Przepisy kulinarne

Przygotowujemy szybki obiad

Dziś w kuchni propozycje prostych i szybkich dań, których czas przygotowania nie przekracza 30 min. Piotr Kucharski upiekł focaccię, która jest smaczną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Pokazał także, jak zrobić szarlotkę.

FOCACCIA Z CEBULĄ I OLIWKAMI

Składniki:


25 g świeżych drożdży


1 szczypta cukru


400 ml wody


650 g mąki


1 łyżeczki soli


1 łyżka oliwy z oliwek


2 czerwone cebule


200 g czarnych oliwek



Przygotowanie:


W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać mąkę i sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Blachę z piekarnika natłuścić oliwą, wyłożyć na nią ciasto i natłuszczonymi dłońmi równomiernie je rozprowadzić, odstawić do wyrośnięcia na około 5-10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C. Pokroić cebulę w piórka i ułożyć na połowie ciasta, na drugiej połowie ułożyć oliwki, lekko wciskając je w ciasto. Całość posolić i skropić z wierzchu oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut.



RYBNE CURRY Z RYŻEM

Składniki:


300 g długoziarnistego ryżu


2 łyżki oleju do smażenia


1 łyżeczka nasion gorczycy


0,5 łyżeczki kminu


3 cebule, pokrojone w kostkę


4 ząbki czosnku


kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego


1 zielone chilli


1 łyżka ostrej papryki


1 łyżeczka curry


750 g białej ryby pokrojonej na duże kawałki np. dorsza


400 ml mleka kokosowego (1 puszka)


400 ml siekanych pomidorów (1 puszka)



Przygotowanie:


Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać aż zaczną „strzelać” dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chilli. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać przyprawy i odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać rybę, mleko kokosowe i pomidory, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka (około 20 min). Podawać z ryżem.



CYTRYNOWE NÓŻKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIACZANYM PUREE

Składniki:


4 nóżki kurczaka


sól i pieprz


olej do smażenia


główka czosnku, przekrojona na połowę


0,5 łyżeczki tymianku


łyżeczka octu winnego


2 łyżki sosu sojowego


1 cytryna, pokrojona w plasterki


3 łyżki miodu


1 kg ziemniaków


100 ml śmietany 18%


100 ml mleka


50 g masła


sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:


Nóżki z kurczaka przekroić na dwie części, z cienkich części podudzi odciąć skóry i końcówkę, tak aby została goła kość (szybciej się usmażą). Wszystkie kawałki ponacinać wzdłuż (jak kiełbasę na grilla), przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wszystkie kawałki na złoto-brązowy kolor. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić na małe kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Po kilku minutach do kurczaka dodać czosnek, tymianek, ocet i sos sojowy. Smażyć kolejnych kilka minut, dodać cytrynę. Pod koniec gotowania dodać miód, smażyć do zredukowania się sosu. Ziemniaki odcedzić, dusić, dodać śmietanę, mleko i masło, przyprawić solą i pieprzem. Puree nałożyć na talerz, na nim położyć dwa kawałki kurczaka, całość polać sosem.



SZYBKA POOBIEDNIA SZARLOTKA

Składniki:


1 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta


sok z jednej cytryny


2 łyżeczki cynamonu


200 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki


140 g cukru


250-300 g mąki


1 szczypta soli



Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 o C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 min.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0