Przepisy kulinarne

Przysmaki kuchni niemieckiej

Leo Walotek-Scheidegger i Martin Pape, niemieccy dziennikarze, przygotowali w naszej kuchhni niemieckie przysmaki. Co powiecie na bagietkę z krabami lub ciasto cioci Eryki?

Nordseekraben-Baguette (bagietka z krabami z Morza Północnego)

Składniki:
Bagietka ok 18-20 cm długości
Jedno opakowanie krabów z Morza Północnego
2-3 liście soczystej sałaty
1 limetka
1 ogórek
Majonez
Jogurt
Łyżeczka oleju sezamowego
Jedna ostra papryczka, drobno posiekana 
Jeden ząbek czosnku
Jedna świeża cebula (z tych z zielonymi kłączami/szczypiorkiem)
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Bagietkę rozcinamy. Robimy krem: dobra porcja majonezu, dodajemy jogurt, łyżeczkę oleju sezamowego, sól i pieprz oraz drobno posiekaną ostrą papryczkę lub wyciśnięty ząbek czosnku - w tym ostatnich chodzi bardziej o miąższ i sok, niż "posiekaną drobno ostrość". Kremem smarujemy cienko dolną część bagietki, nakładamy 2-3 listki sałaty, teraz dodajemy więcej kremu i dużo krabów. Posypujemy drobno posiekaną cebulką. Delikatnie zakrapiamy całość sokiem z limetki. Przykrywamy górną częścią bagietki. Jeśli górna część bagietki jest nam za sucha, i takiej nie lubimy, można ją również delikatnie posmarować kremem.

Matjes-Brötchen (bułka z matiasem)

Składniki:
Okrągła bułka, dobrze wypieczona. Może być również mała bagietka
Filet z matiasa
Creme fraiche lub inna ulubiona świeża, dobra śmietana
1-2 szalotki
1 soczyste jabłko
1 limetka
Koperek
Curry (przyprawa)
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Creme fraiche mieszamy z curry, solą i pieprzem. Obieramy szalotki i tniemy je w okrągłe, cienkie plastry. Obieramy jabłko i ucieramy na wiórki, a następnie skrapiamy sokiem z limetki. Rozcinamy bułkę, smarujemy kremem. Posypujemy wiórkami z jabłka, układamy matiasa pokrojonego w mniejsze kawałki, na koniec układamy plasterki szalotki. Całość posypujemy posiekanym koperkiem. Przykrywamy górną połówką bułki. Jeśli nie lubimy suchej, smarujemy ją przed przykryciem delikatnie kremem.

Ciasto Cioci Eryki

Składniki:
120 g masła
4 łyżki śmietany (18% do sosów)
120 g cukru
150 g posiekanych migdałów
Jasny spód biszkoptowy

Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło. Dodajemy śmietanę, a następnie cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy migdały, mieszamy aż po chwili otrzymujemy równomierną masę. Masę układamy na spodzie biszkoptowym. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok 18-20 minut - do momentu, gdy masa się zarumieni. Podajemy po ostygnięciu, smakuje nieziemsko np. do kawy.

Smoothie z jarmużu

Składniki:
500 g jarmużu
0,5 l mleka kokosowego
Banan
Jabłko
100 g migdałów
Awokado

Przygotowanie:
Miksujemy wszystkie składniki.

Zupa dyniowo-marchwiowa

Składniki:
500 g dyni
500 g marchwi
50 g imbiru
2 małe cebule
2 kostka bulionowa
pieprz
sól
20 ml oleju z pestek dyni
100 g ziarna dyni
4 łyżeczki mleka kokosowego

Przygotowanie:
Obieramy dynię i tniemy na małe kawałki. To samo z marchwią. Siekamy na drobno cebule i przysmażamy w garnku. Dodajemy dynię i marchew i dalej przysmażamy, aż staną się lekko złotawo-brązowe. Obieramy imbir, kroimy w duże plastry i dodajemy do garnka. Dodajemy około 1 litra wody gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. W międzyczasie przypiekamy na suchej patelni ziarna dyni. Wyciągamy imbir i dodajemy przypraw, soli i pieprzu. Robimy z zupy purée. Serwujemy na talerze, dekorując olejem z pestek dyni i przysmażonymi pestkami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
63
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0