Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!

Zobacz proste przepisy na przepyszne placki: podłpłomyki, placki brulle, małdrzyki, ziemniaczane!

Zobacz też:

Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami

Podpłomyk z mizerią, rzodkiewką i twarogiem

  • 200 g mąki pszennej
    • 80-100 ml ciepłej wody
      • kminek mielony
        • 2 ogórki zielone
          • śmietana gęsta 18%
            • koperek
              • szczypiorek
                • ser biały niemielony półtłusty
                  • sól do smaku

                    Mąkę mieszamy w misce z ciepłą wodą, solą i kminkiem. Wyrabiamy dosyć luźne ciasto. Odstawiamy, aby odpoczęło. Ogórki kroimy w plasterki, posypujemy sola, odstawiamy, kiedy puszczą sok odciskamy i łączymy ze śmietaną, koperkiem, doprawiamy pieprzem i sola oraz odrobiną cukru. Można jak ktoś lubi dodać kilka kropel octu. Ciasto dzielimy na małe porcje, każdą rozwałkowujemy i dopiero po rozwałkowaniu ostatniej porcji umieszczamy pierwszy podpłomyk na suchej, rozgrzanej patelni. Pieczemy z jednej strony a następnie z drugiej do momentu aż poczujemy zapach palonej mąki. Podajemy z mizerią, twarogiem kruszonym i zieleniną.

                    Zobacz: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy

                    Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

                    Mega puszyste placki brulle z patelni

                    • 4 jajka
                      • 80 g mąki
                        • 60 g cukru
                          • 50 g mleka
                            • łyżka mąki
                              • cukier wanilinowy
                                • proszek do pieczenia
                                  • łyżka soku z cytryny

                                    Oddzielamy żółtko od białek. Żółtko mieszamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z odrobiną soli pod koniec dodając cukier z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie niczym masa na bezę, dodajemy sok z cytryny. 1/3 piany dodajemy do ciasta mieszamy łopatką i kiedy tylko masy nam się połączą przekładamy pozostałe białka, delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wykładamy wysokie porcje ciasta niczym beza. Na patelnię wylewamy 2-3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką patelnię i smażymy pod przykryciem ok. 4 minuty, przekładamy na drugą stronę, ponownie wlewamy na patelnię odrobinę wody i przykrywamy.

                                    • 250 ml mleka
                                      • 250 ml śmietanki 36%
                                        • 5 żółtek
                                          • 40 g cukru
                                            • 40 g cukru wanilinowego
                                              • 100 g cukru trzcinowego

                                                Opalarka do kremu brulle

                                                Śmietankę z mlekiem zagotowujemy i cukrem wanilinowym, żółtka ubijamy z cukrem, zalewamy wrzącym mlekiem ze śmietanką, podgrzewamy ale nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy lekko, wylewamy na puszyste placki, posypujemy cukrem trzcinowym i opalamy.

                                                Może Cię zainteresuje: Wywiad z Andrzejem Polanem

                                                Małdrzyki niczym sernik z patelni

                                                • 500 g sera półtłustego niemielonego
                                                  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                    • 1 jajko
                                                      • 1 żółtko
                                                        • masło klarowane
                                                          • cukier wanilinowy
                                                            • stokrotki różowe i białe
                                                              • mięta świeża
                                                                • skórka z cytryny

                                                                  Ser przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko, żółtko, rozpuszczone masło oraz cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Smażymy na maśle na złoty kolor.

                                                                  • 300 g owoców leśnych mrożonych
                                                                    • 2-3 łyżki cukru
                                                                      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
                                                                        • 2-3 łyżki miodu

                                                                          W rondlu zagotowujemy 200 ml wody z cukrem, dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, powstały kisiel łączymy z owocami mrożonymi. Serniczki podajemy polane miodem, z owocami w kisielu, dekorujemy stokrotkami, miętą.

                                                                          Zobacz też: Polan kręci rolady

                                                                          Zobacz film: Przepis na placki ziemniaczane, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                          Placki ziemniaczane niczym zapiekanki z dawnych lat

                                                                          • 500 g ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę
                                                                            • 500 g mąki
                                                                              • 0,5 szklanki kwaśnego mleka
                                                                                • 0,5 szklanki śmietany
                                                                                  • 2 jajka
                                                                                    • 100 g masła
                                                                                      • 100 g drożdży
                                                                                        • 125 ml mleka

                                                                                          Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy kroimy w romby i smażymy na patelni.

                                                                                          • 300 g pieczarek
                                                                                            • 1 por
                                                                                              • natka pietruszki
                                                                                                • estragon suszony
                                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                                    • 200 g sera żółty tartego

                                                                                                      Na oleju przesmażamy pora, dodajemy pieczarki, dusimy i doprawiamy przyprawami, na koniec dodając natkę pietruszki.

                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                      Kotlety mielone według Polana - hit wśród przepisów!

                                                                                                      Więcej:

                                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości