Barszcz biały - przepis na tradycyjną zupę wielkanocną

Świąteczne zupy – barszcz, rybna i grzybowa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Barszcz biały, to obok żurku z jajkiem i kiełbasą, tradycyjna polska zupa gotowana przede wszystkim w okresie świąt wielkanocnych. Jak ją zrobić? Sprawdź nasze wskazówki i przepis krok po kroku.

Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami – przepis

Składniki na barszcz:

  • 500 ml zakwasu lub 100 g mąki pszennej razowej,
    • 400 ml letniej wody,
      • 3 ząbki czosnku,
        • 2 liście laurowe,
          • 3 kulki ziela angielskiego,
            • 2 szczypty majeranku,
              • 400 g białej kiełbasy,
                • 300 g obranych ziemniaków,
                  • 1 duża cebula,
                    • 4 jajka ugotowane na twardo,
                      • 4 kulki ziela angielskiego,
                        • 3 liście laurowe,
                          • pieprz, sól, majeranek do smaku,
                            • 2 ząbki czosnku,
                              • 150 ml śmietany 30%,
                                • olej,
                                  • 2 l wody.

                                    Jak zrobić barszcz biały z jajkiem i ziemniakami?

                                    1. Cebulkę podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
                                      1. Do garnka wlej wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i białą kiełbasę. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
                                        1. Po upływie zalecanego czasu wyjmij kiełbasę z garnka i zamiast niej dodaj podsmażoną cebulkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj kolejne 15 minut.
                                          1. Wlej do zupy zakwas, zagotuj całość i trzymaj na ogniu przez 5 minut.
                                            1. Wyłącz ogień i wlej do żurku śmietanę, doprawiając całość majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
                                              1. Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
                                                1. Udekoruj całość połówkami jajka ugotowanego na twardo, gdy zupa znajdzie się na talerzu.

                                                  Barszcz biały - wskazówki

                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                  Źródło zdjęcia głównego: gbh007/Getty Images

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości