Przepisy na wegańską wigilię. Co przygotować, aby świętować tradycyjnie?

Źródło: Dzień Dobry TVN Online
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Karp nie tylko od święta
Wegańska wigilia tylko pozornie wymaga specjalnych przepisów i przygotowań. W rzeczywistości tradycyjna kolacja wigilijna jest bowiem postna, bardzo często wystarczy jedynie zmienić kilka szczegółów, aby mogli do niej zasiąść również weganie. Możliwe jest nawet przygotowanie potraw bezglutenowych.

Największych zmian podczas wegańskiej wigilii będą natomiast wymagać potrawy rybne, w tym substytut tradycyjnego karpia. Jednak nawet tutaj dość łatwo można wymyślić wegańską alternatywę. Jak przygotować wegańską wigilię, aby smakowała wszystkim świętującym?

Wegańska wigilia – jakie zmiany warto wprowadzić?

Chociaż wiele osób nie zastanawia się nad tym, w rzeczywistości tradycyjna wigilia sama w sobie jest w większości wegetariańska. Podstawowym wyjątkiem są tutaj ryby, w tym ta, której nie brakuje na większości świątecznych stołów, czyli karp. Stąd już tylko krok od przygotowania większości potraw w wersji wegańskiej.

Produkty mleczne nie są szczególnie częstym dodatkiem do dań wigilijnych, jednak te często zawierają sporo ciasta, dlatego ważnym krokiem będzie wyeliminowanie jajek. Zamiast nich można użyć np. mielonego siemienia lnianego w połączeniu z gorącą wodą w proporcjach 1:2 lub 1:3. Ciasto na wegańskie pierogi czy uszka można przygotować również z samego połączenia mąki, wody i oleju roślinnego.

Wegańskie pierogi i uszka - przepis krok po kroku

Składniki (na ok. 50 pierogów):

  • 1,5 szklanki mąki,
    • łyżka oleju, np. rzepakowego,
      • ⅗ szklanki wrzątku,
        • szczypta soli.

          Przygotowanie:

          1. Mąkę starannie przesiej do miski i zalej wrzątkiem.
            1. Pozostaw na ok. 20 minut.
              1. Starannie wymieszaj, po czym wyrób ciasto.
                1. Dodaj olej i sól.
                  1. Odstaw ciasto na pół godziny, aby odpoczęło.

                    W kolejnych krokach z wegańskim ciastem należy postępować tak, jak z tym zwykłym, czyli starannie rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy i wyciąć kółeczka. W podobny sposób można przygotować również danie wigilijne bezglutenowe, wystarczy tylko wybrać odpowiednią mąkę, np. kukurydzianą, gryczaną czy z tapioki. Należy jednak pamiętać, aby kupować wyłącznie produkty z odpowiednim certyfikatem, w innym wypadku można bowiem trafić na te zanieczyszczone glutenem, np. w procesie przygotowania.

                    Przepis na wegańską „rybę” na wigilię – czym ją zastąpić?

                    W przypadku przygotowywania potraw na wegańską wigilię zazwyczaj największym problemem jest zastąpienie ryby, w tym tradycyjnego karpia. Istnieje jednak kilka sposobów na pyszne zamienniki. Jednym z nich jest przygotowanie selera tak, jak przyrządza się rybę po grecku.

                    Składniki (do naczynia 35×25):

                    • 2 duże selery,
                      • 2 szklanki mąki,
                        • 4 łyżeczki suszonego majeranku,
                          • łyżeczka tymianku,
                            • 6 dużych marchewek,
                              • 4 cebule,
                                • 6 liści laurowych,
                                  • 5–6 ziaren ziela angielskiego,
                                    • 2 łyżki octu jabłkowego,
                                      • szklanka passaty pomidorowej,
                                        • olej do smażenia,
                                          • szczypta cukru,
                                            • sól i pieprz do smaku.

                                              Przygotowanie:

                                              1. Starannie posiekaj cebulę i umyj marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami.
                                                1. Na oleju przez kilka minut smaż cebulę wraz z trzema łyżeczkami majeranku, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem.
                                                  1. Na patelnię dodaj marchewkę i passatę pomidorową.
                                                    1. Dodaj ocet jabłkowy i duś przez 10 minut.
                                                      1. Dopraw szczyptą cukru.
                                                        1. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój seler w grubsze, centymetrowe plastry.
                                                          1. Ugotuj go do miękkości w osolonej wodzie, po czym starannie odsącz w ręcznik papierowy.
                                                            1. Mąkę wymieszaj z odpowiednią ilością wody, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta.
                                                              1. Łyżeczkę majeranku oraz tymianek wymieszaj i rozsyp na talerzyku.
                                                                1. Plastry selera obtaczaj najpierw w przyprawach, a potem w cieście i smaż na oleju na złoty kolor.
                                                                  1. Następnie ułóż seler w naczyniu i rozprowadź na nim potrawkę warzywną.
                                                                    1. Odstaw całość w chłodne miejsce, a gdy ostygnie, włóż do lodówki.

                                                                      Takie danie na wegańską wigilię powinno przypaść do gustu również osobom na co dzień preferującym dania mięsne.

                                                                      Innym pomysłem na wegańską rybę wigilijną będzie seler przygotowywany podobnie do tradycyjnego karpia.

                                                                      Składniki (na ok. 15 filetów):

                                                                      • 2 średniej wielkości selery,
                                                                        • litr bulionu warzywnego,
                                                                          • 4 arkusze wodorostów nori,
                                                                            • łyżka jasnego sosu sojowego,
                                                                              • 2 ziarenka ziela angielskiego,
                                                                                • 2 listki laurowe,
                                                                                  • łyżeczka tymianku,
                                                                                    • olej do smażenia,
                                                                                      • sól i pieprz do smaku,
                                                                                        • niewielka miseczka przegotowanej wody,
                                                                                          • mąka do obtaczania.

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            1. Umyj i obierz seler, pokrój go na plastry o grubości ok. jednego centymetra, a następnie przekrój je na pół.
                                                                                              1. Zagotuj bulion, dodaj do niego sos i przyprawy oraz arkusz nori, a następnie włóż do garnka plastry selera i gotuj do miękkości.
                                                                                                1. W międzyczasie potnij pozostałe 3 arkusze nori na węższe paski.
                                                                                                  1. Ostrożnie wyjmij seler, po czym lekko go odsącz i ostudź.
                                                                                                    1. Przygotuj miseczkę z wodą i talerz z mąką.
                                                                                                      1. Posyp każdy plaster selera solą i pieprzem, po czym owiń go kawałkiem nori.
                                                                                                        1. Maczaj plastry selera w wodzie, a następnie obtaczaj je w mące i smaż na złocisty kolor.

                                                                                                          Wegańska wigilia może być przepyszną ucztą. Wystarczy tylko odrobina kreatywności, aby każdy gość, bez względu na dietę, poczuł się zauważony.

                                                                                                          Sprawdź inne nasze przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania na Wigilię:

                                                                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Klaus Vedfelt/Getty Images

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości