Przepisy szefa kuchni z okazji Światowego Dnia Jabłka

Z okazji Światowego Dnia Jabłka przepisy na bazie tych owoców przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastiana Olma – szef kuchni Restauracji Belvedere. Dziś w menu: krem selerowy z jabłkiem i imbirem, racuchy z daktylami i jabłkiem oraz pieczone jabłka z sosem waniliowym anyżem i goździkami

Zobacz też: Faszerowane pomidory, sernik dyniowy i placuszki z cukinii - jesienne przepisy Piotra Kucharskiego >>>

Krem selerowy z jabłkiem i imbirem

Składniki:

  • 2 kg korzenia selera
    • 2 kg jabłek Szampion
      • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
        • 200 g świeżego imbiru
          • 100 g cebuli szalotki
            • 1 l soku ze świeżo wyciskanych jabłek
              • 0,5 l mleka migdałowego
                • Sól i sok z cytryny do smaku
                  • 100 ml miodu
                    • 20 g marynowanego imbiru
                      • Świeża kolendra do dekoracji

                        Sposób przygotowania:

                        • Korzeń selera i jabłka obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
                          • Podgrzać olej, przesmażyć seler razem z jabłkiem, imbirem i posiekaną cebulą na złoty kolor.
                            • Następnie całość zalać sokiem jabłkowym i mlekiem migdałowym.
                              • Gotować na małym ogniu około 20 minut aż seler będzie miękki.
                                • Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji i doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i miodem.
                                  • Przełożyć krem do miski i udekorować marynowanym imbirem i liśćmi świeżej kolendry.

                                    Zobacz też: Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować? >>>

                                    Racuchy z daktylami i jabłkiem

                                    Składniki:

                                    • 300 g mąki pszennej
                                      • 1 łyżka cukru
                                        • 40 g świeżych drożdży
                                          • 1 łyżka soli
                                            • 300 ml mleka 3,2%
                                              • 2 jajka
                                                • 3 jabłka
                                                  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
                                                    • 50 g suszonych daktyli
                                                      • 100 ml syropu klonowego

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        • Do miski wsypać mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko podgrzać i połowę wlać do wgłębienia z drożdżami, całość lekko wymieszać i przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut aż ciasto lekko urośnie.
                                                          • Dodać resztę mleka, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie.
                                                            • Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i razem z posiekanymi suszonymi daktylami dodać do ciasta.
                                                              • Na patelni rozgrzać olej, na łyżkę nałożyć niewielkie porcje ciasta i usmażyć z dwóch stron, aż racuszki będą miały złotobrązowy kolor. Usmażone racuszki odłożyć na ręcznik. Całość posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym.

                                                                Zobacz też: Kuchnia Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Gotowanie to jego pasja! >>> Pieczone jabłka z sosem waniliowym, anyżem i goździkami

                                                                Składniki:

                                                                • 10 zwykłych jabłek
                                                                  • 20 g goździków
                                                                    • 10 gwiazdek anyżu
                                                                      • 50 g soli w płatkach
                                                                        • 10 g chilli
                                                                          • 200 ml miodu gryczanego
                                                                            • 500 ml mleka 3,2%
                                                                              • 500 ml śmietany 36%
                                                                                • 1 łyżka cukru brązowego
                                                                                  • 2 laski wanilii
                                                                                    • 50 g przyprawy do piernika
                                                                                      • 10 żółtek
                                                                                        • 100 g cukru
                                                                                          • Cukier puder do dekoracji

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            • Jabłka dokładnie umyć, wydrążyć środek nasienny i ułożyć w metalowej blaszce do pieczenia.
                                                                                              • Na wierzch jabłek nabić goździki, gwiazdki anyżu, polać miodem gryczanym, posypać solą w płatkach, płatkami chili. Wstawić do piekarnika na 20 minut do temp 160 st. C.
                                                                                                • W metalowym rondelku podgrzać mleko i tyle samo słodkiej śmietany razem z dużą łyżką brązowego cukru, dwoma laskami wanilii i przyprawą do piernika. Gdy płyn się zagotuje odstawić.
                                                                                                  • W misce wymieszać żółtka z cukrem, dodać do tego odrobinę zagrzanej masy i dokładnie wymieszać. Całość przelać do garnka z podgrzaną śmietaną i mlekiem.
                                                                                                    • Tak przygotowanym sosem zalać jabłka i wstawić do pieczenia na 25 minut do temp. 160 st. C.
                                                                                                      • Wyjąć blaszkę z jabłkami i posypać cukrem pudrem.
                                                                                                        • Do zapiekanych jajek można dodać np. lody bądź świeże owoce.

                                                                                                          Autor: Bernadetta Jeleń

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości