Przepisy kulinarne

Przygotowujemy burgery rybne!

Łosoś, drosz, morszczuk... jakie potrawy mistrz Andrzej Polan wyczarowal w kuchni Dzień Dobry TVN z tych ryb? Dlaczego nie powinno się mielić mięsa z ryby? Zróbcie sami te potrawy!

Chrupiąca ryba z puree chrzanowym i sałatą
Składniki:
4 filety z ryby (dorsz, łosoś lub morszczuk)   
bułka paryska               
przyprawa do potraw
Koperek suszony
mięta
500 g ziemniaków          
2 łyżki chrzanu tartego
oliwa
mąka kukurydziana

Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z przyprawą do potraw. Filety rybne dokładnie obtaczamy w takiej marynacie. Wierzch każdego fileta oprószamy mąką kukurydzianą. Bułkę paryską okrawamy ze skórki, a sam środek drobno siekamy. Do pokrojonej bułki dodajemy zioła i ponownie wszystko szatkujemy. W takiej panierce obtaczamy filety rybne, dokładnie dociskając panierkę. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Ziemniaki ucieramy na puree (możemy dodać łyżeczkę śmietany) i dodajemy 2 łyżeczki chrzanu tartego ostrego. Podajemy z sałatą i puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu.

Ryba, pomidory z ryżem i ziemniaki
Składniki:
400 g filetów ryby (łosoś, dorsz lub morszczuk)
120 g boczku wędzonego
6 pomidorów
20 0g ryżu
500 g ziemniaków
ząbek czosnku
przyprawa do potraw
oregano

Przygotowanie:
Pomidory skrawamy z wierzchu i wycinamy miąższ zostawiając go w misce. Wnętrze pomidorów jak i też na zewnątrz oprószamy przyprawą do potraw. Miąższ miksujemy, doprawiamy oregano, dodajemy pokrojony, przesmażony czosnek. Do takiej zalewy pomidorowej dodajemy suchy ryż, wszystko razem mieszamy i tym wypełniamy wydrążone pomidory. Ziemniaki kroimy w plastry i układamy je na pergaminie w naczyniu żaroodpornym. Filety rybne kroimy w nieduże kostki i każdą owijamy boczkiem wędzonym w środek wkładając listek bazylii. Na ziemniaki wykładamy pomidory, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min. W temp. 180 stopni. Rybę w boczku delikatnie obsmażamy na patelni i dodajemy do naczynia z pomidorami.

Burgery rybne, sos ogórkowy, frytki domowe
Składniki:
500g filetów z ryby
2 cebule dymki
przyprawa do potraw
Koperek suszony
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 opakowanie ogóreczków z curry
2 łyżki majonezu
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka bułki tartej
Jajko
łyżka cukru
4 bułki na burgery 
olej do smażenia

Przygotowanie:
Filet ryby kroimy w bardzo drobną kostkę. Do ryby dodajemy pokrojoną drobno cebulkę dymkę, koperek, musztardę sarepską, przyprawę do potraw. Do masy na koniec dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy okrągłe burgery i smażymy na patelni. Ogóreczki kroimy w kostkę, mieszamy z jogurtem i majonezem. Bułki przekrawamy na pół. Na dolnej części układamy burgery, polewamy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki. Do burgerów można przygotować domowe frytki. W tym celu ziemniaki kroimy w cienkie paski dokładnie płuczemy. Wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem łyżki cukru i gotujemy 5 minut. Dokładnie odsączamy z wody i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0