Dziś, w kuchni Dzień Dobry Wakacje, blogerka kulinarna Agata Jędraszczak zaproponowała kilka sprawdzonych przepisów na dania, które można zaserwować podczas letniego garden party! Jak Wam się podobają te propozycje? Macie jakieś swoje przepisy na potrawy, które również pasują do przyjęcia w ogrodzie?

 

 

Wytrawne muffiny

Składniki: 
¼ szklanki sera topionego cheddar
¾ szklanki mleka
1 jajko
Mała cukinia
100 g szynki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
¼ szklanki utartego sera cheddar
1½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:
Wymieszaj ser topiony cheddar z jajkiem i mlekiem. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, utartą na grubych oczkach cukinię i ser oraz szczypiorek. Wymieszaj. Dodaj suche składniki, dopraw do smaku, połącz. Ciastem napełniaj foremki do muffinek wyłożone papierowymi papilotkami. Piecz do zarumieniania, ok. 20 minut w 200oC.

Zupa z cukinii i młodych ziemniaków

Składniki: 
½ opakowania sera topionego gouda
1 por
2 cukinie
3 młode ziemniaki
1l bulionu
Sól, pieprz – do smaku
Gałka muszkatołowa
Koperek- do podania
Śmietana 18% – do podania
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Na oliwie zeszklij drobno posiekany por, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką) oraz ziemniaki. Przesmaż, zalej bulionem, gotuj do miękkości. Dodaj ser topiony gouda, zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku. Podawaj z kleksem śmietany i gałązką koperku na wierzchu.

Chrupiące kanapki z pastą z makreli

Składniki:
ser topionego
1 wędzona makrela
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki posiekanego szczypioru
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 korniszony
3 łyżki twarożku „grani”
2 łyżki majonezu
1 łyżka pikantnego ketchupu
Sałata – do podania
Pełnoziarniste pieczywo tostowe – do podania
Sól, pieprz – do smaku

Przygotwanie:
Jajka ugotuj na twardo, połącz z obraną z ości makrelą, posiekanymi ziołami i korniszonem. Twarożek wymieszaj z majonezem, ketchupem i serem topionym emmentaler. Połącz składniki, przypraw do smaku. Podawaj na ciepłych grzankach z sałatą.

Sałata z grzankami, szynką dojrzewającą, jajkiem w koszulce i serowo-winnym sosem
Składniki:
Bagietka
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Mieszanka sałat
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
1 ogórek świeży
6 rzodkiewek 
3 jajka
2 łyżki białego octu winnego
¼ szklanki białego wytrawnego wina
½ opakowania sera topionego camembert
Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:
Bagietkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj ząbkiem czosnku, skrop oliwą i upiecz do zezłocenia pod grzałką piekarnika. Zagotuj garnuszek wody z białym octem winnym, do lekko gotującej się wody delikatnie wbij jajka. Gotuj ok. 4-5 minut. Szynkę pokrój w paseczki, usmaż na chrupko na rozgrzanej patelni. Sałatę wymieszaj z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i ogórkiem. W garnuszku zgotuj przez minutę białe wino. Dodaj sertopiony camembert, połącz, przypraw do smaku i ostudź. Tak przygotowanym sosem polej warzywa, dodaj szynkę i grzanki. Na wierzchu ułóż ciepłe jajko.

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0