Przepisy nowego MasterChefa: ratatouille i spring rollsy

W kuchni Dzień Dobry TVN mieliśmy zaszczyt gościć Anię Starmach i Mateusza Zielonkę - zwycięzcę 6. edycji programu "MasterChef". Razem przygotowali dania proso z książki kucharskiej nowego kuchennego mistrza: napar zazwor, mleko sezamowe, nutellę z ciecierzycy i syropu klonowego, spring rollsy z buraczanym hummusem, vegan power bites i ratatouille. Skorzystajcie z przepisów!

ZAZWOR napar

Składniki:

Imbir

Pomarańcza

Jabłko

Miód

Rozmaryn

Shiso (pachnotka zwyczajna)

MLEKO SEZAMOWE

Składniki:

Sezam świeży niełuskany (1 szklanka)

Woda filtrowana (3 szklanki)

Gaza

Miód

Przygotowanie:

Sezam wsyp do słoika, zalej wodą i odstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia odcedź i opłucz nasiona.

Do blendera wsyp namoczony sezam, dolej 3 szklanki filtrowanej wody i miksuj całość bardzo dokładnie.

Przepuść powstałe w ten sposób mleko dwukrotnie przez sitko i – gotowe.

Do smaku możesz dodać odrobinę wanilii i miodu.

NUTELLA Z CIECIERZYCY I SYROPU KLONOWEGO

Składniki:

Ciecierzyca (400 g) 

Syrop klonowy (3 łyżki)

Kakao dobrej jakości (6 łyżek)

Orzechy laskowe (100 g)

Przygotowanie:

Ciecierzyca niech się moczy przez całą noc, następnie gotuj ją pod przykryciem przez 2 godziny w lekko osolonej wodzie.

Na suchej patelni upraż lekko orzechy, następnie zblenduj je jak najdrobniej.

Gdy ciecierzyca będzie miękka, odcedź ją z wody i zmiksuj w blenderze wraz z orzechami, kakao i syropem klonowym.

Ciecierzyca powinna być zmiksowana na gładką masę, w której wyczuwalne mogą być jedynie małe kawałki orzechów.

SPRING ROLLSY Z BURACZANYM HUMMUSEM

Składniki:

Papier ryżowy (kwadratowy ze sklepu z azjatycką żywnością)

Jajka (3 szt.)

Burak pieczony (1–2 szt.)

Ciecierzyca w słoiku

Ogórek zielony (1 szt.)

Marchewka (1 szt.)

Cienki makaron ryżowy (1 opakowanie)

Nasiona kolendry w proszku

Boczniaki (9 szt.)

Imbir świeży (2 cm)

Sezam

Sos sojowy

Chili (½ strączka)

Mąka z ciecierzycy (1 łyżeczka)

Cebula dymka (1 szt.)

Awokado (1 szt.)

Pasta tahini (2 łyżeczki)

Przygotowanie:

Boczniaki przygotuj jak w przepisie na dyniowe tornado i odstaw na bok.

Makaron mocz w zimnej wodzie przez 30 minut, a następnie zalej go wrzątkiem.

Ogórek i marchew pokrój w jak najcieńsze paski o tej samej długości, najlepiej takiej, aby bez problemu mieściły się w papierze ryżowym po zwinięciu.

Jajko rozmieszaj z solą, pieprzem, nasionami kolendry w proszku, sosem sojowym, sezamem, startym imbirem, mlekiem kokosowym, posiekaną dymką, połową limonki i łyżeczką mąki.

Wszystko usmaż na okrągłej patelni tak jak naleśnik, następnie pokrój na paski o szerokości 1,5 cm.

Ciecierzycę zmiksuj z pieczonym burakiem, pastą tahini, łyżką sosu sojowego, połową chili, łyżką oleju kokosowego.

Przygotuj talerz z zimną wodą do maczania papieru ryżowego.

Mokry papier połóż na desce plastikowej, na której łatwo będzie Ci się zwijało rollsy.

Na papier najpierw połóż makaron ryżowy, następnie marchew i ogórek, boczniaki, 1–2 paski naleśnika i łyżeczkę hummusu, posyp sezamem i zwiń spring rollsa jak gołąbka.

VEGAN POWER BITES

Składniki:

Orzechy laskowe (70 g) 

Migdały (70 g)

Daktyle (100 g)

Żurawina (40 g)

Sezam (40 g)

Płatki owsiane (50 g)

Czekolada gorzka (50 g)

Starta skórka z pomarańczy (15 g)

Sok z połowy pomarańczy

Białko konopne (40 g)

Guarana w proszku (40 g)

Szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Orzechy upraż na suchej patelni.

Daktyle i żurawinę przez noc mocz w wodzie.

Do miski blendera najpierw wrzuć orzechy i zmiksuj na drobne kawałki, następnie dodaj resztę składników i porządnie zmiksuj.

Jeżeli masa jest zbyt sucha, dolej trochę wody pozostałej po moczeniu daktyli.

Z powstałego ciasta formuj kulki (po ok. 20 g), obtocz je w tym, na co masz ochotę – mogą to być wiórki kokosowe, czekolada czy zmielony sezam.

Ja użyłem zmielonych migdałów.

RATATOUILLE

Składniki:

Cukinia zielona (1 szt.)

Cukinia żółta (1szt.)

Bakłażan (1 szt.)

Pomidory (3 szt.)

Papryka żółta (12 szt.)

Papryka czerwona (1 szt.)

Czosnek (3 ząbki)

Świeży rozmaryn (1 gałązka)

Świeży tymianek (2 gałązki)

Natka pietruszki (½ pęczka)

Cebula (połówka)

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Paprykę czerwoną i jedną żółtą opal nad palnikiem, tak aby cała skórka się zwęgliła.

Następnie przykryj je na krótką chwilę folią aluminiową, aby dać im odpocząć, o wiele łatwiej będzie zdjąć z nich spaloną skórkę.

Oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Wrzuć na patelnię, dodaj oliwę, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, po cukinii żółtej i zielonej, bakłażana oraz jednego pokrojonego pomidora bez skórki.

Obficie dopraw solą, pieprzem, dodaj kilka gałązek tymianku, rozmarynu oraz pietruszki i duś wszystko ok. 15–20 minut, po czym umieść całość w kielichu blendera, dodaj oliwę i dokładnie zmiksuj.

Pozostałą cukinię (żółtą i zieloną), bakłażana i pozostałe 2 pomidory bez skórki pokrój w plastry o grubości 3 mm.

Do naczynia żaroodpornego wlej sos z blendera na wysokość niecałego centymetra i dokładnie rozprowadź go po dnie naczynia.

Cukinie, bakłażana i pomidora układaj równo partiami.

Jeżeli masz naczynie okrągłe, warzywa układaj w okręgi, jeśli zaś prostokątne – mogą to być szeregi.

Całość chwilę potrwa, ale jeśli się postarasz, efekt będzie jak z obrazka.

Posyp solą, pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem i skrop wszystko oliwą, a następnie zakryj pergaminem i wstaw do piekarnika na 90 minut w temperaturze 150 stopni.

Aby ratatouille wyszło jak w mojej ulubionej bajce, użyj następnie głębokiego ringu o średnicy ok. 8 cm.

Delikatnie ułóż warzywa najpierw w pionie po obwodzie ringu, a później w poziomie.

Dookoła rozlej odrobinę sosu z pieczenia i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Skrop oliwą.

Z jednej strony połóż łyżkę gęstej śmietany.

Dokładnie zamknij ten „pakunek” i umieść go w piekarniku (nagrzanym do 180 stopni) lub na grillu. Piecz wszystko przez 15 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości