Przepisy kulinarne

Przepisy wigilijne

W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak zaproponowali przepisy na swoje ulubione dania wigilijne.

Śledzik w francuskiej musztardzie

Składniki:

Śledź w oleju 1kg


Musztarda francuska gruboziarnista 1słoik


Śmietana 18% 400g


Cebula czerwona 1szt


Czosnek 2 ząbki


Natka pietruszki


Ocet 2-3 łyżki


Cukier 2-3 łyżki


Kurkuma szczypta


Oliwa 50ml


Pieprz szczypta



Przygotowanie:

Cebule posiekać w drobna kostkę i namoczyć we wrzątku na jakąś godzinę. Pozostałe składniki wymieszać i zanurzyć w nich pokrojonego śledzia. Dodać cebule i pozostawić na kilka godzin. Podawać z przypieczonym chlebkiem.



Zupa migdałowa

Składniki:

300 g obranych migdałów


1 l dobrego tłustego mleka


Laska kardamonu, pół łyżeczki kardamonu i pieprzu


100 ml kwaśnej śmietany


Cytryna lub limonka


Mała garstka fig


1/3 szklanki ryżu (dobrze pasuje pachnący basmati lub jaśminowy)


1 1 łyżki cukru lub miodu


Ew. ajerkoniak, konfitura truskawkowa



Przygotowanie:

Ta zupa to inspirowany tradycją krem w kremie. Żadnych obaw to na prawdę proste. W połowie mleka gotujemy ryż (aż do lekkiego rozgotowania)z przyprawami, ew. od czasu do czasu dodając wody. W drugiej zaś części obrane migdały (część z nich dobrze jest wcześniej sprażyć – do dekoracji). Kiedy ryż dojdzie, a migdały lekko zmiękną. Łowimy przyprawy z ryżu, a migdały mielimy blenderem z dodatkiem śmietanki. Obydwa płyny doprawiamy cukrem. Masę migdałową możemy dla kontrastu lekko przyprawić sokiem i skórką z cytryny lub limonki. Figi jeśli świeże karmelizujemy na cukrze, jeśli suszone podsuszamy w wodzie a gdy odparuje chwile jeszcze gotujemy z konfiturą truskawkową. Teraz kiedy wszystkie składniki są ciepłe i gotowe możemy serwować naszą zupę/deser. Wprzódy na spód talerza mleczko ryżowe, w środek delikatnie łyżką masa migdałowa. Całość fikuśnie oblewamy syropem figowym, odrobiną miodu i ajerkoniaku. Opruszamy migdałami i cynamonem.. a bitej śmietany niech nigdy nie zabraknie?



Sandacz w sosie polsko-tajskim

Składniki:

Filet z sandacza 2 x 200g


Śmietana 30% szklanka


Jajka 5szt


Kolendra garść posiekanej


Bulion warzywny 100ml


Mąka 1 szklanka


Olej do smażenia


Gałka muszkatołowa szczypta


Imbir szczypta


Cebula 1szt



Przygotowanie:

Sandacza obtoczyć w mące i usmażyć( wpierw naciąć skórę aby się nie skurczył) Cebulę posiekać i przesmażyć poczym zalać bulionem i śmietaną. Zagotować i dodać ugotowane na twardo jajka oraz posiekaną kolendrę. Doprawić przyprawami.



Pikantny susz

Składniki:

Zacna garść suszonych owoców;


Jabłek, gruszek , moreli i co tam w sklepie jeszcze się znajdzie


Kilka podwędzanych śliwek


Łyżka miodu


Łyżka brązowego cukru


Anyż gwiazdkowy


Łyżka kardamonu


Laska cynamonu


Kilka goździków


2 strąki suszonego chilli


Ew. 1 pomarańcza



Przygotowanie:

Ten napój jest wart jest zachodu, którego nie ma w końcu tak wiele. Dobrą woda zalewamy nasz susz, dodajemy do niego przyprawy i ma małym ogniu gotujemy ok. godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawiamy do smaku miodem i cukrem. Słodycz możemy regulować sokiem z pomarańczy, który świetnie odświeży nam tę potrawę.. a jeśli chcemy by jego moc była jeszcze bardziej intensywna na początek możemy dodać trochę suszonej lub świeżej trawy cytrynowej.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0