Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN jak łatwo i szybko, a przede wszystkim zdrowo przygotować doskonałe dania z ryb.Ciasteczka francuskie z nadzieniem krewetkowym LIMITO
podane z chutneyem żurawinowym
Składniki dla 4 osób:
2 opakowania ciasteczek francuskich z nadzieniem krewetkowym LIMITO
500 g świeżej żurawiny amerykańskiej
250 g pokrojonych na cząstki plastrów ananasa
100 g rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka marynowanego imbiru
4 łyżki brązowego cukru
sok z 1 cytryny
100 ml białego kremu balsamico
200 ml białego wytrawnego wina
10 listków świeżej mięty
Do smaku: grubo mielony czarny pieprz, cynamon, kardamon, goździki
Sposób przygotowania:
W rondelku udusić świeżą żurawinę z brązowym cukrem, winem, rodzynkami, goździkami, imbirem i kremem balsamico. Gdy żurawina osiągnie konsystencję gęstego sosu, dodać ananasa, sok z cytryny i świeżo siekaną miętę, a następnie doprawić do smaku. Zamrożone ciasteczka francuskie z nadzieniem krewetkowym ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut w temperaturze 220°C, aż ciasto nabierze złotawo-brązowego koloru, lub w temperaturze ok. 200°C z włączoną funkcją termoobiegu. Upieczone ciasteczka francuskie z nadzieniem krewetkowym podawać z aromatycznym chutneyem z żurawiny amerykańskiej.
Filet z łososia z warzywami w cieście francuskim LIMITO podany z sałatką z pomidorów koktajlowych, sera feta i żurawiny amerykańskiej
Składniki dla 3 osób:
1 op. (750 g) fileta z łososia z warzywami w cieście francuskim Limito
100 g sera feta
300 g umytych i pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych
1 pokrojona w wiórki czerwona cebula
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
50 g kiełków słonecznika
50 g prażonych orzechów włoskich
1 pokrojona w plastry łodyga selera naciowego
1 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżeczki czosnku
Sok z 1 cytryny
1 łyżka musztardy Dijon
Do smaku: sól morska, grubo mielony czarny pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu vinaigrette zmiksować i odstawić do lodówki. Zamrożony filet z łososia w cieście francuskim wyjąć z opakowania i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu przez 45-50 minut w temperaturze 200°C lub na środkowej półce piekarnika z ustawionym nagrzewaniem dolnym i górnym przez ok. 50-60 minut w temperaturze 220°C. Prawidłowo upieczone ciasto francuskie powinno mieć złotawo-brązową barwę. Następnie otworzyć drzwi piekarnika i pozostawić w nim łososia w cieście przez kolejne 3-4 minuty. W dużej misce delikatnie połączyć wszystkie składniki sałatki, przed podaniem skropić schłodzonym sosem vinaigrette. Po wyjęciu z piekarnika filet z łososia w cieście francuskim pokroić na 3 części (najlepiej używając noża elektrycznego). Podawać z kolorową i aromatyczną sałatką z pomidorów, sera feta i żurawiny amerykańskiej.
Steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach Limito podane z pieczonymi pomidorami
Składniki dla 4 osób:
2 opakowania steków z łososia norweskiego marynowanych w ziołach LIMITO (4 steki o wadze 150 g każdy)
16 pomidorków cherry
100 ml oliwy z oliwek
6 drobno pokrojonych ząbków czosnku
4 łyżki białego kremu balsamico
8 listków świeżej bazylii
Do smaku: sól morska, tymianek, oregano, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Steki z łososia wyjąć z opakowania, bez rozmrażania przełożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Umyte i osuszone pomidory przekroić na pół, ułożyć w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, dodać czosnek i doprawić do smaku. Pomidorki piec w temperaturze 160°C, przez ok. 40 minut, aż będą delikatnie podsuszone. Po upieczeniu steki z łososia norweskiego ułożyć wraz z pomidorami na półmisku. Całość skropić białym kremem balsamico i udekorować listkami świeżej bazylii.
Steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach Limito pieczony z szynką długo dojrzewającą z grillowanymi boczniakami i pieczonymi pomidorami
Składniki:
2 setki z łososia
2 plastry długodojrzewającej szynki
4 duże boczniaki lub 8 pieczarek
Listki szałwii lub tymianku
Garść polskich pomidorków koktajlowych
Łyżka masła klarowanego
Ew. kilka liści szpinaku, 2 korzenie pietruszki, natka pietruszki cytryna
Pieprz i sól
Przygotowanie:
Steki zawijamy w szynkę. Możemy ją wcześniej lekko porwać. Warto spiąć ją wykałaczkami by mieć pewność, że będzie przylegać do ryby. Steki obsmażamy, krótko ma maśle z obu stron, a następnie dopiekamy w piecu w 65 C przez ok. 40 minut. Na patelni grillowej smażymy boczniaki z odrobiną tłuszczu, solą i pieprzem. Równolegle grillujemy obrane i pokrojone wzdłuż korzenie pietruszki. Pod koniec grillowania kiedy grzyby i pietruszka będą prawie gotowe dodajemy pomidorki koktajlowe i jeszcze moment wszystko razem grillujemy. Steki serwujemy obsypane grillowanymi warzywami, udekorowane listkami tymianku. Podajemy z zimnym białym winem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"