Materiał promocyjny

Przepisy na zimowe dni

Beata Kartowicz proponuje dobrą w mroźne dni zupę cebulową, polędwiczkę wieprzową i jabłko pieczone z bakaliami.

Zupa cebulowa w berecie z ciasta francuskiego:

Składniki:

1 kg cebuli

2 l wywaru warzywnego

0,5 l białego wina

1 opakowanie ciast francuskiego

2 liście laurowe

ziele angielskie

1 żółtko

ząbek czosnku

1 łyżka masła

120 g sera mozzarella

świeżo zmielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Cebulę podsmażamy na maśle z odrobiną czosnku. Dodajemy wino, wywar warzywny, liście laurowe , ziele angielskie, łyżkę masła, odrobinę pieprzu i soli do smaku. Gotujemy około 40 min. Przestudzoną zupę wlewamy do miseczki żaroodpornej. Dodajemy pokrojoną lub startą mozarellę, przykrywamy plastrem z ciasta francuskiego, który smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 220 C, aż nabierze rumieńców.

Polędwiczka wieprzowa z sosem ze świeżych pomidorów i gratin ziemniaczano- cukiniowym

Składniki:

4 polędwiczki wieprzowe

10 pomidorów

2 duże cebule

1 ząbek czosnku

pęczek świeżej pietruszki

125 ml wina białego

1 kg ziemniaków

2 cukinie

5 jaj

sól, pieprz

tymianek

rozmaryn

gałka muszkatułowa

0,5 l śmietany 30%

Przygotowanie:

Polędwiczki wieprzowe smażymy na maśle z odrobiną oliwy, dodajemy soli, pieprzu i innych przypraw według uznania. Obieramy pomidory ze skóry, wydrążamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w drobną kostkę tak jak cebulę. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy pomidory, sól i pieprz do smaku. Podlewamy białym winem, gotujemy na małym ogniu do momentu redukcji części płynnej. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Obieramy cukinię i ziemniaki, kroimy w cienkie plastry, dodajemy soli i pieprzu. Ubite jajka mieszamy ze śmietaną 30%,dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, łączymy z ziemniakami. Tak przygotowaną masę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C do zarumienienia.

Jabłko pieczone z bakaliami z lekką korzenną nutką i serkiem mascarpone

Składniki:

4 jabłka

0,5 kg mascarpone

bakalie (rodzynki, migdały, suszone śliwki, morele, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce)

likier cointreau

świeżo wyciśnięty sok z 3 pomarańczy

laska cynamonu

gwiazdki anyżu 2 szt.

0,1 kg cukru trzcinowy

chili

Przygotowanie:

Bakalie mieszamy z sokiem z świeżo wyciśniętych pomarańczy. Dodajemy cynamon, gwiazdki anyżu i cukier trzcinowy, gotujemy na małym ogniu do momentu zredukowania płynu. W osobnym naczyniu przygotowujemy masę serową z serka mascarpone, skórki z pomarańczy, soku ze świeżych pomarańczy i likieru Cointreau. Następnie wydrążamy jabłko, które nadziewamy farszem bakaliowym i pieczemy około 10 min w piekarniku o temperaturze 180 C. Po upieczeniu dekorujemy serkiem mascarpone.

Sałata zimowa z wyśmienitym sosem vinegrette

Składniki:

sałaty (lollo rosso, lollo bianco, rucola) oraz kiełki słonecznika

parmezan

orzechy

pestki dyni

sezam

sos vinegrette (musztarda francuska gruboziarnista, cukier puder, ocet winny biały, musztarda Dijon, oliwa z oliwek )

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy, sos podajemy osobno.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości