Przepisy wielkanocne: biała kiełbasa z pomidorową kapustą kiszoną, wegański kapuśniak i leczo z bakłażanem i granatem

Pomidory na świątecznym obiedzie
Daria Ładocha i jej propozycje na wielkanocny stół. Poznajcie jej przepisy na leczo z bakłażanem i granatem, kapuśniak z pomidorami i zielonym pieprzem oraz białą kiełbasę z pomidorową kapustą kiszoną

Zobacz też: Wielkanocne jajka na wiele sposobów. Kurze, kacze, gęsie, przepiórcze i strusie! >>>

Leczo z bakłażanem i granatem

Składniki:

  • 1 bakłażan
    • 1 papryka żółta
      • 2 papryki czerwone
        • 3 ząbki czosnku czosnku
          • 1/2 opakowania czarnych oliwek
            • 1 cebula
              • 2 puszki pomidorów
                • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                  • sól, pieprz
                    • 1 łyżeczka miodu
                      • szczypta cynamonu
                        • 1 szklanka wywaru z jarzyn
                          • papryczka chilli
                            • szczypta oregano
                              • szczypta papryki wędzonej
                                • 2 łyżki oliwy
                                  • 2 łyżki ziarenek granatu
                                    • 2 łyżki płatków migdałowych
                                      • kolendra do dekoracji

                                        Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Chili i czosnek posiekaj a cebulę pokrój w piórka. Na łyżce oliwy podsmaż czosnek, cebulę i chili. Dodaj bakłażana, paprykę i chwilę podsmażaj. Podlej wodą lub wywarem i duś pod przykryciem . Następnie dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj oliwki, miód i zioła. Przed podaniem udekoruj kolendrą, płatkami migdałowymi i granatem.

                                        Zobacz też: Wielkanocne przepisy wg Andrzeja Polana. Biała kiełbasa, pasztet i schab wędzony >>>

                                        Kapuśniak z pomidorami i zielonym pieprzem

                                        Składniki:

                                        • 750 g kapusty kiszonej
                                          • 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
                                            • 1 cebula pokrojona w piórka
                                              • 1 łyżka oleju rzepakowego
                                                • 2 liście laurowe
                                                  • 2 ziela angielskie
                                                    • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
                                                      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                                                        • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                          • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
                                                            • 3 łyżki sosu sojowego
                                                              • szczypta majeranku
                                                                • 10 pomidorów suszonych pokrojonych w cienkie paseczki
                                                                  • 600 m pomidorów z puszki
                                                                    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
                                                                      • świeży koperek do dekoracji
                                                                        • 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj papryki w przyprawach, zioła prowansalskie oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe i zielony pieprz. Gotuj około 20 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową oraz suszone pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

                                                                          Zobacz też: Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese >>>

                                                                          Biała kiełbasa z pomidorową kapusta kiszoną

                                                                          • 8 chudych białych kiełbasek
                                                                            • 3 ząbki czosnku
                                                                              • 1 łyżka masła klarowanego
                                                                                • 1 gałązka rozmarynu
                                                                                  • 10 pieczarek
                                                                                    • sól, świeżo mielony pieprz
                                                                                      • 500 g opłukanej i odciśniętej kapusty kiszonej
                                                                                        • 1 cebula pokrojona w kostkę
                                                                                          • 400 ml pomidorów w puszce
                                                                                            • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                                                                                              • szczypta oregano
                                                                                                • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                                                  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
                                                                                                    • 2 łyżki kaparów
                                                                                                      • 2 łyżki prażonych pestek dyni
                                                                                                        • oliwa z oliwek
                                                                                                          • 2 liście laurowe
                                                                                                            • 2 ziela angielskie

                                                                                                              Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj czosnek pokrojony w plastry i gałązkę rozmarynu. Ułóż kiełbasy i podsmażaj z każdej strony. Następnie dodaj sól, pieprz i pieczarki pokrojone w plastry. Chwilę razem podsmażaj. Obok w garnku podgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę i sos sojowy oraz kilka łyżek wody. Duś pod przykryciem aż kapusta zmięknie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Następnie dodaj przyprawy i przecier oraz pomidory w puszce. Duś jeszcze chwilę i na koniec dodaj pestki dyni oraz kapary. Udekoruj zieloną pietruszką. Podawaj razem z kiełbaskami.

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości