Materiał promocyjny

Przygotowujemy szybki obiad

Dziś w kuchni propozycje prostych i szybkich dań, których czas przygotowania nie przekracza 30 min. Piotr Kucharski upiekł focaccię, która jest smaczną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Pokazał także, jak zrobić szarlotkę.

FOCACCIA Z CEBULĄ I OLIWKAMI

Składniki:

25 g świeżych drożdży

1 szczypta cukru

400 ml wody

650 g mąki

1 łyżeczki soli

1 łyżka oliwy z oliwek

2 czerwone cebule

200 g czarnych oliwek

Przygotowanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać mąkę i sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Blachę z piekarnika natłuścić oliwą, wyłożyć na nią ciasto i natłuszczonymi dłońmi równomiernie je rozprowadzić, odstawić do wyrośnięcia na około 5-10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C. Pokroić cebulę w piórka i ułożyć na połowie ciasta, na drugiej połowie ułożyć oliwki, lekko wciskając je w ciasto. Całość posolić i skropić z wierzchu oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut.

RYBNE CURRY Z RYŻEM

Składniki:

300 g długoziarnistego ryżu

2 łyżki oleju do smażenia

1 łyżeczka nasion gorczycy

0,5 łyżeczki kminu

3 cebule, pokrojone w kostkę

4 ząbki czosnku

kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego

1 zielone chilli

1 łyżka ostrej papryki

1 łyżeczka curry

750 g białej ryby pokrojonej na duże kawałki np. dorsza

400 ml mleka kokosowego (1 puszka)

400 ml siekanych pomidorów (1 puszka)

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać aż zaczną „strzelać” dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chilli. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać przyprawy i odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać rybę, mleko kokosowe i pomidory, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka (około 20 min). Podawać z ryżem.

CYTRYNOWE NÓŻKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIACZANYM PUREE

Składniki:

4 nóżki kurczaka

sól i pieprz

olej do smażenia

główka czosnku, przekrojona na połowę

0,5 łyżeczki tymianku

łyżeczka octu winnego

2 łyżki sosu sojowego

1 cytryna, pokrojona w plasterki

3 łyżki miodu

1 kg ziemniaków

100 ml śmietany 18%

100 ml mleka

50 g masła

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nóżki z kurczaka przekroić na dwie części, z cienkich części podudzi odciąć skóry i końcówkę, tak aby została goła kość (szybciej się usmażą). Wszystkie kawałki ponacinać wzdłuż (jak kiełbasę na grilla), przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wszystkie kawałki na złoto-brązowy kolor. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić na małe kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Po kilku minutach do kurczaka dodać czosnek, tymianek, ocet i sos sojowy. Smażyć kolejnych kilka minut, dodać cytrynę. Pod koniec gotowania dodać miód, smażyć do zredukowania się sosu. Ziemniaki odcedzić, dusić, dodać śmietanę, mleko i masło, przyprawić solą i pieprzem. Puree nałożyć na talerz, na nim położyć dwa kawałki kurczaka, całość polać sosem.

SZYBKA POOBIEDNIA SZARLOTKA

Składniki:

1 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta

sok z jednej cytryny

2 łyżeczki cynamonu

200 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki

140 g cukru

250-300 g mąki

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 o C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 min.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości