Przepisy Sebastiana Olmy na dania z botwiną w roli głównej: ravioli, duszona wołowina i wiosenny rosół

Botwinka w roli głównej
Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina - to nic innego jak nasze polskie, znane, młode buraki ćwikłowe, a dokładniej rzecz ujmując to ich korzenie, delikatne liście oraz łodygi. Zobacz, jak w kuchni wykorzystuje je Sebastian Olma.

Ravioli z botwinką i wędzonym twarogiem

Składniki na ravioli z botwinką i wędzonym twarogiem:

  • 100 g masła
    • 3 ząbki czosnku
      • 100 g parmezanu
        • 200 g szpinaku baby
          • 100 g płatków migdałowych

            Farsz:

            • 5 dużych pęczków botwinki
              • po łyżce soli i pieprzu czarnego
                • 200 g wędzonego twarogu
                  • 100 g orzechów pekan
                    • chrzan korzeniowy

                      Makaron:

                      • 500 g mąki "00"
                        • 5 jajek
                          • 3 żółtka
                            • 50 ml oliwy z oliwek
                              • duża łyżka soli

                                Jak przygotować ravioli z botwinką i wędzonym twarogiem:

                                Gotowe ravioli gotuj w posolonej wodzie, następnie przełóż na patelnie z masłem, dodaj czosnek, tarty parmezan i liście szpinaku. Gotowe ravioli razem z sosem nałóż do głębokiego naczynia i posyp prażonymi płatkami migdałów.

                                Farsz: korzeń botwinki dokładnie umyj, posyp solą oraz pieprzem a następnie wstaw do pieczenia na około 45 minut do temp. 170 st. C. Po tym czasie botwinkę wyjmij, obierz ze skóry i zmiksuj do gładkiej konsystencji, do botwinki dodaj wędzony twaróg, posiekane orzechy pekan, sól, pieprz i świeżo tarty chrzan. Cały farsz dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

                                Makaron: wysyp mąkę na blat, następnie w środku zrób dziurkę i wlej do środka całe jajka oraz żółtka, dodaj sól, oliwę i zacznij całość mieszać widelcem a następnie wyrabiać dłońmi. Dobrze wymieszane ciasto odstaw do lodówki na około 1h, następnie rozwałkuj i zacznij nakładać farsz, zwijaj ravioli i ustawiaj na posypanej mąką desce aby nie przywarło.

                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                Duszona wołowina z botwinką, czerwoną fasolą i chili

                                Składniki na duszoną wołowinę z botwinką, czerwoną fasolą i chili:

                                • 5 policzków wołowych
                                  • po dużej łyżce soli i pieprzu czarnego
                                    • 5 ząbków czosnku
                                      • 50 g musztardy dijon
                                        • 100 g mąki pszennej
                                          • 50 ml oleju do smażenia
                                            • 3 pęczki korzeniu botwinki
                                              • po łyżce liścia laurowego, ziela angielskiego, nasion kolendry, kminku ziarna
                                                • bulion
                                                  • 200 g czerwonej fasoli w puszce
                                                    • 2 czerwone chilli

                                                      Dressing:

                                                      • 3 pęczki łodyg i liści botwinki
                                                        • 50 g cukru
                                                          • 25 g soli
                                                            • 100 ml octu białego winnego
                                                              • 50 ml oliwy z oliwek

                                                                Jak przygotować duszoną wołowinę z botwinką, czerwoną fasolą i chili:

                                                                Policzki wołowe potnij na plastry grubości około 2 cm, posyp dokładnie solą, pieprzem, nasmaruj czosnkiem, musztardą dijon i lekko obtocz w mące pszennej. Następnie smaż policzki z każdej strony aż będą mieć złoty kolor. Gotowe policzki przełóż do metalowego naczynia, dodając korzeń botwinki, suche przyprawy, bulion, czerwoną fasolę i chili. Policzki przykryj i piecz około 1,5h aż będą miękkie.

                                                                Dressing: aby powstał dresing z botwinki łodygi i liście drobno posiekaj, zasyp cukrem, solą i polej octem winnym. Po 30 minutach dodaj oliwę z oliwek. Po wyjęciu policzki przełóż na blaszkę i odparuj powstały płyn aż będzie gęsty. Na talerzu ułóż korzeń botwinki, dressing z botwinki, duszonego policzka i całość polej powstałym sosem.

                                                                Wiosenny barszcz z botwinką i jajkiem poche

                                                                Składniki na wiosenny barszcz z botwinką i jajkiem poche:

                                                                • pęczek włoszczyzny
                                                                  • 100 g świeżego imbiru
                                                                    • 5 pęczków botwinki
                                                                      • 50 ml oleju do smażenia
                                                                        • łyżka soli
                                                                          • 2 l rosołu
                                                                            • po 5 liści laurowych i ziela angielskiego
                                                                              • po małym pęczku koperku, natki pietruszki i kolendry
                                                                                • 100 ml octu czerwonego winnego
                                                                                  • 100 g cukry białego
                                                                                    • 1 l wody
                                                                                      • 2 łyżki soli zwykłej
                                                                                        • 100 ml octu
                                                                                          • 5 jajek
                                                                                            • 100 g kwaśnej śmietany

                                                                                              Jak przygotować wiosenny barszcz z botwinką i jakiem poche:

                                                                                              Pęczek włoszczyzny, świeży imbir i dolną część botwinki zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż w garnku na złoty kolor dodając odrobinę soli. Gdy warzywa będą miękkie zalej je rosołem lub bulionem dodając suche przyprawy, wywar z warzywami gotuj około 1h na małym ogniu. Pod koniec gotowania do zupy dodaj posiekane liście i łodygi botwinki, sok z botwinki, posiekane świeże zioła, ocet czerwony winny i cukier.

                                                                                              Do rondelka nalej wodę dodając do niej sól i ocet winny, gdy woda zacznie się gotować wrzuć do niej jedno jajko i poczekaj aż białko się zacznie ścinać.

                                                                                              Po 4-5 minutach wyjmij jajko z wody i połóż na papierowy ręcznik. Do głębokiego naczynia nalej porcję zupy, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany i na wierzch ułóż jajko poche.

                                                                                              Zupę można doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

                                                                                              Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                              Zobacz też:

                                                                                              Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                              Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                              Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                              Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości