Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery

Gruszka - cudowny owoc jesieni króluje w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy z owocami, na wytrawnie i na słodko, proponuje finalistka 8. edycji MasterChefa - Magdalena Waś. Smacznego!

Sałatka z kozim serem i gruszką

Składniki:

  • mix sałat
    • 2 dojrzałe i miękkie gruszki
      • 2 łyżki soku z cytryny
        • 150 g rolady koziej świeżej
          • 50 g orzechów włoskich
            • 1 pełna łyżka miodu
              • 2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
                • sól i pieprz

                  Przygotowanie:

                  1. Gruszki pokroić w grubszą kostkę, ser kozi tak samo, orzechy włoskie lekko posiekać.
                    1. Do miski ułożyć sałatę, ser, gruszki, posypać orzechami.

                      Sos do sałatki

                      • 6 łyżek oliwy z oliwek
                        • łyżka miodu
                          • sok z połowy cytryny
                            • pieprz

                              Przygotowanie:

                              Składniki łączymy ze sobą i polewamy sałatę.

                              Makaron z gorgonzolą i gruszkami

                              Składniki:

                              • 150 g makaronu farfalle
                                • 75 g gorgonzoli
                                  • 2 dojrzałe gruszki
                                    • radicchio lub dwie cykorie
                                      • orzechy włoskie
                                        • czerwony ocet winny
                                          • sól, pieprz, oliwa

                                            Przygotowanie:

                                            1. Ugotuj makaron, odcedź, zachowaj trochę wody z gotowania. Ser rozpuść w misce nad gotującym się makaronem aż będzie ciągnący.
                                              1. Pokrój radicchio na plastry i połóż na nieprzywierającej patelni i przypiekaj około 5 min - w połowie czasu obracając.
                                                1. Obierz gruszki, pokrój na cienkie plastry wzdłuż (najlepiej z ćwiartek), dodaj je na patelnie i posyp połową orzechów pokruszonych. Zmniejsz ogień , wlej trochę wody z makaronu, przykryj i poczekaj aż gruszki lekko się skarmelizują.
                                                  1. Dodaj na patelnie makaron, półpłynny ser, trochę octu. Podgrzej całość, spróbuj. Dopraw solą i pieprzem.

                                                    Pijane gruszki z czekoladą

                                                    Składniki:

                                                    • 40 g orzechów laskowych obranych
                                                      • 400 g gruszek w lekkim syropie
                                                        • 50 ml armaniaku/koniaku
                                                          • 50 g gorzkiej czekolady
                                                            • lody waniliowe

                                                              Przygotowanie:

                                                              1. Upraż orzechy na patelni i przesyp do moździerza, na patelni umieść gruszki z syropem, jak się podgrzeją wlej armianiak. Flambiruj. Płyn zgęstnieje tworząc syrop.
                                                                1. Pokruszone orzechy ułóż na talerzu, na nich umieć gałkę lodów waniliowych, gruszki ułóż wgłębieniem do góry. Polej rozpuszczona czekoladą.

                                                                  Gruszki duszone w białym winie z kardamonem

                                                                  Sładniki:

                                                                  • 500 ml wytrawnego białego wina
                                                                    • cytryna
                                                                      • 150 g drobnego cukru
                                                                        • kardamon w całości
                                                                          • szafran
                                                                            • 4 twarde gruszki
                                                                              • śmietana deserowa
                                                                                • sól

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  1. Wino i sok z cytryny wlewamy do rondla, wsypujemy cukier, kardamon, szafran i sól. Jak zacznie wrzeć wkładamy gruszki, przykrywamy i gotujemy do miękkości.
                                                                                    1. Po ugotowaniu - gruszki wyjmujemy, redukujemy mocno sos.
                                                                                      1. Podajemy w temperaturze pokojowej w towarzystwie śmietany.

                                                                                        Kotleciki z gruszkami

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 250 g mielonej wieprzowiny
                                                                                          • 5 łyżek komosy ryżowej
                                                                                            • 2-3 łyżki bułki tartej
                                                                                              • 2 łyżki nasion fenkułu
                                                                                                • suszona szałwia
                                                                                                  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    1. Mięso mielone przekładamy do miski, gruszki trzemy na grubych oczkach i dokładamy do mięsa, wbijamy jajko, łączymy ze sobą.
                                                                                                      1. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej i 3 łyżki komosy ryżowej. Doprawiamy szałwią, solą, pieprzem.
                                                                                                        1. Formujemy kotlety i smażymy.

                                                                                                          Sos (chutney gruszkowy)

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • czerwona cebula
                                                                                                            • gruszka
                                                                                                              • białe wino

                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                1. Siekamy czerwoną cebulę i obraną gruszkę.
                                                                                                                  1. Dusimy na patelni, podlewamy białym winem i mocno redukujemy.
                                                                                                                    1. Sos przecieramy przez sitko.

                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                      Autor: Paweł Jaskulski

                                                                                                                      Źródło: Magda Waś

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości