Przepisy na pyszne zupy. Bulion warzywny, krem dyniowy, zupa z porów, jarmużu i buraków

Zobacz reportaż: Zupa lekarstwem na wszystko. Źródło: DDTVN
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na bulion warzywny, dyniowy krem z nutą pomarańczy, zupę z porów, krem z jarmużu i krem z buraków zaprezentował Szymon Czerwiński finalista V edycji programu MasterChef TVN.

Najlepszy Bulion Warzywny

Zobacz też: Kuchnia Polana latem pachnąca! >>>

Składniki:

  • 2 marchewki
    • ¼ selera
      • pół pora
        • pęczek pietruszki
          • 1 cebula
            • 2 ząbki czosnku
              • 3 cm imbiru
                • 3 liście laurowe
                  • 4 ziela angielskie
                    • 2 gwiazdki anyżu
                      • łyżeczka czarnuszki
                        • łyżka majeranku
                          • łyżka sosu sojowego
                            • łyżka oleju sezamowego
                              • sól, pieprz

                                Bulion to podstawa w każdej kuchni. Dziś mam dla Was prosty, aromatyczny bulion warzywny. Jak go zrobisz po raz pierwszy – innego już nie będziesz robiła.

                                Do pustego garnka dodaj grubo pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, liście pora. Całość zalej wodą.

                                Następnie dodaj imbir. Gdy całość się zagotuje dodaj paprykę czerwoną, pęczek natki z pietruszki oraz przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie, 2 gwiazdki anyżu, czarnuszkę i zioła. Do tego sos sojowy oraz olej sezamowy.

                                Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 – 2 h

                                Dyniowy Krem z nutą pomarańczy

                                Zobacz też: Menu weselne – jak wybrać idealne, aby zadowolić wszystkich gości? >>>

                                Składniki:

                                • 1 kg dyni
                                  • 2 marchewki
                                    • 1 cebula
                                      • 1 ziemniak
                                        • 2 cm startego świeżego imbiru
                                          • 1 łyżka kurkumy
                                            • 1 papryczka chili
                                              • litr bulionu warzywnego
                                                • 2 pomarańcze
                                                  • łyżka mleka kokosowego
                                                    • oliwa z oliwek
                                                      • świeżo mielony pieprz i sól
                                                        • pestki z dyni

                                                          Przygotowanie:

                                                          Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz startą marchew. Smaż do chwili, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek oraz imbir. Smaż chwilę.

                                                          Dynię, oraz ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodaj papryczkę chili oraz kurkumę. Zalej bulionem.

                                                          Zawartość w garnku doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

                                                          Przyszedł czas, aby użyć blendera. Dynię z warzywami starannie zblenduj na jednolity krem.

                                                          Dodaj świeżo mielony pieprz i sól

                                                          Na talerzu dodaj łyżkę mleka kokosowego oraz prażone pestki z dyni.

                                                          Zupa z porów

                                                          Zobacz też: Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany >>>

                                                          Składniki:

                                                          • 3 pory duże
                                                            • 1 l bulionu warzywnego
                                                              • 5 szalotek
                                                                • 500 g obranych ziemniaków
                                                                  • 500 ml mleka kokosowego
                                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                                      • 100 g masła
                                                                        • 50 g Pikantny ser żółty
                                                                          • Sól i pieprz

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Pory dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój w plasterki całą cześć białą i odrobinę zielonej. Cebulę i czosnek poszatkuj. Do garnka na gazie dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki.

                                                                            Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do porów i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj mleko kokosowe i blenduj.

                                                                            Zieloną część pora pokrój na talarki i przesmaż na maśle, aż będzie zarumieniona. Użyj jej do dekoracji na talerzu. Pamiętaj, aby dodać ostrego sera żółtego, który podkręci smak.

                                                                            Krem z jarmużu

                                                                            • 300 g świeżego kalafiora
                                                                              • 200 g jarmużu
                                                                                • 500 ml mleko kokosowe
                                                                                  • 200 ml wywaru warzywnego
                                                                                    • 1 duża cebula
                                                                                      • 1 korzeń pietruszki
                                                                                        • 3 ząbki czosnku
                                                                                          • 1 pęczek pietruszki
                                                                                            • 2 cm świeżego imbiru
                                                                                              • 1 łyżeczka pasty curry
                                                                                                • Sos sojowy
                                                                                                  • Pieprz

                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                    Cebulę poszatkuj w kostkę, tak samo zrób z korzeniem pietruszki. Imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Na rozgrzanej garnek z olejem dodaj przygotowane składniki razem z pastą curry.

                                                                                                    Następnie dodaj wywar warzywny, kalafior i liście jarmużu. Gotuj, aż kalafior będzie miękki. Na koniec dodaj mleko kokosowe i całość zblenduj. Podawaj z chipsami z jarmużu.

                                                                                                    Krem z buraków

                                                                                                    • 400 g czerwonych buraków średnich tej samej wielkości
                                                                                                      • 2 cm świeżego imbiru
                                                                                                        • 2 cebule szalotki
                                                                                                          • 20 g masła
                                                                                                            • 500 ml wywaru warzywnego
                                                                                                              • 2 pomarańcze
                                                                                                                • 100 ml mleka kokosowego
                                                                                                                  • Sól i pieprz
                                                                                                                    • 1 łyżka oliwy z oliwek

                                                                                                                      Buraki skrop oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową, i piec w piekarniku nagrzanym do 230 st C do chwili, aż będą miękkie. Następnie pozostaw do ostygnięcia.

                                                                                                                      Imbir zetrzyj na tarce, a szalotkę poszatkuj w drobną kostkę. Do garnka dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki. Dodaj pokrojone buraki i bulion warzywny. Gotuj przez 10 minut. Następnie przy użyciu blendera połącz ze sobą składniki. Dodaj sok z pomarańczy i mleko kokosowe.

                                                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: E+

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości