Materiał promocyjny

Przygotuj sam sushi

Obecnie jedno z najpopularniejszych dań. Kiedyś ekskluzywne, dziś coraz częściej gości również na polskich stołach. Sushi - jak je przygotować samemu w domu? Podpowiada zwycięzca drugiej edycji konkursu „Gotuj o wszystko” Piotr Kucharski.

SUSHI

Składniki:

500 g ryżu do sushi

6-7 łyżek octu ryżowego

3-4 łyżki cukru

szczypta soli

300 g świeżej ryby np. łososia, tuńczyka lub halibuta

świeży ogórek

awokado

5-6 płatów nori

pasta wasabi

marynowany imbir

sos sojowy

mata bambusowa- do zwijania

Przygotowanie:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą aż woda będzie przeźroczysta. Namoczyć w wodzie przez około 30 min. Następnie ugotować w 600 ml wody, przez 15 min często mieszając. Zdjąć z gazu i odstawić pod przykryciem na kolejne 15 min. Przełożyć do miski polać sosem przygotowanym z octu ryżowego, cukru i soli (wszystkie składniki lekko podgrzać i wymieszać), odstawić do ostygnięcia. Rybę pokroić na paski. Awokado obrać i również pokroić na paski. Ogórka dokładnie umyć pokroić na paski i usunąć miąższ.

Maki:

Na macie bambusowej ułożyć płat nori błyszczącą stroną do dołu, na 2/3 powierzchni ułożyć ryż. W połowie ryżu ułożyć rybę i dodatki, delikatnie posmarować wasabi i rolować używając maty, lekko dociskając aby składniki się skleiły. Część nori bez ryżu lekko posmarować wodą i zrolować do końca przyklejając tym samym koniec płata nori. Ostrym nożem pokroić rolkę na 6-7 części.

Nigiri:

Rybę pokroić na paski o wielkości 2x5cm i 0,5cm grubości. Nabrać niedużo ryżu i uformować z niego wałek 4x1cm. Posmarować niedużą ilością wasabi i ułożyć na wierzch kawałek ryby. Oba rodzaje sushi podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym.

RYŻOWE MUFINKI Z RABARBAREM

Składniki:

250 g ryżu do sushi

500 ml mleka

2 jajka

500 g rabarbaru

3-4 łyżki cukru

Mus truskawkowo-rabarbarowy:

200 g truskawek

100 g rabarbaru

100 g wody

Przygotowanie:

Ryż przepłukać i ugotować w mleku na wolnym ogniu. Gdy będzie w połowie ugotowany, zdjąć z gazu, przykryć i odstawić żeby ugotował się do końca. Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki i podsmażyć z 3-4 łyżkami cukru. Jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ryżem. Formę do mufinek natłuścić, wgłębienia do połowy wypełnić ryżem nałożyć porcję konfitury rabarbarowej i uzupełnić ryżem. Zapiekać około 15-20 min. w temperaturze 180 o C. Truskawki i rabarbar gotować w wodzie aż będą miękkie, następnie zmiksować. Podawać na ryżowych mufinkami.

SZYBKI KURCZAK Z RYŻEM

Składniki:

200 g ryżu parboiled naturalnego

olej do smażenia

pęczek cebuli dymki, pokrojonej plasterki

1 mała papryczka chili

400 g młodej kapusty, poszatkowanej

400 g piersi z kurczaka, pokrojonego w paski

4-5 łyżek sosu sojowego

pieprz

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby było szybciej wodę można zagotować w czajniku, przelać do garnka, włożyć ryż i gotować. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać dymkę i drobno pokrojoną papryczkę. Smażyć chwilę następnie dodać kapustę i kurczaka, smażyć wszystko na dużym ogniu doprawiając sosem sojowym i pieprzem. Dodać ugotowany ryż i wymieszać.

KOLOROWE CEBULE Z RYŻOWYM FARSZEM

Składniki:

200 g ryżu basmati

3 białe cebule średniej wielkości

3 czerwone cebule średniej wielkości

50 g orzechów nerkowca

500 g młodego szpinaku

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

100 g sera feta

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule obrać, odciąć jedną końcówkę i wydrążyć tak aby powstały „miseczki”. Orzechy nerkowca pokruszyć na drobne i podprażyć na suchej patelni. Zdjąć orzechy na tą samą patelnię wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty czosnek i część cebuli którą wydrążyliśmy. Dodać szpinak i orzechy, poddusić aż szpinak będzie miękki, dodać ryż, wymieszać. Otrzymanym farszem napełnić cebule. Na wierzchu każdej cebuli położyć kawałek fety. Zapiekać w piekarniku przez około 30 min w temperaturze 200 o C.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości