Przepisy na zdrowe i sycące sałatki

W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer autorka książek kulinarnych przygotowała sycące i zdrowe sałatki. Mogliśmy spróbować: sałatkę z pieczonym bakłażanem, wołowiną i granatem, sałatkę z zieloną fasolką, szpinakiem i rodzynkami, a także sałatkę z pieczoną piersią kurczaka, fenkułem i ziołami.

Pieczony bakłażan z wołowiną, granatem

Składniki:

  • 2 bakłażany
    • 2 szklanki zielonej soczewicy
      • 1 op. pomidorów koktajlowych
        • 1/2 kg polędwicy wołowej
          • 1 granat
            • 1 op. roszponki
              • 1 pęczek kolendry
                • 1 pęczek mięty
                  • 1/3 szklanki orzechów pini
                    • 1 papryczka chili
                      • 1 czerwona cebula
                        • 1/2 szklanki tahini
                          • 1/3 szklanki soku z cytryny
                            • 1/2 szklanki wody
                              • 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku
                                • 1-2 łyżeczki siedmiu przypraw
                                  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

                                    Przygotowanie:

                                    Bakłażana kroimy na centymetrowe plastry, układamy na papierze do pieczenia, delikatnie solimy i skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie pieczemy 8-10 minut w 200 st. C. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podprażamy w piekarniku orzechy pinii. Obieramy granat i podsmażamy mięso na oliwie z oliwek z dodatkiem siedmiu przypraw i soli. Pomidory kroimy na ćwiartki. Następnie wszystko wykładamy na wielkim półmisku: na dno talerza układamy soczewicę, potem bakłażany i całość posypujemy usmażonym mięsem, granatem, cebulą, pomidorami, orzechami, posiekanym chili i ziołami. Obok podajemy sos: mieszamy tahini z sokiem z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnkiem i wodą. Doprawiamy całość do smaku solą.

                                    >>> Zobacz także:

                                    3 szybkie przepisy na lunch do pracy. Proste i zdrowe!

                                    Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

                                    Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!

                                    Zielona fasolka ze szpinakiem i rodzynkami

                                    Składniki:

                                    • 400 g zielonej fasolki
                                      • 1/2 op. szpinaku
                                        • 200 g świeżego bobu lub fasolki edame
                                          • 1 szklanki orzechów włoskich
                                            • 1 pęczek szparagów
                                              • 100 g ryżu basmati, pełnoziarnistego lub jaśminowego
                                                • 1/2 młodej kapusty
                                                  • 1/2 szklanki rodzynek
                                                    • sól i pieprz do smaku
                                                      • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
                                                        • 3 gałązki bazylii
                                                          • 1 łyżeczka musztardy
                                                            • sok z 1/2 cytryny
                                                              • 1-2 łyżki miodu

                                                                Przygotowanie:

                                                                Fasolkę, bób i szparagi gotujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy podprażamy. Ryż gotujemy do miękkości. Kapustę drobno szatkujemy. Następnie całość mieszamy wraz z rodzynkami i świeżym szpinakiem.

                                                                Do naczynia wlewamy oliwę, następnie dodajemy miód, musztardę, sok z cytryny i bazylię. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dressing mieszamy z sałatką.

                                                                Pieczona pierś z kurczaka z fenkułem i ziołami

                                                                Składniki:

                                                                • 1 kg piersi z kurczaka
                                                                  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
                                                                    • sok z 1/2 cytryny
                                                                      • 1 ząbek czosnku
                                                                        • sok z pomarańczy
                                                                          • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
                                                                            • szczypta szafranu
                                                                              • sól i pieprz do smaku
                                                                                • 1 szklanki czerwonej soczewicy
                                                                                  • 1 papryczka chili
                                                                                    • 1 fenkuł
                                                                                      • 1 pęczek kolendry, bazylii i mięty

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Kurczaka czyścimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. Pozostałą oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, szafranem i solą. Kroimy w piórka fenkuła, papryczkę chili, gotujemy soczewicę i obrywamy liście ziół. Kurczaka studzimy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki – w strzępy. Całość mieszamy wraz z dressingiem i podajemy.

                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości