Materiał promocyjny

Przepisy z Poradnika DDTVN

Dziś w kuchni Monika i Maciej przygotowali dania według swoich najlepszych przepisów, które znalazły się w poradniku Dzień Dobry TVN. Przypomnieli, jak szybko i zdrowo można przygotować smaczny, pełnowartościowy i bezmięsny posiłek. Dzięki instrukcjom naszych kucharzy już dziś będziecie mogli przygotować smaczne tagliatelle z bobem, chleb marokański, pastę z tofu, a na deser lub pyszne kruche ciasteczka z masą migdałową i musem malinowym.

Tagliatelle z bobem, groszkiem i fasolką szparagową

Skład:

500 g makaronu tagliatelle

200 g bobu

100 g zielonego groszku

200 g śmietanki 30-procentowej

100 g sera pleśniowego z zieloną pleśnią

1 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu

2 ząbki czosnku

sól do smaku

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie, a oddzielnie, w niewielkiej ilości wody bób oraz pokrojoną na około 3 centymetrowe kawałki fasolkę szparagową. Gotować dość krótko, by były lekko twarde. Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno pokrojone ząbki czosnku. Gdy się lekko przyrumienią, dodać podgotowany bób, fasolkę oraz groszek. Całość dusić na małym ogniu pod pokrywką 3-4 minuty. Następnie dodać śmietankę, pokruszony ser, pieprz i sól do smaku. Gdy ser się rozpuści, dorzuć ugotowany makaron i całość delikatnie wymieszać

Chleb marokański

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej razowej graham

3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki kaszki kukurydzianej

1/3 kostki drożdży

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki soli

woda do zrobienia ciasta

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić z cukrem, dolać 1 szklankę wody i dodać 1 łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Mąki wymieszać z solą i oliwą, dodać zaczyn drożdżowy i tyle wody, aby wyrobić miękkie i sprężyste ciasto. Formować kulki wielkości piłki tenisowej i rozwałkować je na placki grubości około 1 cm. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, Po tym czasie placki jeszcze raz spłaszczyć palcami i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika z termoobiegiem. w Temperaturze 230 stopni C upiec na złotobrązowo.

Kruche ciasteczka z masą migdałową i musem malinowym

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mielonych migdałów

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki cukru trzcinowego

szczypta soli

75 g masła

2 łyżki śmietanki 30-procentowej

małe foremki do babeczek

masa migdałowa:

1 szklanka mielonych migdałów

25 g masła

4 łyżki cukru trzcinowego

1/8 szklanki śmietanki 30-procentowej

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g świeżych lub mrożonych malin

1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki. Połączyć wszystkie składniki masy migdałowej. Maliny udusić z cukrem, aż zamienią się w mus. Ciasto z lodówki delikatnie rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać kółka, wylepić nimi foremki do babeczek. Piec w temperaturze 180 stopni C na złotobrązowo. Do każdej babeczki włożyć odrobinę dżemu malinowego i na wierzch trochę masy migdałowej. Piec w temperaturze 180 stopni C na złoto.

Pasta z tofu

Składniki:

1 kostka tofu (ok. 200 g); najlepiej miękkiego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 pęczek pietruszki

sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

Tofu rozdrobnić widelcem u dusić na oliwie około 5 minut. Zmiksować w blenderze na jednolitą masę, dodać olej sezamowy, poszatkowaną natkę pietruszki i sos sojowy do smaku.

Bruschetta z pietruszkowym Pesto

Składniki:

2 pęczki natki pietruszki

3 wyciśnięte ząbki czosnku

skórka otarta z cytryny

1 szklanka oliwy z oliwek

sok z 2 cytryn

1/3 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni

grahamki opieczone na suchej patelni

Przygotowanie:

Pestki dyni zmielić w młynku do kawy, wymieszać z poszatkowaną pietruszką, czosnkiem, skórką z cytryny, oliwą i sokiem z cytryny. Całość zmiksować w blenderze w jednolitą masę. Podawać z grahamkami i pomidorami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości