Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?

Brownie
Fot. GettyImages / Natalya Danko / EyeEm
Zdrowe wypieki mogą być równie pyszne, jak te przygotowywane według tradycyjnych receptur. Takie propozycje są nie tylko niskokaloryczne, lecz także nie przyczyniają się do rozwoju groźnych chorób, jak cukrzyca typu II czy kłopoty związane z pracą serca i układu krwionośnego.

Zdrowe wypieki z pewnością warto podawać dzieciom, a przy tym samemu kosztować ich przy rodzinnym stole. Przepisy bez cukru i innych niezdrowych substancji warto wykorzystać szczególnie na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Jakie zdrowe wypieki można wykonać?

>>> Zobacz także:

Zdrowe wypieki bez cukru – przepisy

Najpopularniejszą propozycją na zastąpienie cukru w wypiekach jest ksylitol. Wykorzystać go można np. w pysznym brownie z czerwonej fasoli.

Składniki (blaszka 20 × 40 cm):

  • 2 puszki czerwonej fasoli (ok. 480 g po odsączeniu)
    • 4 duże jajka
      • 3 łyżki oleju kokosowego (ewentualnie dobrej jakości masła)
        • 3 dojrzałe, średniej wielkości banany
          • 3 łyżki kakao
            • 2 łyżki ksylitolu (można zastąpić go też np. erytrolem)
              • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

                Przygotowanie:

                1. Przełóż fasolę do sitka i starannie odsącz, a następnie wypłucz w ciepłej wodzie. Płucz przez co najmniej minutę.

                2. Umyj jajka i wbij je do blendera, po czym dodaj resztę składników.

                3. Starannie zblenduj całość. Miksuj przez co najmniej 7 minut, aż do uzyskania gładkiej masy.

                4. Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut, sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

                5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

                Zdrowe słodkie wypieki dla dzieci

                Na dziecięce przyjęcia warto przygotować słodkości, które będą odpowiednie dla większości gości, w tym alergików. Dobrym pomysłem mogą być tartaletki z kremem budyniowym i owocami:

                Składniki (na ok. 30 tartaletek):

                • 600 g mąki bezglutenowej, np. kukurydzianej
                  • 750 ml mleka roślinnego
                    • 310 g margaryny roślinnej bezglutenowej
                      • 4 łyżeczki płynnego miodu
                        • 5 łyżek cukru trzcinowego bądź ksylitolu
                          • szczypta tartej laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
                            • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
                              • 3 szklanki drobnych owoców, np. jeżyn, malin czy borówek

                                Przygotowane:

                                1. Wymieszaj mąkę i łyżkę cukru lub ksylitolu w misce.

                                2. Do miski wlej cały miód, dodaj 300 g posiekanej margaryny oraz 50 ml mleka i zagnieć na gładką masę.

                                3. Zawiń ciasto w folię i wstaw na ok. godzinę do lodówki.

                                4. Rozpuść cztery łyżki substancji słodzącej w 0,5 litra mleka i podgrzej całość w garnku.

                                5. W pozostałym mleku rozrób budyń.

                                6. Po zagotowaniu składników w garnku wlej mleko z budyniem i bardzo szybko zamieszaj, aby powstała gładka masa.

                                7. Tak przygotowany budyń zmiksuj z 10 g margaryny, aby powstał lekki krem.

                                8. Odstaw krem do lodówki na kilka godzin do zgęstnienia.

                                9. Wyjmij z lodówki ciasto i dokładnie rozwałkuj.

                                10. Wyłóż ciastem tartaletki i lekko ponakłuwaj za pomocą patyczka bądź widelca.

                                11. Piecz tartaletki w ok. 180 st. C przez ok. 20 minut.

                                12. Po ostygnięciu nałóż schłodzony krem i udekoruj ciasteczka owocami.

                                Takie zdrowe i słodkie wypieki z pewnością przypadną maluchom do gustu.

                                Zdrowe wypieki na Święta Bożego Narodzenia

                                Słodkości na Święta Bożego Narodzenia nie muszą być niezdrowe. Dobrym przykładem zdrowych wypieków mogą być ciasteczka imbirowe.

                                Składniki (na ok. 2 blaszki):

                                • 4 szklanki mąki orkiszowej bądź żytniej
                                  • szklanka ksylitolu, erytrolu bądź cukru brązowego
                                    • 1/2 szklanki wody
                                      • 6 łyżek melasy karobowej
                                        • 2 łyżki tartego, suszonego imbiru
                                          • 2/3 szklanki oleju, np. kokosowego
                                            • łyżka cynamonu
                                              • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

                                                Przygotowanie:

                                                1. Przesiej mąkę i dodaj do niej imbir, cynamon, substancję słodzącą oraz sodę.

                                                2. W drugiej misce połącz wodę, melasę i olej.

                                                3. Następnie wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką na jednolitą masę.

                                                4. Małe kulki nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

                                                5. Piecz w 175 st. C przez ok. 15 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia.

                                                Zdrowe wypieki na Wielkanoc

                                                Jednym z popularnych wypieków na Wielkanoc jest słodki i kaloryczny mazurek. Jednak taki przysmak też można przygotować w zdrowy sposób.

                                                Składniki (na blaszkę 20 × 30):

                                                • 400 g mąki owsianej
                                                  • 5 łyżek melasy karobowej
                                                    • kilka kropli ekstraktu waniliowego
                                                      • łyżeczka sody oczyszczonej
                                                        • 250 ml wody
                                                          • 250 g kaszy jaglanej
                                                            • kilka kropli ekstraktu cytrynowego
                                                              • ksylitol do smaku

                                                                Przygotowanie:

                                                                1. Kaszę jaglaną opłucz i zalej na noc wodą.

                                                                2. Mąkę, melasę, ekstrakt waniliowy i sodę wymieszaj w misce i powoli zalewaj wodą, cały czas mieszając.

                                                                3. Uzyskaną masę wylej do wyłożonej papierem blaszki i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C.

                                                                4. Przepłucz namoczoną kaszę i zalej ok. 2 szklankami wody.

                                                                5. Gotuj kaszę, dopóki nie wciągnie wody, a następnie odcedź ją, ostudź i zmiksuj z ksylitolem i ekstraktem cytrynowym.

                                                                6. Wylej masę na upieczone ciasto i udekoruj według uznania.

                                                                Zdrowe wypieki mogą być pyszne. Najważniejsze to nie bać się nowych przepisów i wykorzystywać je w swojej kuchni.

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości