oliwy

1 łyżka mąki

szczypta soli

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleko, dorzucamy masło, oliwę oraz sól i stawiamy na małym gazie. Gdy masło całkowicie się rozpuści, wsypujemy mąkę, którą musimy dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki. Po minucie mieszania sos zdejmujemy z gazu.

Kruche babeczki ze słodkim ryżem

Składniki dla 4 osób

ciasto:

1/2 szklanki mąki białej

1/2 szklanki mąki krupczatki

75 g masła

1/3 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki śmietanki 30%

nadzienie:

1 i 1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki śmietanki

płaska łyżka ryżu

1/2 laski wanilii

2 płaskie łyżki cukru brązowego

ok. 8 wiśni

Przygotowanie:

Mąkę białą i krupczatkę mieszam z pokrojonym masłem i zmielonym cukrem trzcinowym. Następnie dodaję śmietankę, jak najszybciej zagniatam ciasto i wkładam na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielę na około 8 części. Każdą z nich rozwałkowuję na cienki placek, którym wypełniam posmarowane masłem foremki do babeczek. Spód nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 180 stopni na termoobiegu, na złocisty kolor. Ryż gotuję na mleku razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Gdy zacznie gęstnieć (po ok. 10 minutach) zmniejszam gaz i gotuję kolejne 10 minut ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Zdejmuję z gazu i wyjmuję wanilię. Ryż mieszam z cukrem i śmietanką i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Upieczone babeczki napełniam kremem z ryżu i każdą z nich ozdabiam wisienką.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości