Przepisy kulinarne

Przepisy na "taaaaką" rybę

Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN jak łatwo i szybko, a przede wszystkim zdrowo przygotować doskonałe dania z ryb.

Ciasteczka francuskie z nadzieniem krewetkowym LIMITO

podane z chutneyem żurawinowym

Składniki dla 4 osób:


2 opakowania ciasteczek francuskich z nadzieniem krewetkowym LIMITO


Chutney żurawinowy:

500 g świeżej żurawiny amerykańskiej


250 g pokrojonych na cząstki plastrów ananasa


100 g rodzynek sułtańskich


1 łyżeczka marynowanego imbiru


4 łyżki brązowego cukru


sok z 1 cytryny


100 ml białego kremu balsamico


200 ml białego wytrawnego wina


10 listków świeżej mięty


Do smaku: grubo mielony czarny pieprz, cynamon, kardamon, goździki



Sposób przygotowania:


W rondelku udusić świeżą żurawinę z brązowym cukrem, winem, rodzynkami, goździkami, imbirem i kremem  balsamico. Gdy żurawina osiągnie konsystencję gęstego sosu, dodać ananasa, sok z cytryny i świeżo siekaną miętę, a następnie doprawić do smaku. Zamrożone ciasteczka francuskie z nadzieniem krewetkowym ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut w temperaturze 220°C, aż ciasto nabierze złotawo-brązowego koloru,  lub w temperaturze ok. 200°C z włączoną funkcją termoobiegu. Upieczone ciasteczka francuskie z nadzieniem krewetkowym podawać z aromatycznym chutneyem z żurawiny amerykańskiej.



Filet z łososia z warzywami w cieście francuskim LIMITO podany z sałatką z pomidorów koktajlowych, sera feta i żurawiny amerykańskiej



Składniki dla 3 osób:


1 op. (750 g) fileta z łososia z warzywami w cieście francuskim Limito


Sałatka:

100 g sera feta


300 g umytych i pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych


1 pokrojona w wiórki czerwona cebula


100 g suszonej żurawiny amerykańskiej


50 g kiełków słonecznika


50 g prażonych orzechów włoskich


1 pokrojona w plastry łodyga selera naciowego


Sos vinaigrette:

1 szklanki oliwy z oliwek


2 łyżki miodu wielokwiatowego


1 łyżeczki czosnku


Sok z 1 cytryny


1 łyżka musztardy Dijon


Do smaku: sól morska, grubo mielony czarny pieprz, oregano



Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki sosu vinaigrette zmiksować i odstawić do lodówki. Zamrożony filet z łososia w cieście francuskim wyjąć z opakowania i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu przez 45-50 minut w temperaturze 200°C lub na środkowej półce piekarnika z ustawionym nagrzewaniem dolnym i górnym przez ok. 50-60 minut w temperaturze 220°C. Prawidłowo upieczone ciasto francuskie powinno mieć złotawo-brązową barwę. Następnie otworzyć drzwi piekarnika i pozostawić w nim łososia w cieście przez kolejne 3-4 minuty. W dużej misce delikatnie połączyć wszystkie składniki sałatki, przed podaniem skropić schłodzonym sosem vinaigrette. Po wyjęciu z piekarnika filet z łososia w cieście francuskim pokroić na 3 części (najlepiej używając noża elektrycznego). Podawać z kolorową i aromatyczną sałatką z pomidorów, sera feta i żurawiny amerykańskiej.



Steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach Limito podane z pieczonymi pomidorami

Składniki dla 4 osób:


2 opakowania steków z łososia norweskiego marynowanych w ziołach LIMITO (4 steki o wadze 150 g każdy)


16 pomidorków cherry


100 ml oliwy z oliwek


6 drobno pokrojonych ząbków czosnku


4 łyżki białego kremu balsamico


8 listków świeżej bazylii


Do smaku: sól morska, tymianek, oregano, grubo mielony czarny pieprz



Sposób przygotowania:


Steki z łososia wyjąć z opakowania, bez rozmrażania przełożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Umyte i osuszone pomidory przekroić na pół, ułożyć w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, dodać czosnek i doprawić do smaku. Pomidorki piec w temperaturze 160°C, przez ok. 40 minut, aż będą delikatnie podsuszone. Po upieczeniu steki z łososia norweskiego ułożyć wraz z pomidorami na półmisku. Całość skropić białym kremem balsamico i udekorować listkami świeżej bazylii.



Steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach Limito pieczony z szynką długo dojrzewającą z grillowanymi boczniakami i pieczonymi pomidorami

Składniki:


2 setki z łososia


2 plastry długodojrzewającej szynki


4 duże boczniaki lub 8 pieczarek


Listki szałwii lub tymianku


Garść polskich pomidorków koktajlowych


Łyżka masła klarowanego


Ew. kilka liści szpinaku, 2 korzenie pietruszki, natka pietruszki cytryna


Pieprz i sól



Przygotowanie:


Steki zawijamy w szynkę. Możemy ją wcześniej lekko porwać. Warto spiąć ją wykałaczkami by mieć pewność, że będzie przylegać do ryby. Steki obsmażamy, krótko ma maśle z obu stron, a następnie dopiekamy w piecu w 65 C przez ok. 40 minut. Na patelni grillowej smażymy boczniaki z odrobiną tłuszczu, solą i pieprzem. Równolegle grillujemy obrane i pokrojone wzdłuż korzenie pietruszki. Pod koniec grillowania kiedy grzyby i pietruszka będą prawie gotowe dodajemy pomidorki koktajlowe i jeszcze moment wszystko razem grillujemy. Steki serwujemy obsypane grillowanymi warzywami, udekorowane listkami tymianku. Podajemy  z zimnym białym winem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
45
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0