Przepisy kulinarne

Przepisy tak proste, że nawet Dorota da im radę ;-)

Monika Walecka, piekarz i fotograf, w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej chlebowej pasji i przygotowała: tosty z sałatką z grillowanego łososia, sałatkę z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu, kremówkę w kieliszku, ziemniaczane hasselbaki z cheddarem, boczkiem i jalapeno. Skorzystajcie z jej przepisów!

Tost z sałatką z grillowanego łososia

Składniki:
0,5 kg filetu z łososia
1 duży ogórek wężowy
Olej sezamowy
Sos teriaki
Wasabi
Majonez
Czarny sezam
Szczypiorek
Kiełki

Przygotowanie:
Łososia smaruję sosem teriaki i wkładam do lodówki na kilka minut a następnie obsmażam na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
Kiedy nieco ostygnie rozdrabniam na kawałki.
Kroję ogórka w cienkie plasterki i mieszam delikatnie z łososiem.
W miseczce mieszam wasabi, sos teriaki i olej sezamowy.
Powstałym sosem zalewam łososia i delikatnie mieszam.
Kładę na kromce chleba posmarowanej majonezem, posypuję czarnym sezamem i kiełkami.

Sałatka z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu

Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego
0,5 kg truskawek
Parmezan
1 cytryna
Ocet balsamiczny
2 łyżki miodu
Oliwa
Płatki migdałowe

Przygotowanie:
Koper włoski kroję bardzo cieniutko.
Umieszczam w miseczce i skrapiam sokiem z cytryny.
Truskawki kroję na pół.
W garnuszku podgrzewam ocet balsamiczny aby nieco odparował.  
Na dużym talerzu rozkładam koper włoski przemieszany z truskawkami i skrapiam zredukowanym balsamico, posypuję płatkami migdałowymi.

Kremówka w kieliszku

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 ml mleka
1 laska wanilii
4 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki cukru
4 jajka
50 g miękkiego masła
150 ml śmietanki kremowej
Truskawki do przybrania

Przygotowanie:
Ciasto podpiekam w piekarniku na złoty kolor.
W miseczce ucieram żółtka z cukrem i mąką.
W garnuszku podgrzewam mleko i laskę wanilii.
Gorące mleko dodaję do miseczki z żółtkami, dokładnie mieszam do momentu aż budyń zgęstnieje.
Dodaję masło, mieszam i  wylewam go na płaski talerz aby szybko ostygł.
Następnie mieszam z ubitą śmietaną kremówką. 
W małych szklankach układam warstwami pokruszone ciasto francuskie z budyniem, dekoruję truskawkami.

Ziemniaczane hasselbaki z cheddarem, boczkiem i jalapeno

Składniki:
8 dużych ziemniaków do pieczenia
4 łyżki oliwy
4 łyżki roztopionego masła
1 kostka sera cheddar
4 plastry wędzonego boczku
4 łyżki papryczek jalapeno z zalewy

Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze myję a następnie nacinam.
Smaruję oliwą i wkładam do piekarnika na 40 minut.
Po tym czasie smaruję masłem i dopiekam przez następne 20 minut.
Upieczone ziemniaki posypuję serem cheddar, posiekanym boczkiem i papryczka jalapeno.
Wstawiam do piekarnika na następne 15 minut, aby ser się stopił a boczek zezłocił.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
79
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0