Przepisy na puszyste ciasta

Szefowa kuchni Beata Kartowicz pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować puszyste ciasta. Mogliśmy spróbować: ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone, ciasto jogurtowe oraz ciasto pomarańczowo-migdałowe. Palce lizać!

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
    • 250 ml oleju rzepakowego
      • 2 szklanki cukru
        • 2 szklanki mąki
          • 3 duże marchewki
            • 2 łyżeczki cynamonu
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                • 1 łyżeczka sody
                  • 1 szczypta soli
                    • 170 g posiekanych orzechów włoskich

                      Do dekoracji:

                      • 1 pomarańcz
                        • 1 owoc granatu rozmarynu

                          Krem mascarpone z pomarańczą:

                          • 1 kg serka mascarpone
                            • sok z połowy pomarańczy
                              • starta skórka z całej pomarańczy

                                Przygotowanie:

                                Ubić jajka z cukrem, dodać olej i zmiksować na małych obrotach, dodać starte na drobnych oczkach marchewki, mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, na koniec dodać szczyptę soli i wymieszać za pomocą łopatki. Mascarpone zmieszać z sokiem z połowy pomarańczy i startą skórką. Ciasto przełożyć do dwóch okrągłych blach 24 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do blachy, piec 20-25 minut w 180 st. C. Po wystygnięciu, skropić ciasto sokiem z połowy pomarańczy. Przełożyć masą z serka mascarpone i udekorować pomarańczą, owocami granatu i rozmarynem.

                                Zobacz także:

                                Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy!

                                Przepis na pączki, łatwy i przyjemny

                                Ciasto jogurtowe

                                Składniki:

                                • 200 g jogurtu naturalnego
                                  • 3 kubeczki mąki
                                    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                      • 200 g cukru
                                        • 1 łyżka cukru waniliowego
                                          • 3 jaja
                                            • 100 ml oleju roślinnego
                                              • cukier puder do posypania po wierzchu
                                                • mieszanka owoców (opcjonalnie)

                                                  Przygotowanie:

                                                  Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Do miski przełożyć jogurt. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Do miski z jogurtem dodać jajka i olej, wymieszać. Przelać do miski z sypkimi składnikami i krótko oraz delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać mieszankę ulubionych owoców (mieszanka owoców leśnych). Wyłożyć do tortownicy o średnicy około 24 cm i piec przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Składniki delikatnie wymieszać. Do mieszania składników najlepiej używać łyżki lub rózgi, ewentualnie krótko miksować mikserem na minimalnych obrotach.

                                                  Ciasto pomarańczowo-migdałowe

                                                  Składniki:

                                                  • 2 pomarańcze, koniecznie o cienkiej skórce
                                                    • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
                                                      • 25 dag cukru brzozowego
                                                        • 30 dag mielonych migdałów
                                                          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

                                                            Dodatkowo:

                                                            • margaryna do nasmarowania boków formy
                                                              • papier do pieczenia do wyłożenia dna tortownicy
                                                                • 2 łyżki mielonych migdałów do wysypania boków tortownicy

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Pomarańcze umyć dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą. Włożyć (całe owoce ze skórką) do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Pomarańcze zalać zimną wodą, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, do czasu aż będą miękkie. Wylać wodę, a pomarańcze odstawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać mielonymi migdałami. Wystudzone pomarańcze przekroić na ćwiartki, usunąć ewentualne pestki i dokładnie zmiksować (całe owoce wraz ze skórką). Cukier brzozowy podzielić na w miarę równe dwie części. Jedną część ubić z białkami na sztywną pianę i odstawić. Drugą część cukru dodać do żółtek i ubić na jasny krem. Dodać zmiksowane pomarańcze, proszek do pieczenia oraz mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać partiami ubitą pianę z białek i cukru. Wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić na najniższą półkę do gorącego piekarnika i piec 70-85 minut, do czasu aż wbity w środek ciasta patyczek po wyjęciu będzie suchy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości