Przepisy kulinarne

Przepyszne ciasto z płatków kukurydzianych ze śliwkami

W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: ciasto z płatków kukurydzianych ze śliwkami, śliwki zapiekane z serem i płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi, paprykę faszerowaną mięsem i płatkami owsianymi oraz karmelowe ciasteczka z płatków jęczmiennych. Asystowała mu aktorka Tamara Arciuch. Ten duet wyczarował same pyszności.

 

 

Ciasto z płatków kukurydzianych ze śliwkami

Składniki:
1 szklanka płatów kukurydzianych
100 g masła
80 g mąka
120 g cukru
cynamon

Przygotowanie:
Płatki kukurydziane drobno kruszymy, łączymy z mąką, cukrem, cynamonem i miękkim masłem. Połową ciasta wylepiamy blaszkę do tarty i wypiekamy w 180 st. C.

500 g śliwek węgierek
3 łyżki budyniu waniliowego
300 ml jogurtu gęstego
2 jajka
100 g cukru

Przygotowanie:
Śliwki przekrawamy, wyjmujemy pestki, połówki układamy na podpieczonym spodzie. Jogurt mieszamy z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem. Masę wylewamy na śliwki, wierzch posypujemy pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy jeszcze ok. 25 min.

Śliwki zapiekane z serem i płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi

Składniki:
20 dużych śliwek węgierek
2 łyżki płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
olej rzepakowy
200 g sera pleśniowego typu lazur
2 łyżki miodu
100 g orzechów laskowych   
tymianek świeży
jarmuż zielony

Przygotowanie:
Śliwki przekrawamy na połówki, skrapiamy olejem, łączymy z posiekanym tymiankiem, posypujemy czarnym pieprzem i chwile smażymy od strony przeciętej. Na każdej połówce układamy kawałek sera pleśniowego. Wierzch posypujemy płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi. Wstawiamy na chwilę do piekarnika do zapieczenia. Jarmuż smażymy na chipsy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Śliwki podajemy z chipsami z jarmużu, skrapiamy miodem i posypujemy orzechami.

Papryka faszerowana mięsem i płatkami owsianymi

Składniki:
10 szt. papryki czerwonej podłużnej
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
100 g płatków owsianych
200 g sera mozzarella tarta
cebula
2 jajka
100 g żurawiny suszonej
gałka muszkatołowa
kminek
cynamon
sól
pieprz

Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy farsz do papryki, dokładnie mieszamy aż masa zacznie tworzyć zwartą całość. Masą wypełniamy papryki i wstawiamy do naczynia żaroodpornego z sosem pomidorowym. Przed podaniem papryki posypujemy dodatkowo serem i jeszcze raz zapiekamy.

Składniki sosu:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kg pomidorów polskich podłużnych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 marchwie
olej do smażenia
liść laurowy

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy czosnek, cebule, dodajemy marchew i chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem, liściem laurowym. Po kilku minutach sos możemy zmiksować.

Karmelowe ciasteczka z płatków jęczmiennych

Składniki:
200 g cukru trzcinowego
50 masła
2 jajka
100 g płatków jęczmiennych
50 g migdałów
3 łyżki otrębów owsianych

Przygotowanie:
Przepis jest bardzo szybki, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i masę wykładać na papier pergaminowy. Pieczemy w 190 st. C ok. 10 min.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
86
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0