Przysmak wegetarian: burger roślinny

Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki, soczewica po indyjsku, placuszki puri puri, smarowidło pietruszkowe i mleko migdałowe z bananami i wanilią - z tych przysmaków ucieszą się wegetarianie. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Jerzy Rey i Donata Marfiak. Asystował im Leo.

Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki

Składniki:

3 szklanki ugotowanej czerwonej fasolki

1 szklanka startej surowej marchewki

1 szklanka startych surowych buraków

1 duża cebula (drobno pokrojona)

5-6 ząbków czosnku (wyciśnięte lub drobno pokrojone)

kilka łyżek mąki (dowolna, ale najlepiej jaglana, owsiana lub żytnia razowa)

kilka łyżeczek oliwy z oliwek (lub innego oleju nierafinowanego)

sól

pieprz

Dodatki:

bułki wieloziarniste (ok. 8 sztuk)

sałata

pomidor

dowolne kiełki

ogórki kiszone

musztarda (lub inny preferowany sos)

cebulka smażona lub karmelizowana

opcjonalnie cebulka prażona do posypania

Przygotowanie:

Namoczoną (12h) fasolkę gotujemy z dodatkiem ulubionych przypraw, aż będzie miękka. Po ugotowaniu blendujemy ją razem z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki, czyli marchewkę, buraki, cebule, mąkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem i formujemy kotlety, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masa będzie zbyt krucha lub kotlety nie będą się kleiły, można dodać więcej oliwy i/lub mąki.

Kotlety wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 min. w 180 st. C. W połowie pieczenia przewracamy burgery na drugą stronę. Upieczone burgery powinny być kruche z zewnątrz i lekko wilgotne w środku.

Soczewica po indyjsku

Składniki:

1 szklanka pomarańczowej soczewicy

1 pomidor

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

plasterek imbiru

1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1/2 łyżeczki czarnuszki

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/4 łyżeczki ostrej papryki

sól

pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny

olej do smażenia

3 szklanki wody

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy pod bieżąca wodą. W garnku podgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę do zeszklenia, po chwili dodajemy czosnek, imbir i pozostałe przyprawy, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, mieszamy i smażymy kolejne dwie minuty. Następnie wsypujemy soczewicę, mieszamy i wlewamy 3 szklanki wody. Przykrywamy i dusimy ok. 15-20 min. na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodajemy trochę soku z cytryny.

Najlepiej smakuje podana z indyjskim pieczywem, np. placuszkami puri puri.

Placuszki puri puri

Składniki:

3/4 szklanki mąki orkiszowej (może być razowa)

1/2 szklanka mąki z ciecierzycy

1/4 szklanki ciepłej wody lub mleka roślinnego (np. migdałowego)

1 łyżeczki soli

1 łyżka oleju kokosowego

olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i olej kokosowy. Mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę/mleko. Wyrabiamy do całkowitego wchłonięcia się oleju i uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji. Ciasto odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło, następnie odrywamy po kawałku i formujemy małe kuleczki, które następnie rozwałkowujemy na cieniutkie okrągłe placuszki. Smażymy na głębokim i rozgrzanym oleju do zarumienienia. Początkowo placek zanurzy się na sekundę i szybko wypłynie na powierzchnię. Wtedy zanurzamy go jeszcze na chwilę, przyciskając np. łyżką cedzakową i pozwalamy mu ponownie wypłynąć. Gdy napuchnie, przewracamy go szybko na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilka sekund. Gotowe placuszki układamy pionowo w wyłożonym papierowym ręcznikiem durszlaku, aby ociekły z tłuszczu. Podajemy jako dodatek do dań na gorąco.

Uwagi dodatkowe:

Gdy ciasto jest zbyt kleiste można dodać maki, natomiast, gdy za suche – wody lub mleka. Wałkując placuszki nie podsypujemy stolnicy ani ciasta mąką, bo będzie się przypalać podczas smażenia. Jeśli podczas wałkowania placki się kleją, smarujemy wałek i/lub rękę olejem kokosowym.

Smarowidło pietruszkowe

Składniki:

1 pęczek pietruszki

2-3 ząbki czosnku

100 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miksera i miksujemy (blendujemy).

Idealne do smarowania pieczywa oraz jako dodatek do makaronu.

Mleko migdałowe z bananami i wanilią

Składniki:

1 szklanka migdałów blanszowanych (obrane)

2 banany

laska wanilii

ksylitol (może być też np. stewia, cukier kokosowy)

3 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

Migdały umieszczamy w mikserze i miksujemy razem z ciepłą wodą (ok. 50 st. C) przez 1-2 min. Następnie odcedzamy zmiksowane migdały od mleka (najlepiej użyć gęste sitko lub ściereczkę). Do mleka dodajemy banany, wanilię i ksylitol, i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z pozostałej papki orzechowej można zrobić ciasteczka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości